af Anine Fuglesang

Tivoli skaber nyt musikalsk vækstmiljø for børn i folkeskolealderen, når Tivoli Musikskole åbner til august.

Tivoli åbner musikskole til august, hvor erfaringer fra undervisningen i Tivoli-Garden vil blive brugt. Tilmelding til musikskolen åbner til april (Foto: Lasse Salling).

Udover undervisning i slagtøj og blæseinstrumenter, bliver der også hold i sang, rytme og bevægelse, når Tivoli Musikskole åbner til august. I musikskolen får eleverne glæde af de bedste musiklærere og det professionelle miljø, der findes omkring Tivoli-Garden. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Tivoli. 

Fra amatør til professionel

Tivoli-Garden, der i 2019 kan fejre sit 175-års jubilæum, er en anerkendt uddannelse for børn i Danmark inden for slagtøj og blæseinstrumenter. Flere af de børn og unge, der spiller i Tivoli-Garden, fortsætter som professionelle musikere senere hen. Nu skal flere børn have glæde af den erfaring med musikundervisning, man har fra Tivoli-Garden.

Det sker, når Tivoli åbner en ny musikskole for børn i folkeskolealderen. Nøgleordene for musikskolen, der er i Tivoli-Gardens regi, er sjov, fællesskab, musikalitet og kropslighed, lyder det i en pressemeddelelse fra Tivoli.

Frederik Wiedemann, der netop er tiltrådt som underdirektør for kultur i Tivoli udtaler:

Der findes gode, specialiserede tilbud til børn, der gerne tidligt vil lære sang eller violin på højt niveau, for eksempel sangskolen Sankt Annæ Gymnasium og Suzuki Instituttet. Men tilsvarende tilbud findes ikke for slagtøj og blæseinstrumenter. Derfor laver Tivoli nu en musikskole med dette fokus, som trækker på erfaringer og undervisningsmetoder fra Tivoli-Garden, hvor børnene både har det sjovt og lærer en masse, som de kan få glæde af resten af livet.

 

Musik med hele kroppen

Pædagogisk arbejder både Tivoli-Garden og den ny musikskole med en tilgang, hvor eleverne lærer med hele kroppen, så både hjerne, krop og omgivelser indgår i det pædagogiske arbejde. Denne såkaldte enaktive tilgang er et optimalt udgangspunkt for at lære og blive dygtigere – både hver for sig og som hold. Eleverne vil både styrke deres musikalitet, deres sociale færdigheder, kreativitet og motorik gennem undervisningen.

Tivoli-Gardens leder, Lars Søgaard, fortæller om initiativet:

Tivoli-Garden fik sit første orkester i 1909, men det har altid været en lukket, musikalsk uddannelse, der var forbeholdt medlemmerne af Tivoli-Garden. Vi mener, at mange børn og unge, der gerne vil spille musik, vil have glæde af al den erfaring, vi har samlet, og de principper, vi arbejder efter, så nu åbner vi for alle med Tivoli Musikskole.

 

Principperne, der henvises til, er for eksempel, at børnene hjælper og støtter hinanden som gode kammerater, og at man godt kan have det sjovt og gøre sig umage samtidig. Der lægges også vægt på at gøre børnene selvhjulpne og give dem ansvar.

Ikke en forskole for Tivoli-Garden

Tivoli Musikskole er ikke en forskole til Tivoli-Garden, men derimod en selvstændig musikskole som er åben for alle, og har egne aktiviteter, undervisning og koncerter, som man kender det fra andre musikskoler. Tivoli-Garden fortsætter med musikundervisning og optrædener på eliteniveau – præcis som i dag. Det er dog ikke udelukket, at en elev på musikskolen optages i Tivoli-Garden, eller at man på anden vis kan få glæde af et dynamisk samspil mellem Musikskolen og Tivoli-Garden.

Indtil Tivoli Huset står færdigt i slutningen af 2020, bliver der undervist i Tivoli-Gardens ’kaserne’ i H. C. Andersen Slottet eller i andre af Tivolis lokaler.


Praktisk information

Tivoli Musikskole
Åbner for tilmeldinger fra april og for undervisning i august 2019. Oplysninger om musikskolen, om hold og undervisere opdateres løbende på hjemmesiden www.tivoli.dk/musikskole Tivoli Musikskole støttes af Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.