22-04-2013 Bladarkiv

Tema om DEPRESSION // Carsten Dahl: Skygge og lys // Psykiateren, psykologen og socialrådgiveren: Kunstnere er tættere på deres mørke sider // + Bandkick og Chili & Chill Out: Mød de nye DMF-medlemmer

LÆS MUSIKEREN MAJ 2013

 

TEMA om DEPRESSION:

Lys og skygge

Pianisten og professoren Carsten Dahl lever med depressionen som et livsvilkår. Gennem musikken, troen og hjælpen fra andre mennesker arbejder han sig gennem de mørke perioder af sit liv. Og selv i de mørkeste perioder finder han de kreative lyspunkter til at skabe musik.

Ramte muren

Nanna er musiker og musiklærer. Som freelancer og deltidsansat, mor til tvillinger og fraskilt har hun kæmpet sig gennem dagligdagen, dagpengesystemer og flere depressioner. For har man først ramt muren, kan vejen ud og op igen være rigtig lang. Og der er ikke meget hjælp at hente i sygedagpengesystemet.

Depressionens kerne

Når man er deprimeret, kan man ikke glæde sig over det, man plejer at blive glad af. Man er ligeglad med det hele, fortæller psykiater og overlæge ved Rigshospitalets psykiatriske afsnit Martin Balslev, der mener, kunstnere er ekstra udsatte.

Det kræver mod, at besøge de dybere lag

Mange kunstnere har bedre adgang til deres dybere lag i psyken, mener psykolog Hanne Nøhr. Hun hjælper kunstnere med at lede efter det kreative potentiale i kriserne og mener, depressioner kan opfattes som en adgang til de mørkere lag i sindet, som kan bruges kreativt.

Pludselig knækker man

DMF’s socialrådgiver Camilla Nielsen har et indgående kendskab til musikeres sociale situation. For øjeblikket er stress, depression og angst nogle af de følgevirkninger, der kommer fra presset i dagpengesystemet og et konkurrencefyldt arbejdsmarked for musikere.


Kampen om rulleteksterne

Når rulleteksterne efter et tv-program viser, hvem der har skrevet soundscore eller titelmelodien, er det på tv ofte umuligt at se, hvad der står. Derfor har DR og TV2 foreslået, at man fra 2014 fjerner krediteringslisten og i stedet lægger den på nettet for interesserede.

Mød DMF’s nye medlemmer

Nye medlemmer af DMF blev i løbet af foråret præsenteret ved to arrangementer: Bandkick i Svendborg og Chili & Chill Out i Aarhus. Begge steder mødte forventningsfulde musikere op for at få råd og vejledning fra DMF om alt fra kontrakter til forsikringer og cd-udgivelser.

Violinbyggerkonkurrence i Cremona

En dansk kvindelig violinbygger blev nr. 28 ved den årlige violinbyggerkonkurrence i Antonio Stradivarius’ hjemby, Cremona. Guitarbyggeren Kenneth Brögger fortæller fra konkurrencen og rejsen i Italien.