af Karen Bendix

Der var både fest på, foran og bagved scenerne på årets Tønder Festival, der er kendt for deres gode behandling af musikere.

Eileen Ivers and the immigrant soul imponerede i deres musikalske virtuositet i Telt 1 fredag aften. (foto: Karen Bendix)

”Better under the table, than under the ground,” konstaterede Ian Lynch fra Dublin-bandet Lynched, da han præsenterede nummeret af samme navn. Han takkede varmt Tønder Festival for en enestående behandling under festivalen, hvor hans bror Daragh Lynch sjovt nok havde taget turen under bordet aftenen før.

Også forsangeren i Oysterband John Jones og den legendariske amerikanske singersongwriter Steve Earle ønskede festivalen tillykke, og takkede for den gode stemning og venlige imødekommenhed for musikere.  

Samlingspunkt for folkemusikere

Daragh Lynch fra det irske band Lynched havde taget en lur under bordet ved nattens musikerfest proklamerede broderen Ian Lynch på syngende irsk, og sang sangen "Better under the table than under the ground". (foto: Karen Bendix)

Der var i det hele taget mange takketaler til festivalen rundt om på scenerne. Både stjerner og de nye musikere takkede Tønder Festivalen, festivalens tidligere leder Carsten Panduro og resten af crewet for deres fantastiske behandling af musikerne gennem de fyrre år festivalen har eksisteret.

LÆS OGSÅ: Folkemusik, fællesskab og faglighed

At festivalen har en stor betydning for folkemusikmiljøet i bred forstand er ikke nogen nyhed. Musikere kommer tilbage år efter år. Hvis de ikke skal spille på festivalen, kommer de derned alligevel for at lytte og spille med de andre musikere. For folkemusikere verden over har en fin tradition for at spille sammen på kryds og tværs på scenen, backstage og hvor andre musikere befinder sig. Det gør Tønder til et unikt samlingssted for danske og internationale musikere år efter år.

Publikum er med

John Jones, der er forsanger i Oysterband, lykønskede Tønder Festival med 40-års-jubilæet og takkede for den varme modtagelse musikere får af crewet. (foto: Karen Bendix)

Tønder Festival er også blevet et mødested for publikum. Det er modne mennesker, der mødes om musikken, fester med vennerne og har gjort det i 30-40 år i træk. På trods af den i festivals regi høje alder for publikum, er de fuldstændig åbne og modtagelige for den musik de ofte meget unge musikere, hælder ud over scenekanten. Der er ingen nærighed med at danse, synge og give tilbage til musikerne, hvad musikerne giver dem.

Musikken er brugsmusik. Når musikerne giver en luns af sig selv, får de det lige i hovedet igen fra publikum. Publikum på Tønder Festival går ind på musikkens præmis – om det er dansemusik, lyttemusik eller druksange. De er ikke musikpoliti, der står med korslagte arme og vurderer kvaliteten. De er med på den værste og bedste. Og publikum ved, at den musik der bliver præsenteret for er i top.  

Økonomi og ny fremtid

Mikael K & Klondyke spillede som et af de få danske bands i et af de store telte på pladsen. (foto: Karen Bendix)

Tønder Festivalen har de seneste to år kørt med så stort et underskud, at festivalens overlevelse har krævet en større sum penge for at komme ud af krisen, som bl.a. Tønder Kommune har været behjælpelig med. Salget af partout-armbånd til alle dagene er steget i år, mens salget af éndagsbilletterne var lavere end forventet. Samlet set – inklusive indtægterne fra campingområdet – er det totale forsalg på 11,7 mio. kroner. Det er mere end 800.000 kroner højere end i budgettet. Formanden for Tønder Festival Fond Stig Bang-Mortensen ser fortrøstningsfuldt på fremtiden:

"Det har været en helt fantastisk festival. Der har fra de frivillige medarbejderes side været en stærk vilje til at gennemføre denne Tønder Festival. Vores gæster har vist en stor glæde over, at festivalen er her, og at den fortsætter. Det lykkedes os igen at lave den bedste festival nogensinde."

Læs også: Ny ledelse på Tønder Festival  

Tønder Festival 2015: 27. - 28. - 29. - 30. august

Website: www.tf.dk

 

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.