af Karen Bendix

De danske musikselskaber bryder loven, når de sælger dansk musik på streamingtjenester som Spotify, Wimp og TDC Play, skriver Kulturen på News.

Mange musikere, der udgav musik i 70'erne, 80'erne og 90'erne har kontrakter, der ikke giver musikselskaberne ret til at sælge musikken til download og streaming, mener DMF's jurist Morten Madsen.

Når musikselskaberne har indgået kontrakter med musikerne, hvor kun cd'er, vinyler og kassettebånd er nævnt, er det ikke lovligt, at gøre musikken tilgængelig på diverse streamingtjenester og i iTunes, hvis ikke musikerne har givet lov. Det fastslår advokat Walther Rebernik, der i 2007 kørte en retssag mod Sony Music på vegne af Dodo and the Dodos.

LÆS OGSÅ: Skal kontrakten på værksted (MUSIKEREN 03/13)

Streaming skal stå i kontrakten

Det er musik udgivet før 2000, der volder problemer:

"Vi har en masse gamle indspilningsaftaler fra den danske sangskat, som er lavet mellem pladeselskaber og kunstnere i 1970'erne, 80'erne og 90'erne. De kontrakter tager ikke højde for de udgivelsesformer, som bruges i dag, og når der typisk står "lp", eller "musikkassette" og "cd" kan et pladeselskab ikke bare sige til kunstneren, at nu går vi i gang med at sælge digitalt eller via en streaming-tjeneste. Det har vi fået byretten og landsrettens ord for," siger Walther Rebernik til Kulturen på NEWS.

Musiker – tal med dit musikselskab

Der er mange flere musikere derude med kontrakter, hvor musikselskaberne ikke har ret til at sælge musikken til download og streaming, vurderer DMF’s jurist Morten Madsen:

"Vi har opfordret vores medlemmer til at tage det her spørgsmål op med deres pladeselskaber, for vi kunne se, at de ville kunne få et eller andet ud af det. Det kan jo være helt tilbage fra da beskyttelsen startede i 1963, at det ville være relevant at tage det op."

Svensk retssag mod pladeselskaberne

Også i Sverige er musikerne utilfredse med, at selskaberne blindt lægger deres musik op på diverse streamingtjenester. Og det svenske Musikerforbündet forbereder på vegne af kunstnere en retssag mod de svenske pladeselskaber, som ifølge musikerforbundet udnytter musikerne. Ligesom herhjemme drejer konflikten sig om kontrakter indgået før man vidste, hvad streaming var.

”Det er en ny situation, der skal reguleres her og nu. Det er ikke sket. Selskaberne har bare taget loven i egen hånd. De opfører sig som pirater, og det er en skidt situation for musikbranchen,” siger musikjurist Per Herrey til Kulturen på NEWS.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.