af Anine Fuglesang

Statens Kunstfond investerer i både fornyelse og kontinuitet med 239 arbejdslegater til danske komponister.

SØS Gunver Ryberg modtager et arbejdslegat på 250.000 kroner fra Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik. (Foto: Flemming Bo Jensen)

Det danske musikliv er mangfoldigt. Fra de garvede komponister i den absolutte elite med international succes til unge, mindre prøvede talenter. Fælles for dem alle er, at de har brug for tid til fordybelse for at kunne skabe råstoffet, som er de værker og sange, vi alle sammen lytter til.

Derfor tildeler Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik nu 239 arbejdslegater til en lang række musikere, der varierer i genrer og i måden at skabe deres musik. Partiturkomponistens arbejde er i mange tilfælde forskelligt fra sangskriveren, jazzkomponisten og den elektroniske komponist, som veksler mellem at skrive og spille.

Kristina Holgersen, formand for Legatudvalget for Musik, siger om arbejdslegaterne:

Det er imponerende og overvældende at følge det store antal ansøgere og de musikalske strømninger, som ansøgerne er medskabere af og de aftryk, de sætter i verden. Vi forsøger at se nuanceret på behovene hos de forskellige komponister, sangskrivere og lydkunstnere.

 

Særlig tyngde hædres

Derfor har Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik valgt at tildele fem musikere, med en særlig tyngde inden for hver deres hjørne af musikken, et særligt stort arbejdslegat på hver 250.000 kroner. Der er tale om SØS Gunver Ryberg, Kathrine Windfeld, Benal, Peter Sommer og Christian Winther Christensen.

Om SØS Gunver Ryberg skriver legatudvalget følgende i en pressemeddelelse:

SØS Gunver Ryberg arbejder utrætteligt på at fordybe sig og forfine sine værktøjer inden for den elektroniske samtidskunsts nyeste æstetiske trends. Hendes musik har en helt særlig appeal i Danmark og udlandet – uanset om det er komplekse og trance-skabende rytmer og klange hentet i ”uhørlige lyduniverser” eller om det er Virtual Reality, Gaming eller Spatial Musik.  

 

Om Kathrine Windfelds arbejde skriver de:

Kathrine Windfeld har siden sidste år formået at etablere sig endnu stærkere på den danske og europæiske jazzscene med sit nye og moderne bud på big band-musikken og jazzen i bredere forstand. Såvel som komponist og som bandleder har hun gjort kometkarriere med en personlig og yderst kompetent kunstnerisk videreudvikling af jazztraditionen.

 

Fakta om arbejdslegater

Statens Kunstfond har behandlet i alt 739 ansøgninger til musiklegater og har valgt at imødekomme 239 ansøgninger. Det svarer til 32 procent af de indkomne ansøgninger. Arbejdslegaterne ligger på mellem 40.000 og 250.000 kr.  I alt er der blevet uddelt 12.479.999 kr.

Om Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik består af komponist og sangskriver Kristina Holgersen (formand), komponist Line Tjørnhøj, komponist Mike Sheridan, komponist Anders Brødsgaard og jazzpianist Mads Bærentzen. Udvalget uddeler arbejdslegater og støtter desuden komponistaftaler af kortere eller længere varighed, hvor udvalget yder tilskud til komponistens honorar.

Se alle arbejdslegater her

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.