af Morten Fischer

Forbavsende nok indgår hverken jul, sne eller nisser i den mest spillede julesang til livekoncerter i Danmark. Alligevel er det en klassiker i det danske julerepertoire.

Mest populære julesang at spille live er "Når Du Ser Et Stjerneskud" viser statistikken.

Disney-klassikeren ”Når Du Ser Et Stjerneskud” er den mest populære julesang at have på repertoiret, når danske musikere skal ud at optræde i juletiden. Det viser Koda’s seneste statistik. Sangen har dermed vippet ”White Christmas” af første pladsen som den mest spillede julesang live over de sidste ti år. Se top 10-listen nederst på siden.

Disney-klassiker er en tradition

”Når Du Ser Et Stjerneskud”, som på originalsproget hedder ”When You Wish Upon A Star”, er fra Disney-tegnefilmen Pinocchio fra 1940 og har opnået sin store danske popularitet ved at være et fast indslag i Disneys Juleshow på tv, hvor det er Bjørn Tidmand, der lægger dansk sangstemme til Jesper Fårekylling.

Gengangere præger listerne

Hitlisten over live-julesangene er ligesom listen over de julehits, som danskerne lytter mest til, præget af gengangere fra år til år.

”Julemusikken skaber betingede reflekser, som følelsesmæssigt minder os om juleerindringer fra vores ungdom, og derfor hører vi dem år efter år, fordi de vækker følelser i os. Vi kan bedst lide, det musik vi hørte i de unge teenageår. Det skyldes, at musik knytter sig til hukommelse, og man har stærke førstegangsoplevelser med musik i den periode,” forklarer hjerneforsker Peter Vuust til Koda.  

 

Live og lyttet er ikke det samme

På listen over de mest lyttede julesange finder man til gengæld ikke mange gengangere fra live-listen. Det er kun ”White Christmas” og ”Last Christmas”, der optræder på begge lister, hvilket hænger sammen med at ”Jul Det’ Cool”, ”Let Love Be Love” og "Do They Know It’s Christmas”, som ligger højt placeret på lyttelisten ikke er særligt velegnet til at opføre live.

De 10 mest spillede julesange ved offentlige koncerter i Danmark fra 2005-2014

1. Når Du Ser Et Stjerneskud (When You Wish Upon A Star)

2. White Christmas

3. Søren Banjomus

4. Juletræet Med Sin Pynt

5. Have Yourself A Merry Little Christmas

6. Happy Xmas (War Is Over)

7. Santa Claus Is Coming To Town

8. Last Christmas

9. Mary's Boy Child

10. The Christmas Song (Chestnuts Roasting On An Open Fire

 Tak til Koda for udarbejdelse af listen.

Kilder:

LÆS OGSÅ: Wikipedia om Når Du Ser Et stjerneskud

LÆS OGSÅMest lyttede julehits

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.