Den amerikanske hitliste Billboard Hot 100 har dansk besøg i disse uger. Det er den danske sangerinde Karen Marie Ørsted, der under navnet MØ synger for på sangen ’Lean On’ med amerikanske Major Lazer, som er rykket op som nummer 6 på hitlisten. UPDATE: sangen er nu nr. 5! (uge 34)

MØ har oplevet rivende udvikling i den internationale del af karrieren siden hun her optrådte på SPOT Festivalen i 2013 (Foto: Morten Fischer)

Langt foran verdenshits som Mark Ronsons og Bruno Mars' ’Uptown Funk’ eller internationale navne som Ed Sheeran og Rihanna finder man i denne uge navnet MO, hvilket indikerer, at der er en dansk musiker i den absolutte top af den legendariske hitliste Billboard Hot 100.

Overgår Barbie Girl

I følge MØs pladeselskab Sony Music er den aktuelle sjetteplads for "Lean On" det bedst placerede nummer fra et dansk navn i mere end halvtreds år, hvilket overgår blandt andet Aqua’s ’Barbi Girl’ som storhittede i 1997, men altså ikke kom højere end en nummer 7-placering på den amerikanske Billboard-liste.

324 millioner streams

Major Lazer og MØ slog sig sammen og skabte sangen ’Lean On’, som er blevet et af årets største hits. Faktisk så stort et hit, at det har formået at blive streamet over 324 millioner gange alene på Spotify, ligge nummer ét på hitlisterne i flere lande, heriblandt Australien, New Zealand, Irland, Holland og Danmark, nummer to på UK Singles Charten og nu stigmatiseres ’Lean On’s ubestridte succes med en nummer 6-placering på Billboard Hot 100, som er USA’s  altoverskyggende og mest ”officielle” music chartliste, lyder den begejstrede melding fra Sony Music.

Jørgen Ingmann var nummer to i 1961

Politiken har undersøgt de historiske danske Billboard-placeringer nærmere, hvor Bent Fabricius-Bjerres ’Alley Cat’ lå nummer 13 i 1963, Laid Backs ’White Horse’ nummer 26 i 1984 og ’Calabria 2007’ af ENUR og Natasja nummer 46 i 2007. Jørgen Ingmann i 1961 var nummer to med ’Apache’ og holder således stadig rekorden for bedste danske placering.

Hvad er et "dansk" hit?

Artiklen i Politiken diskuterer yderligere definitionen af en "dansk" hitlisteplacering i lyset af at MØs medvirken på "Lean On" er med amerikanske Major Lazer og nævner i den forbindelse White Lions hit 'When the Children Cry' (med danske Mike Tramp i front), der var et større dansk Billboard-hit end MØ's, ligesom Lars Ulrich i Metallica også kan være med til at højne den danske nationalfølelse, når de indtager hitlisterne.Under alle omstændigheder er det værd at kippe med klaphatten for danske MØ og ønske tillykke med den flotte placering.

Kilder:

 

 

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.