af Birgitte Theresia Henriksen

JazzCamp finder sted netop nu og er et af de stærke initiativer med fokus på kønsbalancen i fremtidens musikerlandskab. Et andet initiativ er kønsregistrering som kan blive fremtiden på de københavnske spillesteder.

JazzCamp for Piger i denne uge: Musiker Tikki Hasselriis underviser i improvisation over Steve Reich "Music for 18 Musicians" - på Rytmisk Center i København (PR-foto)

Under 20 procent af musikerne i rytmisk musik er kvinder. Det ønsker flere aktører i musiklivet at gøre noget ved med indsatser, der kan få unge piger i gang med instrumenterne.

Et af initiativerne er JazzCamp for Piger, der foregår lige nu i vinterferien. Projektet blev startet i 2014 af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival, og nu – to år efter lanceringen – er mere end dobbelt så mange skoler tilmeldt landet over med mere end tre gange så mange deltagere, alle sammen unge piger i alderen 10-15 år.

Udfordringerne i forhold til en bedre kønsbalance inden for rytmisk musik skyldes hovedsagligt, at der kun er få kvindelige musikere. Derfor skal der gøres noget tidligt, lyder det fra Dansk Musiker Forbund.

”Det handler om en indsats i musikskoler og i undervisning. Og så er rollemodeller, mentorordninger, talentprogrammer og særlige indsatser, der kan opmuntre unge piger til at vælge musikvejen, vigtigt,” siger Sara Linell, direktør i Dansk Musiker Forbund, og fremhæver JazzCamp for Piger og desuden Pigebeat og ROSAs Poppilot som gode initiativer.

 

Forslag: Københavns Kommune går forrest

Radikale Venstre har stillet forslag om, at alle spillesteder, der støttes af Københavns Kommune, skal registrere køn på udøvende kunstnere. 

Kultur- og Fritidsudvalget har inddraget spillestederne, Statens Musikudvalg og Dansk Musikerforbund til at se på mulighederne som baggrund til et kommende møde i Kultur - og Fritidsudvalget om emnet.

Et forslag som Jazzhouse, Global, Vega og Loppen er positive overfor. Spillestederne arbejder allerede nu på en fælles løsning for kønsregistrering.

Rekordsøgning til årets JazzCamp

JazzCamp for Piger 2016 kommer i år ud til 15 musikskoler i blandt andet København, Aarhus, Odense, Frederikshavn, Køge og Sønderborg med cirka 170 deltagende piger. Initiativet er en reaktion på rapporten “Kønsbalancen i Rytmisk Musik” fra 2011, der slog fast, at kun ca. 20 procent af musikere, undervisere og beslutningstagere i musikbranchen er kvinder.

Kenneth Hansen, festivalleder for Copenhagen Jazz Festival, udtaler:

“JazzCamp for Piger er en ny måde at forholde sig til den manglende kønsbalance i rytmisk musik. Det er vigtigt at skabe et langsigtet projekt, som sætter ind, hvor pigernes interesse for musikken begynder. Det gør vi ved at lave et fællesskab kun for piger, hvor der er plads og tryghed til at prøve kræfter med ‘svære instrumenter’ og improvisation.”

 

Et nyt element i Jazzcamp’en er koncerttemaet Wild at Heart, hvor nogle af landets mest progressive, nyskabende kvindelige musikere i form af musikkollektivet Eget Værelse og den eksperimenterende trio Shitney (Maria Faust/Qarin Wikström/Katrine Amsler) giver koncerter på spillesteder rundt omkring i JazzCamp-byerne.


 

Om JazzCamp for Piger

JazzCamp for Piger er et undervisningsforløb, som sætter fokus på improvisationen og piger i rytmisk musik. Underviserne kommer fra landets musikkonservatorier, og alle undervisningsforløb afsluttes med improkoncerter for deltagernes familier.

Projektet blev startet af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i 2014 på fem musikskoler. I 2016 afholdes den tredje udgave af JazzCamp for Piger på 12 musikskoler for 170 piger. JazzDanmark ønsker at bidrage til dataindsamling på området og igangsætter derfor en undersøgelse og evaluering af projektet, der skal bruges fremadrettet for at se, om projektet virker.

JazzCamp for Piger 2016 bliver afholdt mellem den 16. til den 27. februar og er støttet af Nordea-fonden, Knud og Dagny Gad Andresens Fond, Gangstedfonden samt DMF, DAF og DPA. Arrangør er JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i samarbejde musikskolerne.

LÆS MERE: www.jazzdanmark.dk

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.