af Birgitte Theresia Henriksen

Modsat meldinger fra DR kan UnderholdningsOrkestret ”genetableres på en eftermiddag,” mener DMF.

Musikere fra DR UnderholdningsOrkestret sammen med Dario Campeotto til hyldestkoncert den 26. oktober. På lørdag hyldes orkestret og den levende musik i det hele taget til kæmpe koncert i København. (foto: Ulrik Jantzen)

Ifølge faglig sekretær i Dansk Musiker Forbund (DMF) Steen Jørgensen er det ren politik, når DR i et notat til Kulturministeriet siger, at det er besværligt at genetablere DR Underholdningsorkestret.

”DR prøver at få det til at se ud som om, at det er meget, meget besværligt og dyrt at få orkestret til at spille videre - det passer ikke. Sandheden er, at det er meget nemt. Det kunne vi ordne på en eftermiddag,” siger han, der kender orkestrets overenskomster i detaljer, fordi alle musikerne medlem af DMF.

DR’s økonomidirektør Nikolas Lyhne-Knudsen argumenterer således.
”DR har skønnet et niveau for engangsomkostninger på i alt cirka 15 millioner kroner fordelt over 2015 og 2016. Skønnet er i sagens natur behæftet med usikkerhed, da det faktiske omkostningsniveau afhænger af en række ubekendte faktorer,” siger han i en mail til Ritzau.

DMF er klar til en hurtig genforhandling

Det er et skøn, DMF ikke kan genkende. ”Halvdelen af orkestret er tjenestemænd, og de er klar til at rykke ind, som de er forpligtet til. Det er helt uden omkostninger,” siger Steen Jørgensen, der fra DMF’ side har forhandlet fratrædelsesaftaler på plads med de 42 musikere i DR UnderholdningsOrkestret og som sagt er klar til en hurtig genforhandling af dem – på en eftermiddag.

Ni af musikerne har fået ansættelse i DR Symfoniorkestret, og derfor burde det ikke være problematisk at flytte dem tilbage i UnderholdningsOrkestret, vurderer Steen Jørgensen.
DMF var onsdag repræsenteret ved et møde i Folketingets Kulturudvalg, hvor et flertal opfordrede kulturminister Marianne Jelved (R) til at skrive DR UnderholdningsOrkestret ind i en ny public servicekontrakt.

Musikere står sammen til kæmpe koncert

Lørdag d. 22. november kl. 12 har DR UnderholdningsOrkestret slået sig sammen med DR SymfoniOrkesteret, DR Vokalensemblet, DR KoncertKoret, Det Kongelige Kapel, Operakoret, Copenhagen Phil og professionelle musikere fra resten af landet og den verdensberømte dirigent Adam Fischer i Danmarks største orkester på Fisketorvet i København.

LÆS MERE: Musikere står sammen i kæmpe orkester


Sagen kort:

Onsdag afleverede et flertal bestående af K, DF, V og LA en såkaldt beretning til kulturministeren, hvor man "opfordrer" ministeren til at redde UnderholdningsOrkestret. Hvis ikke det sker, truer blandt andre de Konservative med at fremsætte et beslutningsforslag om sagen, så det kan komme til en egentlig afstemning i folketingssalen. Marianne Jelved mødes på tirsdag med Folketingets kulturordførere til et ekstraordinært møde om UnderholdningsOrkestrets fremtid.

DR UnderholdningsOrkestret spiller efter DR’s plan den sidste koncert fredag d. 21. november.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.