”En historisk landvinding for musikere!" Således betegner DMF's formand Clinic for Performing Arts Medicine, der onsdag den 12. juni åbner i Odense. Det er den første klinik for musikersundhed i Norden. De følgende dage er der konference om musikeres sundhed i Umeå.

Odense Universitetshospital

Odense Universitetshospital åbner musikerklinikken onsdag den 12. juni 2013.

Musicians´ Health & Performance - 1st Nordic Conference 2013 er den første, nordisk konference om musikeres sundhed. Her mødes nordiske og internationale forskere med speciale i musikeres sundhed og arbejdsmedicin.

LÆS OGSÅ: Tema om musikersundhed (træning)

Konferencen afholdes i Umeå 13.-14. juni og får besøg af bl.a. lægerne Jesper Hvass Schmidt og Helene Paarup, der som tidligere skrevet i MUSIKEREN står bag ph.d-studier i henholdsvis musikeres hørelse og bevægeapparatproblematikker.

Netværk til gavn for musikere

Baggrunden for konferencen er, at man i dag savner et forum, hvor forskere, klinikker, læger, psykologer og fysioterapeuter og musikere med interesse i musikermedicin kan mødes for at udveksle ideer og viden og skabe netværk til gavn for musikere.

Belastningsskader, stress, høre- og synsproblematik, sensomotorisk kontrol og indlæring, præstationsevne og kreativitet er emner, der er på konferenceprogrammet.

Blandt talerne er den australske Bronwen Ackermann, forsker og fysioterapeut med mere end 20 års erfaring af arbejdet med musikeres sundhed.

Fredrik Ullén, professor i neurovidenskab og koncertpianist har forsket i indlæring, bevægelsessekvenser og musikerekspertise.

LÆS OGSÅ: Tema om musikersundhed (arbejdsmiljø)

Dansk klinik åbner endelig

Dagen før den nordiske konference åbner i Danmark den første klinik for musikersundhed i Norden. Klinikkens internationale navn er Clinic for Performing Arts Medicine. Med baggrund i lægerne Helene M. Paarup og Jesper Hvass Schmidts ph.d-afhandlinger om henholdsvis muskel-, skelet- og led-problemstillinger og musikeres høreproblematikker og akustiske arbejdsmiljø skal klinikken kunne behandle alle typer af de skader, som musikere pådrager sig gennem erhvervet.

Begge undersøgelser er store og meget grundige og bidrager således væsentligt til den internationale (sparsomme) litteratur om musikere og optrædendes arbejdsmedicinske forhold.

Klinikken vil involvere speciallæger, psykologer, fysioterapeuter og andre fagpersoner, som kan hjælpe de professionelle musikere.

LÆS OGSÅ: Tema om musikersundhed (misbrug)

DMF har deltaget aktivt i projektet

Dansk Musiker Forbund har fra starten været engageret i projektet og forbundsformand Anders Laursen er meget positiv:

”Clinic for Performing Arts Medicine  er en historisk landvinding for musikere. Det er fantastisk, at vi kan være i front med viden om og behandling af musikerrelaterede lidelser," siger Anders Laursen.

 

Anders Laursen fortsætter: "Musikere i alle genrer - har tidligere været på Herrens mark, når de som f.eks. violinister pådrager sig skulder- eller nakkeskader. Der har ikke været specifikke steder at gå hen, få en diagnose og blive behandlet, så musikere har måttet løbe fra læge til læge i et ofte frustrerende forløb. Man skal tænke på, at det er afgørende vigtigt for en musiker, så hurtigt som muligt at kunne blive korrekt og effektivt behandlet, således at hun kan vende tilbage til at spille musik så hurtigt som muligt.”

hs

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.