af Birgitte Theresia Henriksen

”Musikbranchen mister både talent og et blik på verden, når kønsfordelingen er så skæv.”

Pluralisterne (foto: JazzDanmark)

Astrid Dynesen fra Pluralisterne viser et klip fra Hassan Preislers kortfilm "Dukketesten", hvor brune, danske børn skal vælge den flotteste dukke. Næsten alle vil have den hvide dukke. 

”Dukketesten illustrerer, hvorfor repræsentation er vigtig, og at strukturelle ubalancer ikke kun kræver tid, men aktiv forandring,” forklarer hun.

 

Vi er til morgenmøde om diversitet i musikbranchen hos JazzDanmark fredag den 2. december. Denne morgen er organisationen Pluralisterne inviteret til at fortælle om, hvordan de arbejder med diversitet. 

Kønsbalance batter på bundlinjen

Ifølge Astrid Dynesen er Danmark absolut ikke på forkant med diversitet, hverken inden for musikbranchen eller medierne. Og det på trods af, at undersøgelser fra fx McKinsey viser, at virksomheder, der har diversitet i fx køn, performer bedre på bundlinjen. 

”Musikbranchen mister både talent og et blik på verden, når kønsfordelingen er så skæv,” siger hun og henviser til en rapport fra 2012, der viste, at kvinder kun udgør 20 procent af musikbranchen.

 

Færre kvinder end i Congo, Uganda og Pakistan

Pluralisterne fokuserer foreløbig især på diversitet inden for kultur og medier. For medierne gælder der ifølge Pluralisterne en særlig problematik.

”Medierne har en utrolig stor betydning, når det gælder repræsentation, og derfor er det særligt problematisk at man sjældent ser diversitet i alder, køn og baggrund i danske medier,” siger hun og påpeger, at Danmark ifølge organisationen Who Makes The News kun har cirka 25 procent kvindelige kilder i medierne, langt bagefter lande som fx Congo, Uganda og Pakistan. 

 

En del af Pluralisternes arbejde er derfor at lave kildelister til medierne, der indeholder kilder, der bryder det normative billede på køn, alder, etnicitet og baggrund i det hele taget. 

LÆS MERE: Om Pluralisterne (Facebookside) 


Om diversitet i musikbranchen

Mødet hos JazzDanmark fredag den 2. december var nummer to i en serie af morgenmøder, hvor musikorganisationerne sætter fokus på diversitet i branchen, i første omgang med primært fokus på kønsbalance i musikbranchen.

Morgenmøderne er kl. 8.30 - 9.30 den første fredag i måneden i det næste halve år. Første gang var med Girls Are Awesome den 4. november. Næste gang er hos Dansk Artist Forbund den 6. januar. Og dernæst er det hos Dansk Musiker Forbund den 3. februar og hos Gramex den 3. marts.  Møderne er åbne for alle.

LÆS MERE: 

Du kan deltage i debatten på Facebook via denne gruppe, der knytter sig til de fem musikorganisationers (DMF, Dansk Live, DAF, JazzDanmark og Gramex) arbejde med køn og diversitet i musikbranchen. 

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.