af Birgitte Theresia Henriksen

Sangeren, sangskriveren og musikeren, der har det kærligt kritiske danske sprog som kendemærke, modtager Statens Kunstfonds hædersydelse

Velfortjent hædersydelse netop tildelt Steffen Brandt (pressefoto)

Mangeårigt DMF-medlem, Steffen Brandt, er mest kendt som frontmand og ordsnedker i TV-2, men har herudover skrevet sange til en lang række andre kunstnere. Ifølge bandet TV2’s Facebookside lyder begrundelsen for hædersydelsen fra Statens Kunstfond blandt andet:

”at Steffen Brandt synes at være drevet af en konstant ambition om at genopfinde sig selv samtidig med, at man som lytter aldrig er i tvivl om det særligt brandtske - det spydige, sarkastiske, kærligt kritiske og altid rammende hverdagssprog, hvormed han har formået at definere den danske folkesjæl nu igennem snart fire årtier. Her er teksten fuldstændig central og uadskillelig fra musikken. Når sætninger og ord som: bag duggede ruder, rigtige mænd eller småt brændbart dukker op, henledes tankerne på Brandt og bliver et vidnesbyrd om den påvirkningskraft, en popsang eller poptekst har på os, når den kunstneriske kvalitet er allerbedst.”

 

Produktiv i mere end tre årtier

Steffen Brandts musikalske karriere startede, da han i 1981 blev ankerperson i TV-2, som den aarhusianske kunstner siden har skrevet udgivet 18 album med. Herudover har han skrevet sange til blandt andre Peter Belli, Sanne Salomonsen, Michael Falch og Lis Sørensen, og så har han i de senere år arbejdet sammen med yngre kunstnere som Tina Dickow og Julie Maria og engageret sig i koncertrækken Uden for Sæsonen på Bornholm.

Steffen Brandt har været medlem af Dansk Musiker Forbund siden 1985.

Indtægtsloft for modtagelse af ydelse

Det er tvivlsomt, om Steffen Brandt ud over hæderen rent faktisk får en økonomisk gevinst ud af ydelsen. Ifølge Kunstfondens hjemmeside får kunstnere, der tildeles hædersydelsen efter den 1. januar 2014, nemlig ikke får økonomisk støtte, såfremt deres årsindtægt overstiger cirka 383.000 kroner. 

Ud over Steffen Brandt blev også komponisten Irene Becker tildelt hædersydelsen i år. I alt 36 rytmiske og klassiske komponister har gennem tiden modtaget Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse mod eksempelvis 92 billedkunstnere og 83 forfattere.

Tidligere år er blandt andre Lars H.U.G., Povl Dissing, C.V. Jørgensen og Anne Linnet også tildelt den livsvarige hædersydelse. 

LÆS MERE: Modtagere af hædersydelser

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.