af Karen Bendix

Den årlige Spil Dansk Uge er i fuld gang over hele landet med koncerter og musikalske projekter.

Copenhagen Phil spillede dansk musik ved åbningen af Spil Dansk Ugen 20 meter under jorden på Nørrebro i København for de udenlandske metroarbejderne.

Igen i år ruller Spil Dansk Ugen ud i alle afkroge i landet og sætter fokus på dansk musik. Der samarbejdes i år med hele 26 kommuner, som har købt en Kommunepakke fra Spil Dansk og 20 andre kommuner er i direkte dialog med Spil Dansk som uofficielle samarbejdspartnere.

”Spil Dansk styrker oplevelsesøkonomien lokalt. De danske kommuner går ind i Spil Dansk-projektet, fordi det er en perfekt ramme for at skabe lokale arrangementer, der samler kommunens musikaktører. Det gør kommunen mere spændende og attraktiv for både indbyggere og besøgende,” siger formand for Spil Dansk, Jørgen Thorup, som også glæder sig over, at en stort anlagt fællessang-satsning virkelig har fundet melodien.

”Vores materiale til Danmarks Fællessang er indtil videre nået ud til over 2.000 steder i Danmark. Materialet bruges bl.a. af skoler, virksomheder, plejehjem, kor og foreninger. Fællessang er tidens store hit. Det samler Danmark, og vi har gjort det supernemt at komme i gang. Alt er gratis serveret på et digitalt sølvfad på spildansk.dk. Vi er stolte af, at vi har været med til at give fællessangen et gevaldigt comeback. Vi bliver simpelthen gladere, når vi synger sammen og spiller musik. Det vil mange genkende, og det har forskning tilmed bevist: også at fællessang kan styrke sammenhængskraften i en gruppe. Det er præcis, hvad vi har brug for i dagens Danmark,” siger Jørgen Thorup.

Dansk musik i DR

I Spil Dansk Ugen vil den danske musik i løbet af ugen overtage radiofladen på nogle af DR's kanaler. Det gælder P3 og P4, som torsdag 2. november udelukkende spiller dansk musik fra kl. 6 – 23.59.

Copenhagen Phil under jorden

Et af de spektakulære åbningsarrangementer fandt sted 20 meter under jorden i den ufærdige metrostation Nørrebros Runddel i København. Her spillede Copenhagen Phil ”Champagnegaloppen” og Carl Nielsens ”Jens Vejmand” for metroarbejderne, samt Carl Christian Ebbesen (kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune / DF) og borgmester i Frederiksberg Kommune, Jørgen Glenthøj (Kons.). Koncerten skulle markere både åbningen af Spil Dansk Ugen, det gode samarbejde mellem Frederiksberg og Københavns Kommune, og et møde mellem den danske musik og musikerne og de internationale metroarbejderne fra Rumænien, Italien og Polen. Og Carl Nielsens musik til ” Jens Vejmand”.    

Se video fra dr.dk her

Fakta om Spil Dansk Ugen:

  • Spil Dansk Ugen er årets store fest for dansk musik og musikliv. Der er arrangementer 30. oktober – 5. november.
  • Der sker noget overalt i landet: på skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker, kulturhuse m.m.
  • Kunstnere og arrangører er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle.
  • Spil Dansk er blevet Danmarks største musikbegivenhed i al sin bredde og mangfoldighed.
  • Flere radiostationer, bl.a. alle DR’s radiokanaler, spiller en dag i ugen lutter dansk musik.
  • Spil Dansk-foreningens ejerkreds består af Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, Musikforlæggerne, Koda og Danske Populær Autorer.
  • Spil Dansk samarbejder i 2017 officielt med 26 kommuner. Mange andre kommuner bakker også op.
  • Læs mere om Spil Dansk på www.spildansk.dk.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.