af Karen Bendix

Dansk Musiker Forbund fordømmer skudattentatet på ugeavisen Charlie Hebdo i Paris.

I Paris blev der flere steder sat stearinlys og blomster til minde om de døde og som modstand mod det barbariske attentat på Charlie Hebdos redaktion. (foto Renata Rizck)

”Efter gårsdagens mord  på bladtegnere og journalister på bladet Charlie Hebdo tager Dansk Musiker Forbund på det kraftigste afstand fra massakren. Den er ikke blot en trussel mod journalisters og bladtegneres arbejde med det frie ord og den kunstneriske vinkling i tegningerne, men osse mod ytringsfriheden generelt,” siger formanden Anders Laursen.

”Det er friheden man dræber,” skriver en fransk avis i dag efter angrebet på den satiriske ugeavis Charlie Hebdo, hvor bl.a. den 47-årige redaktør og tegner ved Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier, blev skudt sammen med fem tegnere, samt journalister, politimænd og andre medarbejdere på redaktionen.

Fransk satire

Det ugentlige magasin Charlie Hebdo har stået som en højborg for den franske satiriske bladtegnertradition, der går helt tilbage til revolutionen. Bladet har siden, det blev udgivet første gang i 60’erne, stået for knivskarpe holdninger og anarkistiske journalistiske kommentarer til det franske samfund og politiske og religiøse debatter. Bladet har været lukket ned flere gange og været slæbt i retten utallige gange - bl.a. mindst 20 gange af den katolske kirke.

I 2006 gentrykte de de 12 danske Muhammedtegninger i solidaritet med Jyllandsposten og med efterfølgende demonstrationer mod tegningerne i Paris.

En fransk specialitet

Den satiriske blanding af gennemresearchet journalistik og satiretegninger er en fransk specialitet, der sætter ekstra kulør på debatterne, hvor hverken magthavere, politikere, religioner eller andre går fri. I 2011 blev avisen udsat for et brandattentat, da en molotov cocktail blev smidt ind gennem redaktionens vinduer efter avisen havde bragt en forside med titlen ”Charia Hebdo” og en tegning af Muhammed, der siger: "100 piskeslag, hvis du ikke dør af grin”.

Frihedskampen

Nyheden om de 12 dræbte i forbindelse med skudattentatet på Charlie Hebdos redaktion har fået alverdens ledere, journalister, kunstnere og tegnere til at stå sammen om vores ytringsfrihed. Den franske præsident Francois Hollande sagde i en kort tale foran gerningsstedet:

”Selv ikke den mest barbariske handling vil nogensinde kunne ramme vores pressefrihed. Vi er en samlet land, der vil finde et modsvar, og som vil stå sammen.”

 

Og som den dræbte redaktør Stéphane Charbonnier udtalte til avisen Le Monde for et pr år siden:

”Jeg foretrækker at dø stående frem for at leve på knæ.”  

 

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.