01-10-2011 Bladarkiv

Jazz i provinsen Død eller levende? // Selskabsmusik Et marked i forandring. // Johan Dalgaard En fransk succes.   + Grejtest: Sonar X1 har rigtig meget at byde på.

LÆS MUSIKEREN OKTOBER 2011 HER

I dette nummer kan du bl.a. læse om:

Jazz i provinsen

Der er fest og glade dage i jazzmiljøet, når provinsen byder på jazzfestivaler henover sommeren eller vinterjazz-arrangementer. Men når lysene slukkes, går jazzfestivalsgæsterne hjem, og kun meget få vender tilbage på klubberne uden for sæson. Og det påvirker hele jazzmiljøet i provinsen.

Selskabsmusik i forandring

Skålsange og ’Tre hvide duer’ på hammondorgel er ved at blive erstattet af jazztrioer, popduoer og en moderne tilgang til festmusik. Markedet er i forandring, og nutidens festarrangører vil have musik, der favner flere generationer.

Musik styrker børns koncentration

Det handler om at give børnene musikalske kompetencer og styrke evnen til at indlære, strukturere og huske. Og det gør musik, viser et treårigt forsøg på en skole i Horsens. Konklusionen er, at kvalificeret undervisning i musik og bevægelse for de helt små øger evnen til at koncentrere sig, begå sig i en gruppe, udtrykke sig og lære sprog.

Musiklæreruddannelsen skal forbedres

Læreruddannelsen er sådan struktureret, så man ikke kan vælge musik, hvis man har valgt et af de store fag som dansk, engelsk og matematik. Færre fravælger derfor musik som linjefag. Og det gør det svært at få kvalificeret musikundervisning til skolerne. Så læreruddannelsen skal omstruktureres, mener formanden for Folkeskolernes Musiklærerforening Signe Adrian.

Bernhofts loops

Han er blevet opdaget gennem YouTube og kan fylde koncertsale med sit one-man-multi-loop-show. Norske Bernhoft ville helst spille med et stort orkester, men har af økonomiske hensyn skruet sig ned i et én-mand-setup. Og det har vist sig at være en succes.

Spotify er landet

I flere år har man fra rettighedsorganisationerne kæmpet mod at få musikstreamingtjenesten Spotify til Danmark, da man ikke mente, musikerne ville få nok ud af det. Men efter KODA har fået ny direktør, og udlandet har vist, at Spotify kan supplere musikernes indtjening, varer det ikke længe, inden danskerne også kan streame musik via den populære tjeneste.

Distance learning på DKDM

Få undervisning i violin i København af din lærer i Chicago. Eller mød fløjtenisten fra det udenlandske orkester, du skal til audition hos på dit konservatorium. Det er kun få af de muligheder distance learning giver, nu hvor teknik og pædagogik er ved at blive udviklet til fjernundervisning. DKDM tog emnet op på en international konference i august.

En fransk succes

Pianisten Johan Dalgaard har gennem sine franske forbindelser og tilstedeværelse skabt sig en gedigen karriere hos nogle af Frankrigs allerstørste navne som Johnny Hallyday og Gaetan Roussel. Med sin familie og base i Paris er hans turnékalender fyldt med koncerter i fransktalende lande.

Runes rejse

Musikeren Rune Thorsteinsson vil opleve verden gennem musik. Han er derfor taget på en jordomrejse i musikkens tegn, der tager ham til syv destinationer, hvor han sammen med lokale musikere skriver og indspiller ny musik. Du kan følge hans oplevelser gennem små dokumentarfilm på musikeren.dk.

Grejtest: Sonar X1

Sonar er ikke så udbredt i Danmark, hvor mange musikere bruger de i forvejen kendte sværvægtere inden for harddiskrecording. Men det er udbredt i udlandet og har mange funktioner at byde på. Softwaren er nu kommet i en ny X1-udgave til Windows, som Tue Bech tester for MUSIKEREN.