af Karen Bendix

Pas På Hørelsen afholder verdens vist nok første offentlige høretest på Folkemødet på Bornholm.

Musiker og TV-vært Jakob Illeborg er moderator ved Pas På Hørelsens to debatter på Folkemødet på Bornholm. (Foto Torben Kruse)

Den store offentlige høretest bliver et af omdrejningspunkterne, når Pas På Hørelsen går på scenen på Folkemødet. Gennem et stort PA-anlæg vil publikum blive guidet igennem en høretest og selv fornemme, hvor godt eller slemt det står til med hørelsen.

Det sker i FTF-A teltet, hvor Pas På Hørelsens moderator Jacob Illeborg og udviklingsdirektør fra GN Hearing, Nicolai Bisgaard, vil udføre den offentlige høretest for at sætte fokus på høreskader! Selvom testen ikke er videnskabelig, er idéen at få visualiseret problemet omkring høretab over for publikum.

Audiologopæd Susanne Nemholdt fra SDU vil ud fra den offentlige høretest perspektivere til, hvilke typiske skader befolkningen lider af, så som gammelmandshørelse i trediverne pga. for meget og for højt musik i ørene for længe ad gangen, tinnitus og hyperacusis

Psykiske følgevirkninger

Høreskader er ikke bare et fysisk problem. Men har en lang række svære psykiske følgevirkninger så som social isolation, ensomhed, depression m.m. Det er bl.a. nogle af de tabuer ved høreskader som Pas På Hørelsen tager op på programmet på Folkemødet i næste uge.

Høreeksperter vil fortælle om, hvad man kan gøre for at forebygge høreskader, og hvad man kan gøre, hvis skaden først ér sket.

Meningen med Pas På Hørelsen på Folkemødet er, at få politikerne i tale og gjort dem bevidste om den folkesygdom, som høreskader er blevet, nu omkring 800.000 danskere lider af dårlig hørelse.

Fakta:

Pas På Hørelsen på Folkemødet Bornholm

På folkemødet afholder Pas På Hørelsen to arrangementer, hvor et panel af eksperter og brugere informere, diskuterer og svarer på spørgsmål om emnet. De to arrangementer krydres med lidt lækkerier fra Grillen, musikalske indslag og en ”After Debate Concert” kl 19.00 med Rugsted og Kreutzfeldt.

Program for Pas På Hørelsen

Lørdag den 13. juni

FTF-A teltet (J28) - ved Kæmpestranden, Allinge,

Kl. 13.00 – 14.00 og kl. 17.30 – 19.00 : Offentlig høretest, samt paneldebat med:

  • Susanne Nemholdt, SDU, audiologopæd,
  • Nicolai Bisgaard, Vicedirektør R&D i GN Hearing
  • Anders Laursen, formand Dansk Musiker Forbund
  • Majbritt Garbul Tobberup, Formand Høreforeningen
  • Torben Kruse, marketingchef, MUSIKEREN

Moderator: Jacob Illeborg

kl 19.00: After Debate Concert med Rugsted og Kreutzfeldt

Baggrund:

Musik er ét af de særlige udsatte erhverv, når det gælder hørelsen. I 2011 starter Dansk Musiker Forbund derfor projekt Pas På Hørelsen for at informere og rådgive musikere og musikstuderende om lyd.
Undervejs i arbejdet kommer nye undersøgelser, som viser, at også musikbrugerne, især de unge, er en yderst udsat gruppe, når det gælder høreskader.
I 2013 træder GN Hearing derfor ind som hovedsponsor i Pas På Hørelsen. Der er brug for hjælp til at skubbe budskabet længere ud, end til blot de udøvende musikere. Hørelsen er nemlig et samfundsproblem!

Pas På Hørelsens mål med Folkemødet

Målet er dels at få kontakt til politikerne og få ”Hørelsen på den sundhedspolitiske dagsorden”. Og dels at få skabt opmærksomhed på de mange høreskader generelt.

Pas På Hørelsens hovedbudskab er:

  • Vi står over for en folkesygdom. (Unge får ”gammelmandshørelse” allerede i 30`erne). Der bliver tale om en Generation Høreskade, der koster samfundet milliarder.
  • Budskabet er: Skru ned og hold pause. Hørelsen kommer ikke igen. Er skaden sket, er der hjælp med moderne løsninger.Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.