af Anine Fuglesang

Statens Kunstfond har udvalgt 10 danske talenter, der skal have et økonomisk rygstød fra den nyoprettede Den Unge Kunstneriske Elite.

Kammermusikkvartetten KOTTOS er blandt de 10 talenter, der får økonomisk og karrieremæssig støtte fra karrriereforløbet Den Unge Kunstneriske Elite (Foto: Martin Mydtskov Rønne).

Nogle gange har selv de bedste talenter brug for en hjælpende hånd til at indfri deres potentiale. Statens Kunstfond har netop udvalgt 10 danske kunstnere, som får et solidt rygstød til at udvikle deres kunstneriske karriere både nationalt og internationalt, og som dermed bliver en del af det nye karriereprogram ’Den Unge Kunstneriske Elite’. Der er i alt tildelt 3,8 mio. kroner til de 10 talenter.

Der er blandt andre tale om kammermusikkvartetten KOTTOS, den elektroniske komponist og sangerinde Lydmor og det genrekrydsende instrumentalband SVIN. Sammen med syv andre kunstnere inden for blandt andet design, billedkunst og scenekunst vil de over de næste to år gennemføre et skræddersyet, individuelt karriereforløb.

Fra musik til flere kunstarter

Ambitionen med Den Unge Kunstneriske Elite er at sætte fart i kunstnernes karriere både nationalt og internationalt.   Den Unge Kunstneriske Elite er desuden en videreudvikling af det 10-årige og succesfulde karriereforløb ’Den Unge Elite’, der indtil nu udelukkende har rettet sig mod musikere.

Med karriereprogrammet får de ekstra mulighed for at fordybe sig i arbejdet med deres kunstneriske udtryk, det kan fx være gennem mentorforløb, residencies eller samarbejder med andre internationale kunstnere. Karriereprogrammet bidrager også til, at de unge kunstnere kan udtænke en bæredygtig plan for deres karriere, så de får bedre muligheder for at agere som selvstændige og uafhængige kunstnere. Alle 10 navne har tilknyttet en professionel konsulent, som hjælper dem med at gennemføre deres karriereplan.

Kulturminister Mette Bock (LA) siger om Den Unge Kunstneriske Elite:

Vi skal som samfund gøre mere for at hjælpe unge talenter på vej i deres begyndende karriere – og når de prøver kræfter med en international karriere. For dagens unge talenter har også potentialet til at blive morgendagens elite, der kan sætte Danmark på verdenskortet og bidrage til at gøre os rigere som samfund og udvikle kunsten i Danmark.

 

De 10 udvalgte talenter er:

 • KOTTOS (Musik)
 • SVIN (Musik)
 • Lydmor (Musik)
 • Alexis Mark/ Annual Reportt (Kunsthåndværk og Design)
 • Buster’s World (Kunsthåndværk og Design)
 • Julian Juhlin (Scenekunst)
 • Louise Haugaard Jørgensen (Billedkunst)
 • Maria Bruun Design (Kunsthåndværk og Design)
 • Marie Topp (Scenekunst)
 • KasperSophie (Scenekunst)

Læs mere om kunstnerne, der er udvalgt af Statens Kunstfond til karriereprogrammet Den Unge Kunstneriske Elite 

FAKTA

 • Den Unge Kunstneriske Elite Ordningen Den Unge Kunstneriske Elite har til formål at støtte den kunstneriske og karrieremæssige udvikling over en periode på to år. Kunstnerne støttes til at udvikle en karriereplan i samarbejde med en professionel konsulent, og planen kan indeholde alt fra masterclasses, messedeltagelse og markedsføringstiltag til konkurrencer og coachingforløb.
 • Ordningen udvides nu til at inkludere i alt seks kunstområder og ikke kun musik som hidtil. Fremover inkluderer ordningen: musik, billedkunst, film, kunsthåndværk og design, litteratur samt scenekunst.
 • Statens Kunstfond har i udvælgelsen lagt særlig vægt på, at kunstnernes ansøgninger er ambitiøse og velgennemtænkte, og at de samtidig er bevidste om deres kunstneriske projekt.
 • Der er i 2018 i alt tildelt 3.8 millioner kroner til karriereprogrammet.
 • Ansøgere skal have en kunstnerisk uddannelse og minimum ca. et års erfaring efter endt uddannelse, eller ansøgere skal være autodidakte kunstnere på minimum 28 år.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.