De traditionelle selskabsmusikere oplever markant mindre efterspørgsel i disse år. "Det er et generationsspørgsmål," siger musikeren Tommy jo til DR Sjælland. Hvis man ikke fornyer sig, vil branchen uddø, mener en anden musiker, Jesper Antonisen.

Tommy Jo, foto: Jakob Eskildsen

Musikeren Tommy Jo oplever en mindre efterspørgsel på selskabsmusik til fester.

Den go'e gamle selskabsmusiker er ved at uddø. Før årtusindeskiftet spillede orgel-ekvilibristerne ved fire ud af fem fester i landet, men nu bliver de kun inviteret til én ud af fem, skriver DR Sjælland.

"Jeg kan mærke det på den måde, at hvor der for 10 år siden ringede 15 personer hver eneste lørdag, så ringer der kun et par stykker nu. Én er selvfølgelig også nok, men der er også hos mange andre, hvor telefonen slet ikke ringer. Selv dem, der havde meget at lave før i tiden, kan tydeligt mærke, at der ikke er lige så meget at lave," fortæller Tommy Jo til DR, der er formand for foreningen Musikerposten, der består af 300 festmusikere, og formand for DMF Østsjælland. Han købte sit første orgel som 20-årig, efter han solgte sin første bil.

Nødvendigt med fornyelse

Den samme tendens gør sig gældende for Jesper Antonisen fra Guldborg, der har spillede til bryllupper og konfirmationer siden han var 15.

"Den der genre med rød butterfly og hvide måge er en uddødet race. Hvis ikke man forstår at forny sig og skabe sin egen lille niche, tror jeg, at man ikke man vil opleve den type musikere i løbet af de næste ti år," vurderer Jesper Antonisen.

 

Kun populært hos de ældre

Tommy Jo, mener, at der er tale om et generationsspørgsmål. "For dem, der er over 50, er rigtig musik det, som bliver spillet af en rigtig musiker på stedet. Men for den yngre del af befolkningen er den rigtige musik noget, der kommer ud af højtaleren. Når nogen forsøger at efterligne et nummer, er det ikke den rigtige musik længere, " siger Tommy Jo til DR Sjælland.

Læs artiklen på DR Sjælland

Kommentarer fra læserne

Bjørn Holmegård, 05-08-2011 08:25
Hej Morten.
Var det virkelig et svar på mit indlæg?
Jeg taler om det underlødige i, at man som journalist for musikernes blad og fagforening blot viderebringer historier, som kan skade musikerne, og som I overhovedet ikke har checket rigtigheden af.
Et vist filter i viderebringelse kunne man godt forvente, hvis det tjente medlemmernes sag.
Jeg kan ikke se, at dit svar relaterer sig til mine udsagn desangående.

Mvh
Bjørn
Morten Fischer/MUSIKEREN, 04-08-2011 19:09
Hej Bjørn,
Tak for dit input. Jeg kan forsikre dig om, at der kommer yderligere dækning af selskabsmusikernes jobmarked og fremtid inden længe. Vi kan jo igen se, at det er et emne, der er interesse for (især hvis overskriften lige fanger læsernes opmærksomhed). Så på samme måde som MUSIKEREN hidtil løbende har dækket området med store og små artikler, vil vi snarest gå mere i dybden med emnet.

Senest ifm. DMF 100 års jubilæumsudgaven af MUSIKEREN kan du læse om et par andre selskabsmusikere og deres syn på fremtiden:
http://www.musikeren.dk/artikler/dmf100/musikernemener/nyhed/artikel/voxpop_axel_boel_selskabsmusikere_i_brydningstid/

http://www.musikeren.dk/artikler/dmf100/musikernemener/nyhed/artikel/voxpop_poul_erik_panduro_flere_fester_med_musik/

Derudover har DMF et stort fokus på selskabsmusikerne, bl.a. i form af målrettet kursusvirksomhed og efteruddannelse. DMF’s hovedbestyrelses selskabsmusikerudvalg har ydermere stået bag de seneste års store promoveringstiltag for selskabsmusikere, DMF on Tour og DMF Expo Tour. Så opbakningen er der bestemt, kan du trygt regne med.
Bjørn Holmegård, 04-08-2011 18:44
Rystende, at den fagforening, der burde bakke selskabsmusikerne op, viderebringer populærartikler uden at undersøge lødigheden først.

Uanset om der refereres til et andet medie eller ej, er det underlødig journalistik, at musikernes medie ikke omgående checker et så vigtigt emne og udfærdiger en seriøs artikel herom.

Egentlig er jeg allermest rystet over, at Morten Fischer forsøger at bagatelisere det og forsvare handlingen. Det havde intet kostet at ringe til Tommy og Jesper før en sladderartikel blev viderebragt i fagforeningens eget medie.
Der er visse emner, hvor en fagforenings alarmklokker bør ringe. I dette tilfælde når det handler om musikernes erhverv.

Mvh
Bjørn Holmegård
Musikskoleleder og musiker
Morten Fischer/MUSIKEREN, 04-08-2011 14:39
Hej Steen og Tommy,
det fremgår vist tydeligt at teksten udelukkende refererer til en nyhed som DR Sjælland har bragt. Denne type korte refererende nyheder, bringer vi løbende som en orientering om hvad der dukker op i dagspressen, som kunne have interesse for musikere. Det er derfor ikke redaktionens mening eller DMF's holdning, der her kommer til udtryk, blot en konstatering af den pågældende musiker- eller branchehistorie er bragt af et medie. Derfor nævnes kilden hyppigt og der linkes til originalhistorien. Det er rigtigt fint hvis I fortsat vil benytte kommentarfelterne på site og Facebook til at komme med nuancerede vinkler til denne type ganske korte nyheder.
Det sætter vi stor pris på.
Steen Olsen, 04-08-2011 14:16
Hej på Musikeren, det er imponerende journalistik at kopiere fra andre, hvad med lige at bruge 5 min. mere på at lave en egen artikel.
Hilsen Steen Olsen
Tommy Jo, 04-08-2011 10:24
Hej Henrik

Du kan ikke være bekendt at bringe denne historie uredigeret.

Jeg talte med journalisten fra DR i 25 minutter og forsøgte at få en positiv vinkel på historien. Men dette var hvad journalisten valgte at citere mig for.

Jeg var på TV2 med samme historie, det var live, det skulle du hellere have viderebragt.

Se det her: http://www.youtube.com/watch?v=7uD7S17lNPg

Mange hilsner
Tommy

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.