af Birgitte Theresia Henriksen

Hvordan har festmusikken det anno 2015, hvor der er stadigt flere alternativer til livemusik, når man vil fejre de store begivenheder i livet?

Damgaard-Olesen Duo spiller til DMF's festmusikerdag i Vejle den 8. marts (pressefoto)

Festmusikken er blevet mere professionel, og krisen er ved at aftage, lyder det fra musikerne om status på nutidens festmusik som optakt til DMF’s festmusikerdag den 8. marts.

”Kunderne har en større forventning til, hvad de får for pengene, og de er blevet vant til gode anlæg, så forventningen om lyd og lys er steget markant,” siger Carsten Bo, der sammen med en lang række andre musikere optræder i Vejle på DMF’s netværksdag for festmusikere.

LÆS OGSÅ: Oplev Sko & Torp på festmusikerdagen

Det, at kunderne er blevet mere kræsne og mere individuelle i deres krav musikken, afspejler sig ifølge festmusiker og sanger Rie Damgaard ofte i en længere korrespondance inden festen.

”Kunderne ønsker professionalisme – nøjagtig på samme måde som når de bestiller maden, fotografen, invitationerne og kjolen. Ordentlige aftaler, helst med skriftlig bekræftelse, hvor man som musiker beskriver, hvad kunden kan og ikke kan forvente af festen,” siger hun.

Rigtig festmusik er live

Markedet er ved at lysne igen ifølge festmusikerne, der ikke længere mærker krisen kradse heftigt i kalenderenFor mange danskere er en god fest nemlig lig med livemusik, uanset de mange andre muligheder der er i dag med dj’s og online spillelister.

Det mærker musiker og booker Anders Bækgaard, hvis bookingbureau leverer musik til fester landet over. Da han i sin tid regnede på sagerne til sin forretningsplan, fandt han ud af, at der er rigtigt mange potentielle spillejob især i kirkebryllupper, som der ifølge Danmarks Statistik er knap 10.000 af om året.

”Med udgangspunkt i statistikken undersøgte jeg, hvor mange bryllupper, der booker livemusik og kom frem til, at det er cirka en tredjedel. Og det tal har været stabilt i de år, jeg har haft mit bookingfirma,” siger Anders Bækgaard, der oplever, at det vælter ind med bookinger på denne tid af året.

Alle genrer dur

Langt de fleste af Anders Bækgaards bookinger er til bryllupper og dernæst til firmaarrangementer. Han oplever, at der er bud efter festmusik i stort set alle genrer, men hjælper også ofte kunden med ønsker til repertoiret, for at det ikke bliver for ensidigt.

”Hvis kunden bestiller ren britpop til deres bryllup, tager jeg som regel en ekstra snak med dem. For det skaber måske ikke den store fest for alle deltagere og aldersgrupper,” siger bookeren.

Mange måder at holde fest på

Festmusiker og sanger Bendt Aaen beskriver festmusikerens job anno 2015 som at ”stille sig på festens side”.

”Hvis folk vil feste og synge med, skal man hjælpe dem med det. Vil de snakke og hygge skal de have lov til det. Der er jo mange måder at holde en god fest på,” siger han, der ser frem til at møde kollegerne til DMF’s festmusikerdag og vise omverdenen noget af den bredde, der er blandt festmusikere.

”Jeg er sikker på, at det bliver en super oplevelse og inspiration for os alle. Både branchefolk og potentielle kunder,” siger Bendt Aaen.

Bendt Aaen, Rie Damgaard, Carsten Bo, Anders Bækgaard og mange flere optræder på DMF’s festmusikerdag den 8. marts.


Kom til netværksdag for festmusikere

Med titlen DMFexpoEvent inviterer DMF til en søndag i festmusikkens tegn i Vejle den 8. marts. Det er ganske gratis, så kom, mød og oplev musikerkolleger, DMF-fagfolk og bliv præsenteret for en masse lækkert grej!

DMFexpoEvent i Vejle søndag 8. marts, kl. 14-20:30, læs mere: www.dmf.dk/aktuelt/saaerderfest

(når du tilmelder dig, er du med i lodtrækningen om et gavekort på kr. 5.000 til 4SOUND)

LÆS OGSÅ: Voxpop med de optrædende musikere på festmusikdagen

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.