af Anine Fuglesang

Dansk musik har mistet et anker. Søndag døde Kim Larsen, 72 år gammel. De seneste dage har vidnet om, at musikeren og gavflaben har efterladt sig adskillige indtryk hos rigtig mange mennesker. Det understreger blandt andre ven og Gasolin-kollega Wili Jønsson.

Gasolin (Arkivfoto)

Søndag formiddag kom den triste nyhed om, at Kim Larsen er sovet stille ind. Dansk musik har mistet en af de helt store. Siden er utallige tilkendegivelser, taksigelser og personlige beretninger strømmet ind på de sociale medier. Musikeren, samfundsrevseren, nationalskjalden, hele Danmarks ’Lune Larsen’ har formået at sætte et aftryk, der samler på tværs af generationer, nationaliteter og sociale skel. Sjældent har udtrykket om ’soundtracket til mit liv’ givet så meget mening, som det gør i disse dage.

22 album blev det i alt til, siden Kim Larsen sammen med Wili Jønsson, Franz Beckerlee og Søren Berlev dannede 70’ernes førerende rockband Gasolin’ og sammen udgav deres første album ’Gasolin’ (også kendt som ’Gas 1’) i 1971. I 1973 udgav Kim Larsen sin første soloplade ’Værsgo’, mens ’Øst for Vesterled’ fra 2017 blev hans sidste.

Særligt tiden i Gasolin’ huskes af mange. Ikke mindst af kollegerne og vennerne fra bandet, der er dybt berørte over Kim Larsens død.

Wili Jønsson skriver i en mail til Dansk Musiker Forbund:

De 10 år, vi havde sammen, var betydningsfulde for os alle. Uden at vide det og uden egentlig at tænke på det, har vi betydet noget for mange mennesker, og det er smukt.

 

Indspille ukendt Larsen-nummer

For nogle år siden fik Noah Rosanes og Sara Grabow muligheden for at indspille og arrangere et endnu aldrig udgivet Kim Larsen-nummer i forbindelse med en klima-cd.

Noah Rosanes fortæller:

Vi fik en demo af ”Venter På Miraklet”, hvor vi tydeligt kunne høre, at Kim Larsen sad i sit køkken og indspillede sin egen version på en lille optager. Vi omarrangerede og fortolkede herefter sangen til vores eget univers, men Kim Larsens evne til at sige tingene supersimpelt og effektivt skinner stadig tydeligt igennem.

 

Noah Rosanes er ikke i tvivl om, hvad det var, Kim Larsen særligt var så god til i sin musik:

Der findes den type musik, hvor lytteren selv skal have lyst til at udforske og bruge energi på at forstå musikken. Men med Kim Larsens musik er det omvendt; her skal man nærmest bruge energi på ikke at forstå musikken. Den kommunikerer af sig selv og henvender sig til alle.

 

Selvom Noah Rosanes aldrig selv har opsøgt Kim Larsens musik eller købt et af hans album, har han flere gode minder med musikken.

Jeg har i flere situationer, blandt andet i forbindelse med en teatergruppe, sunget hans musik, og på den måde har det sat sit præg på situationer i mit liv, og jeg har fået kærlighed til det, han har skabt.

 

Sangen ”Venter På Miraklet” kan høres på fredag d. 5. oktober, når Noah Rosanes og Sara Grabow spiller nummeret i forbindelse med et mindeoptog i København.

Du kan også høre nummeret her:  

soundcloud.com/noah-rosanes/venter-pa-miraklet-saranoah-kim-larsen 

Verdens bedste børnealbum

Også Mads Mazanti, musiker og medarbejder hos DMF København er berørt af Kim Larsens død. For ham er Kim Larsen en af vor tids vigtigste musikere, og han er ikke i tvivl om, at han er den musiker, der ubetinget har haft størst betydning for ham.

Mads Mazanti fortæller:

Han var med til at definere mig som dreng og ung mand. Uden at han ved det, har han en kæmpe andel i, at jeg gennem hele mit voksne liv har levet i, af og for musikken.

 

Mads Mazanti er ikke i tvivl, hvis man spørger ham hvilket album, der har betydet mest for ham.

Det er uden tvivl ’Værsgo’. Jeg hørte den første gang i et lille bondehus i Koster, hvor min mors flippede veninde Kirsten boede. Engang i slut 70’erne bad hun mig sætte albummet på, og med vinylknas blev jeg suget ind i Kims solounivers. Mens mor og Kirsten snakkede i køkkenet sad jeg alene i stuen og hørte Værsgo’, som uden sammenligning er verdens bedste børneplade. Jeg kan huske hvordan coveret stod forrest i LP-rækken på gulvet, og hvordan solen skinnede ind ad vinduet på manden med skrå stråhat, smøg i flaben og ørering. Manden med københavner-stemmen. Den dag blev jeg forelsket i både Kim Larsen og i musik, hvilket nok forklarer, hvorfor mine følelser i disse dage mest af alt minder om god gammeldags kærestesorg.

 

Vi passer på musikken

Samtlige avisforsider mandag bar præg af søndagens nyhed, og kun få timer efter pressemeddelelsen om Kim Larsens død havde nået medierne, blev sendefladen på flere af landets tv-kanaler ryddet til fordel for gamle interviews og koncerter med Kim Larsen.

Også de sociale medier har de seneste dage været fyldt med kærlige ord og minder.

Blandt andre musiker og komponist Rune Thorsteinsson skriver på Facebook:

Kim Larsen lærte mig hvordan man spoler tilbage på en kassettebåndoptager. Jeg var 5 år og ville høre ’Køb Bananer’ én gang til. Resten af sommeren lå jeg i min seng i mine forældres sommerhus med den lille grå kassettebåndoptager og spolede tilbage igen og igen og igen. Da jeg var 10 år, var der en konkurrence i Kolding Folkeblad. Børn kunne skrive ind og få hjælp til at få realiseret deres største drøm. Jeg skrev ind og ønskede at møde Kim Larsen, så han kunne vise mig hvordan man skriver sange.

 

Hyldestbandet Gasoline, der optræder med Gasolins mange klassikere, skrev søndag følgende på Facebook:

Kære Kim, tak for roserne. Der er helt tomt lige nu. Tak for musikken - vi lover, at vi passer godt på den. God rejse. Vi ses deroppe, når vi fløjter rundt derude. Vi sender de bedste tanker til familie og efterladte.

 

Kim Larsen mindes med en stor koncert på Rådhuspladsen i København søndag d. 7. okt. kl. 19.30-21.00, der sendes live på DR1. 

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.