af Astrid Bigoni

Som den første klarinettist nogensinde modtager Martin Fröst Léonie Sonnings Musikpris 2014. Modtagelsen finder sted ved en koncert i Koncerthuset 10. maj. 10 unge skandinaviske talenter har hver modtaget 60.000 kroner i stipendier. Se alle modtagerne her.

Klarinettisten Martin Fröst modtager Léonie Sonnings Musikpris 2014.

Klarinettisten Martin Fröst bliver den 51. modtager af Léonie Sonnings Musikpris, og han er den 5. blæser, der modtager den store danske pris. Før ham har blandt andre fløjtenisten Jean-Pierre Rampal, trompetisten Miles Davis, oboisten Heinz Holliger og blokfløjtenisten Michala Petri modtaget musikprisen. Foruden hæderen ved at blive en del af den musikalske kongerække, der har modtaget Léonie Sonnings Musikpris, modtager Martin Fröst 600.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Finsk kvinde modtager Sonningprisen

Martin Fröst er født i 1970, og er bosiddende i Stockholm. Han fik allerede sit gennembrud i 1991, da han som den yngste instrumentalist nogensinde vandt konkurrencen Nordisk Solistbiennale. Han anses for at være en af verdens førende blæsere, og spiller regelmæssigt med orkestre som Concertgebouw Orkestret, Amsterdam, Gewandhaus Orkestret, Leipzig, Philharmonia Orkestret, London, Det Franske Nationalorkestret, Wiener Symfonikerne, NHK Tokyo, Washington Symfonikerne og Los Angeles Filharmonikerne. I de seneste år har han også udviklet en karriere som dirigent, og som sådan samarbejder han blandt andet med Detroit Symfoniorkester, Deutsche Kammerfilharmoni og Academy of St Martin in the Fields.

Det er dog ikke kun Martin Fröst, der bliver belønnet af fonden bag Léonie Sonnings Musikpris. Hvert år uddeler fonden 600.000 kroner til skandinaviske musiktalenter. I år har ti unge talenter modtaget hver 60.000 kroner. Stipendierne kan ikke søges, men uddeles af Musikfondens bestyrelse.

LÆS OGSÅ: De unges Sonningpris

De ti stipendiemodtagere er:

 

Antina Hugosson, barokviolin

Antina Hugosson har studeret ved Malmö Musikhögskola hos Peter Spissky, og senere har hun specialiseret sig i tidlig musik hos Enrico Gatti og Ryo Terakado ved The Royal Conservatory i Haag.

Benedikte Damgaard, violin

Benedikte Damgaard debuterede i januar 2014 fra solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium efter studier hos Serguei Azizian. Hun er medlem af Copenhagen Piano Quartet, med hvem hun i 2013 vandt Val Tidone International Chamber Music Competition.

Berit Sørensen, horn

Berit Sørensen er uddannet ved blandt andet Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og Det Jyske Musikkonservatorium, hvorfra hun debuterede fra solistklassen i 2013. Hun har assisteret i professionelle symfoniorkestre samt været medlem af European Union Youth Orchestra.

Erik Kolind, orgel

Erik Kolind har diplomuddannelse i orgelimprovisation og musikteori ved Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Han studerer hos Hans Davidsson i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hans orgeltransskription af Mussorgskys En nat på Bloksbjerg udkommer i 2014.

Jeppe Zeeberg, pianist, komponist, orkesterleder

Jeppe Zeeberg er kandidat fra Rytmisk Musikkonservatorium (2013) og aktiv i grupperne Dødens Garderobe, Horse Orchestra, The Roll-Ons og Bird Alert. Hans stil er en personlig, kompromisløs blanding af genrer med udgangspunkt i jazz og fri improvisation.

Kasper Rofelt, komponist

Kasper Rofelt debuterer fra solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2014. Hans musik, der er blevet opført i det meste af Europa, i USA, Rusland og Kina, indeholder groteske indfald, en fluktuerende harmonik og store kontraster.

Lise Davidsen, sopran

Lise Davidsen har studeret ved Griegakademiet i Bergen og er nu optaget på Operaakademiet i København. På Det Kgl. Teater har hun sunget Ugle og Hund i Janaceks Den fiffige lille Ræv samt Emilia i Otello. I 2014 synger hun Rosalinde i Strauss’ Flagermusen.

Maria Steinaa, fløjte

Maria Steinaa er studerende på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med Toke Lund Christiansen som lærer. Hun har været finalist i Øresunds Solist og har deltaget i masterclasses hos blandt andre Andrés Adorján, Ulla Miilmann og Pierre-Yves Artaud. Hun er medlem af blæserkvintetten Emanon.

Oscar Micaelsson, pianist, organist, komponist

Oscar Micaelsson er studerende ved det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har optrådt i Skandinavien, Tyskland og Sydkorea med klassisk musik, moderne kompositionsmusik, jazz og improvisation.

Pernille Sejlund, komponist og sanger

Pernille Sejlund er uddannet i komposition ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun har skrevet musik til blandt andet DR PigeKoret og Copenhagen Phil samt til danseforestillinger, børnefortællinger, musicals, teater og kortfilm.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.