af Anine Fuglesang

Streamingtjenesternes indtog påvirker også indtjeningen, når det gælder julehits. Særligt ét hit overrasker og udfordrer gamle klassikere som ’Jul – Det’Cool’.

Noahs julesang 'Tag Mig Tilbage' er blandt de ny-klassikere, der konkurrerer med klassiske, danske julehits som 'Jul i Angora' (Pressefoto).

Julen er traditionernes højtid, og det gælder også musikken. Julehits som ’Når Sneen Falder’, ’Jul – Det’ Cool’ og ’Jul I Angora’ kender du garanteret som din egen bukselomme, fordi de er blevet spillet jul efter jul og næsten uden afveksling. Men noget tyder på, at de gamle klassikeres juledominans bliver udfordret.

For kigger man på Kodas Julehitliste over de mest indtjenende værker fra sidste jul, er det nyere hits, som dominerer top-tre. Mest overraskende er Gulddrengs ’Guld Jul’, som er det første julenummer i lang tid, der har udfordret klassikerne uden at være skrevet og komponeret til en julekalender.

Streaming udfordrer klassikernes dominans

Årsagen til ’Guld Juls’ succes skal hovedsageligt findes hos streamingtjenesterne, hvor Gulddreng generelt har haft særligt godt fat i de danske lyttere. Ifølge Kodas tal stod streaming nemlig for kun en femte-del af indtjeningen på julenumre spillet i 2014, mens tallet i 2016 var steget til en tredjedel.

I ’Guld Juls’ tilfælde stod streaming for mere end halvdelen af nummerets indtjening. Ud over Gulddreng finder vi også Cisilia og Hasan Shahs ’Kold December’ på en syvende plads og Noahs ’Tag Mig Tilbage’ på en niendeplads, som andre julesange i top-10, der står på ”egne ben” uden julekalender.

Direktør i Koda, Anders Lassen, udtaler:

'Guld Jul’ er endnu et godt eksempel på streamingtjenesternes betydning for både musikforbruget og musikskaberne. Historisk set har det været radio og TV, der stod for at være ”gatekeepere” og udvælge den musik, der kom ud til danskerne, men ’Guld Jul’ og årets julehitliste i det hele taget er endnu et eksempel på en større tendens i branchen: Nemlig at gatekeeper-rollen i dag også indtages af den enkelte musikforbruger, og det skaber meget mere dynamik i markedet – på godt og ondt.

 

Koda Julehitlisten

  1. Rasmus Seebach – Lille Store Verden
  2. Gulddreng – Guld Jul
  3. Mads Langer – I En Stjerneregn Af Sne
  4. Thomas Helmig & Søs Fenger – Når Sneen Falder
  5. MC Einar – Jul Det’ Cool
  6. Drengene fra Angora – Jul I Angora
  7. Cisilia feat. Hasan Shah – Kold December
  8. Juice, SOAP, Christina Undhjem & Remee – Let Love Be Love
  9. Noah – Tag Mig Tilbage
  10. Karen Gardelli – Alletiders Jul

Hitlisten er en opgørelse over de julesange skabt eller medskabt af et Koda-medlem, som har tjent mest siden julen 2016.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.