af Birgitte Theresia Henriksen

Hugo Rasmussen var ikke bare en legendarisk musiker. Han var også et gavmildt menneske og lånte gerne sine mange basser ud til en hulens masse andre bassister. I søndags mødtes bassister og lånebasser i en hyldest til den danske jazzlegende.

En ydmyg tak til Hugo Rasmussen fra bassister med Hugo-lånebasser. Fra højre mod venstre: Klaus Nørgaard, Fredrik Damsgaard, Christian Douglas, Jakob Roland Hansen, Jonathan Rahbæk, Thulla Wamberg og Karsten Kristensen. (foto: Vicky Singh)

”Jeg er ham evigt taknemmelig, og jeg ved, at vi er mange, der har haft glæde af hans generøsitet,” siger bassist Fredrik Damsgaard, initiativtager til at samle nogle af de mange musikere, der ligesom ham selv spiller på en af Hugo Rasmussens udlånte basser – eller en ”Hugo”, som han kalder dem.

 

Da Fredrik Damsgaard fik den triste nyhed om, at jazzlegendens død, kom han den tanke, at alle de, der har haft glæde af Hugo Rasmussens gavmildhed, skulle mødes til et gruppebillede med basserne til ære for den afdøde musiker. Det førte til en del detektivarbejde og endte med, at Fredrik Damsgaard fandt frem til ni bassister og basser, men han mener, der er et par stykker til i omløb.

Musiker på grund af Hugo

”Hugo har virkelig lånt mange basser ud til musikere gennem tiderne, og hver bas har sin historie både fra ham selv og os bassister. For mig personligt blev min Hugo-bas årsagen, at jeg blev musiker,” siger Fredrik Damsgaard, der var 12 år, da han mødte legenden for første gang til en koncert.

 

LÆS OGSÅ: En dansk jazzlegende er død

”Hugo roste mig for mit spil, selvom det absolut ikke var særligt godt, det jeg lavede dengang. Senere gik jeg til el-bas hos ham, men så var der en pause, hvor jeg ville læse jura, indtil Hugo sagde ”du skal da spille kontrabas” og gav mig en bas med hjem.”

 

Lånebassen betød, at Fredrik Damsgaard gav den gas med spillet igen og søgte ind på konservatoriet, og da han blev professionel musiker, var Hugo der igen med ordene: ”Nu skal du have en bedre bas.”

Hans basser spiller stadig

Søndagens gode stemning i Hugos ånd (foto: Vicky Sing)

Den bedre bas blev den lånebas, som Fredrik Damsgaard spiller på i dag, og som ses på billedet sammen med de andre basser og bassister, der sammen hylder Hugo Rasmussen

”Han er borte, men hans basser er ude at spille hver eneste dag. Det er også Hugos aftryk på verden, at hans basser stadig arbejder,” siger Fredrik Damsgaard.

 

Fredrik Damsgaard fik samlet seks bassister og basser ud over ham selv til fotosession i søndags. De deltagende var: Klaus Nørgaard, Christian Douglas, Jakob Roland Hansen, Jonathan Rahbæk, Thulla Wamberg og Karsten Kristensen. Herudover hørte Fredrik Damsgaard fra Marie Louise von Bülow og Nicolaj Munch-Hansen som desværre kunne ikke deltage.

Billedet blev lagt til bisættelsen dagen efter som en sidste hilsen til den gavmilde jazzlegende.

LÆS OGSÅ: Hugo Rasmussen modtager DMF's Hæderspris

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.