af Karen Bendix

Karsten Holms iværksætter-tilgang til musikerjob, gav musiker Rie Damgaard inspiration til at skærpe sin egen profil ved Inspirationsdagen Nye tider, Nye job.

På inspirationsdagen Nye Tider - Nye Job var Karsten Holm en af oplægsholderne. Han fortalte om, hvordan han arbejder som musikalsk iværksætter, og nu har omkring 10 forskellige varer på hylden, han kan tilbyde forskellige målgrupper.

”Det var en enormt inspirerende dag, og jeg er virkelig glad for at jeg tog derhen,” fortæller festmusiker Rie Damgaard, der deltog i Dansk Musiker Forbunds tema- og inspirationsdag i Skanderborg om alternative jobmuligheder for musikere. For selvom Rie ikke har tanker om at holde foredrag eller spille i varehuse, blev hun inspireret til at skærpe sin profil som festmusiker.

Tør vente på rigtige job

”Det var inspirerende at høre, hvordan andre har tænkt deres forretninger, og det gav mig helt konkret mod på at gøre min egen profil som festmusiker skarpere, og arbejde med de visioner og tanker jeg går rundt med i stedet for at gøre, hvad andre gør. Jeg er fx rigtig god til privatfester, og ikke specielt glad for store firmafester. Derfor skal jeg turde stole på, at prioritere privatfestjob, og ikke fylde kalenderen med firmafester, når jeg nu er bedre til det andet,” fortæller Rie Damgaard

Nye tanker – nye vinkler

Rie Damgaard vil blandt andet begynde at arbejde på sin grafiske profil i forhold til den nye vinkel hun fik på sin karriere som festmusiker:

”Jeg kunne ikke direkte bruge de eksempler én til én som oplægsholderne fortalte om. Men jeg fik noget andet med hjem fra dem, som har sat masser af tanker i mit hoved. Og det er jo det, der er meningen med sådan en dag,” mener Rie, der fagligt ærgrer sig over, at der ikke var flere DMF-medlemmer tilmeldt dagen. Men det kan nåes endnu, da inspirationsdagen bliver gentaget d. 30. oktober på Midtsjælland.

Elvis og Cash i kirke

En af de oplægsholdere som Rie Damgaard blev inspireret af er Karsten Holm. Han er uddannet klassisk sanger og har levet med skiftende teaterjob, job som festmusiker og andre skiftende job i mange år. For otte år siden lagde han grundstenene til et koncept med sangforedrag i kirker rundt om i landet. 

”Tingene opstår nogen gange ud af tilfældigheder. Jeg havde spillet med i en forestilling, hvor jeg skulle spille Elvis på Svalegangen i Aarhus. Da forestillingen sluttede, fik jeg mulighed for at købe Elvis-kostumet med. Med det i hånden og erfaringen med at synge singback fra teatret, byggede jeg en lille forestilling op med Elvis-numre, som jeg optrådte med til privat- og firmafester. Samtidig arbejdede jeg fuld tid som graver i en kirke. Forbi vores kirke skulle være en pilgrimsvandring gennem Skanderborg Kommune til forskellige kirker, der åbnede dørene med underholdning. Så jeg spillede Elvis’ gospelsange i vores kirke. Det udviklede sig til et sangforedrag om Elvis, som jeg siden 2008 har optrådt med op mod 200 gange. I 2013 begyndte vi med Cash i Kirken, som er samme koncept med Johnny Cash-numre og fire-mands-band. Og til næste år udvider vi med Cohen i Kirken, som bliver et gennemkomponeret værk, med citater og digte, der kitter Cash-sangene sammen,” fortæller Karsten Holm.

Musikalsk iværksætter

Udover Elvis, Cash og Cohen i Kirke har Karsten Holm en række andre musikalske koncepter han optræder med. Han har faktisk så meget at lave, at han overvejer at droppe halvtidsjobbet som kirketjener, og kun leve af at spille og optræde.

”Jeg er en iværksætter, der kommer på nye idéer og prøver dem af. Lige nu har jeg omkring 10 forskellige varer på hylden, som jeg hele tiden udvikler på. Fx tænker jeg i, hvordan jeg kan bruge ugens dage til nye målgrupper, jeg kan spille for. Og hvem kan jeg spille for onsdag formiddag, så alle jobs ikke behøver være i weekenden. Så der har jeg et koncept til pensionister, plejehjem eller med ældresagen. Og sådan udvider jeg mit varesortiment med nye idéer hele tiden,” fortæller Karsten Holm, der har lagt sine festjob på hylden, da det kræver en anden disciplin, tid og energi at holde sig updated på det område, hvilket han ikke har tid til mere.  

Musikerliv fra forskellige vinkler

Axel Boel er med i Dansk Musiker Forbunds udvalg for festmusiker – SEMU. Han er med til at arrangere Nye Tider – Nye Job-dagene, og var rigtig positiv over, hvor meget inspiration han selv fik med sig hjem fra dagen. 

”Det var skide godt. Oplægsholderne havde mange forskellige vinkler på at tænke i alternative jobmuligheder. Alt fra en klassisk musiker – Eskild Winding -, som tænkte i projekter og fondsansøgninger, over en festmusiker – Eddie Jarl - , der nu laver koncepter med alt fra involverende firma- og børnemusikkoncerter til festmusiker Flemming Bådes temaaftener på kroer og i forsamlingshuse, hvor både middag, musik og dans er tematiseret om en kendt dansk musiker,” fortæller Axel Boel, der glæder sig til at holde samme temadag d. 30. oktober på Sjælland. 

Og der er stadig ledige pladser…

Næste Nyt Tider – Nye Job-arrangement:

Sjælland: søndag d. 30.10.2016 på Gyrstinge Skovkro fra kl. 10.00-20.00

Læs mere her:

Tilmeld dig her: 

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.