JANUARTEMA: Musikersundhed

MUSIKERSUNDHED: arbejdsmiljø

Fokus på hverdagen på konservatorierne, i orkestrene, på musikskolerne og som freelancere - fysiske og mentale konsekvenser, som fx stress og udbrændthed.

Hvorfor er kropsfag og mentaltræning ikke obligatoriske på konservatorierne? Hvordan gør udlandet?
Hvordan skaber man et bedre arbejdsmiljø på musikskolen?
Hvordan forebygger man skader for musikere i orkestre og hvordan højner man arbejdsklimaet?

Stress og udbrændthed

Læs om fagottisten, der kastede op hver morgen af stress og om folkemusikeren, der som freelancer, blev udbrændt af eget engagement. Få også seks svar fra psykologen, der mener, at mentaltræning skaber fokus på musikken.

Konservatorierne

Det står grelt til på da danske konservatorier. Musikersundhed er sjældent på skemaet, for der er ingen obligatoriske kropsfag på konservatorierne. Læs om de studerende, der tog kampen op og fik kropsfag på skemaet i artiklerne Mere fokus på kroppen og Fysisk og mental træning hænger sammen.

Udlandet

Amerikanske konservatorier har fokus på sundhed og ofte er Alexanderteknik på skemaet. ”Der er større fokus på sundhed i udlandet” oplever violinisten Inger Høj. Kend din krop, og spil bedre er det motto, som på Sibelius Academy i Finland betyder at alle nye musikstuderende får et kursus i at passe på deres krop.

Musikskolerne

Peter Andersen

Læs om problemer med arbejdsmiljøet mellem musiklærerne og ledelsen på den specielle arbejdsplads som musikskoler er i artiklen Bedre psykisk arbejdsmiljø på musikskoler. Få indblik i hvordan Billund Musikskole tog nye udfordringer op ifm. sammenlægninger: Alle har brug for at føle sig værdsat. Det praktiske arbejde tager alt for mange kræfter fra musikken, fortæller en musikskolelære i artiklen Det handler ofte om alt andet end musikken.

Orkestrene

Den forebyggende indsats meget vigtig for musikere i symfoniorkestrene. Læs om Pausegymnastik for orkestermusikere.

Sjællands Symfoniorkester fik både teambuilding, ny koncertform, reklame og godt arbejdsmiljø via deres flashmob – se videoen og artiklen her: Klassisk flashmob gav trivsel

Cph Phil
Se Flashmob fra Hovedbanegården

Musikmesse 2016 er åben - se en robottrommeslager i aktion

07-04-2016

Grej og sundhed

Se flere grejartikler

Guitar Galore på Copenhagen Guitar Show 2019

07-10-2019

Nørdfaktoren og nostalgien var høj og intens ved weekendens guitarshow i Østerbrohuset i København. Se billeder og indtryk fra den store musikmesse.

YouTubers, influencers og vloggers

26-06-2018

Det kan svære svært at tjene på musik. Mange musikere starter derfor en sidekarriere og opretter en YouTube-kanal. Grejredaktionen ser nærmere på fænomenet.