af Martin Blom Hansen (uddrag af artikel fra MUSIKEREN sept. 2012)

Danskerne er blevet vilde med at streame musik. De store musikselskaber ser lys forude med stigende streaming og digital omsætning, men for musikerne ligner afregningerne for streaming ikke noget, der kan betale en husleje.

"Streaming kan redde musikbranchen," lød overskriften på et indslag i TV2 Nyhederne. "Men musikerne tjener næsten ingenting. Det er pinligt," siger DMF's formand Anders Laursen. Link til video længere nede på siden.

I Norge hedder det strømning, og det kan man gøre sig lystig over. Mindre morskab er der dog i, at den norske musiker Håkon Thelin fra sit pladeselskab modtog 350 kroner for et års streaming af sit seneste album ”Light”. Baggrunden er 15.000 lytninger af albummet, som fik ganske stor opmærksomhed og i 2011 vandt Spellemannspris for Samtidsmusikk.

LÆS MERE: Denne artikel læses i fuld version i MUSIKEREN september '12

Herhjemme kunne DR's radioprogram P1 Dokumentar fra juni 2012 fortælle, at når Big Fat Snakes hit ”Bonsoir Madame” blev streamet på WiMP, ville bandet modtage 21 øre fra deres pladeselskab - til deling mellem de fem medlemmer. Fire øre til hver. Er det til grin, eller er det bare begyndelsen til en ny æra, hvor streaming vil få forbrugerne til igen at betale for musikken?

SE VIDEO: Streaming kan redde musikbranchen

"Streaming kan redde musikbranchen," lød overskriften på et indslag i TV2 Nyhederne den 20. august og fortsatte: "Efter flere år med krise på grund af dalende CD-salg øjner musikbranchen nu lys forude."

LÆS MERE: Denne artikel læses i fuld version i MUSIKEREN september '12

Kommentarer fra læserne

Henrik Smith-Sivertsen, 06-09-2012 23:31
Jeg savner generelt lidt perspektiv, hvad angår vinklen:

I såvel indslaget som artiklen bruges nogle meget lave tal for streaming af de enkelte tracks, men hvis man sammenholder dem med de streamingtal, som fremgår bl.a. på den officielle streaminghitliste på hitlisten.nu (900.000 for guld, hvilket åbenbart langt fra er uopnåeligt) og det tal, der nævnes for Lukas Graham i indslaget, 20.000.000, giver det faktisk ret mange penge til musikeren. Hvis man eksempelvis tager det tal, der bruges i artiklen, 21 øre til Big Fat Snake til sammen, hvilket lyder ret højt, skulle der vel være 4,2 mio. kroner til Lukas. Det er dog en slat:-).

Vi skal vænne os til nogle helt andre tal for musikbrug, end vi er vant til, fordi der tælles for hver gang, vi hører et nummer. I gamle dage købte vi en cd og hørte den mange gange.

Den adfærd har ikke ændret sig, selvom teknologien har, men det har måden, der afregnes på. Det kunne jeg godt tænke mig kom med i billedet (med det store forbehold, at ej heller jeg kender de egentlige tal for afregning til kunstnerne).

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.