af Morten Fischer

Uddelingen af DMA Jazz statuetterne viste at jazz er en genre, der både nedbryder grænser og vedholder et stærkt bånd til traditionen. Emil de Waal og Elith ”Nulle” Nykjær hentede hovedprisen for Årets Danske Jazzudgivelse mens kvinderne ikke var repræsenteret blandt vinderne.

Emil de Waal + Gustaf Ljunggren & Søren Kjærgaard ft Elith ”Nulle” Nykjær” vandt prisen for Årets Danske Jazzudgivelse.

Dette års Danish Music Awards Jazz blev skudt af i en fyldt teatersal på Aveny-T teatret på Frederiksberg søndag aften. Det blev en aften, der både hyldede de musikalske eksperimenter og genrens rødder og traditioner.

SE ALLE VINDERNE NEDERST PÅ SIDEN

Dette blev fint eksemplificeret med hovedprisen, Årets Danske Jazzudgivelse, der gik til Emil de Waal+ featuring Elith ”Nulle” Nykjær med en udgivelse, der både i repertoire og besætning favner flere generationers musik og blander det op med ny musik, alternativ instrumentering og godt håndværk.

Hvor var kvinderne?

Til gengæld var kvinderne bemærkelsesværdigt fraværende blandt prismodtagerne kva artiklens titel om statuetterne, der fandt deres ejermænd. Der var dog hele to nomineringer til Elena Setien, ligesom Maria Faust og Caroline Henderson havde en nominering hver, men fik altså ikke priser i denne omgang.

DMF's selskab Gateway Music havde hele fem udgivelser nomineret. Det blev den prestigefulde nominering for Årets Nye Danske Jazznavn, som Aske Drasbæk Group med udgivelsen ”Old Ghost” kunne drage hjem med en statuette for.

Hybriderne hædres

Det var også en aften, hvor de musikalske eksperimenter fik et skulderklap. Årets Danske Særudgivelse gik til Jakob Bro og Thomas Knak, der med deres plade Bro/Knak forener electronica og jazz. Årets Danske Jazzkomponist blev Jacob Anderskov, der arbejder med både free jazz og elementer af moderne europæisk kompositionsmusik.

Prisen for Årets Danske Vokaljazzudgivelse gik for allerførste gang ikke til en sanger, men til digteren Søren Ulrik Thomsen, der sammen med gruppen Det Glemte Kvarter har skabt et møde mellem poesi og musik.

Ny jazz og jazz for de små

Årets Nye Danske Jazznavn blev saxofonisten Aske Drasbæk og hans gruppe for deres udgivelse, ”Old Ghost”, der også har ligget i A-rotation på P8 jazz i længere tid. Prisen for Årets Børnejazznavn blev uddelt ved et særarrangement i Børnekulturhus Ama’r  søndag formiddag.

Vinderen var blevet udvalgt af en særlig jury bestående af de 3 børn, Hannah, Benjamin og Anton på hhv. 6, 7 og 11 år. De valgte at uddele prisen til bandet Six City Stompers, "fordi de var rigtig børnevenlige, sang på dansk, og så blev der lavet kædedans.

Spillestederne får flere priser

Hele showet blev transmitteret live på P8 Jazz, der også stod for den nye P8 Jazz Pris, der hylder initiativer i jazzverdenen, der har gjort sig særligt bemærket. Det blev Jazzhus Montmartre, der blev hædret for sin live-streaming tv kanal, der giver jazzfans over hele verden mulighed for at følge med i deres koncerter på nettet.

Det var dog ikke det eneste spillested, der gik hjem med en udmærkelse: Københavnerklubben Charlie Scott’s modtog Jazz Live Prisen, en ærespris der bliver gives i samarbejde med Koda. Prisen bliver udelukkende bestemt af jazzmusikere, og i år var det altså Charlie Scott’s, der fik flest stemmer for bl.a. at  ”at begejstre det uvante publikum og bryde ud i fest”.

Minikoncerter med prisvindere

På scenen kunne publikum nyde minikoncerter med en række af sidste års vindere: Jakob Davidsens Kammerat Orkester, Peter Danstrups trio, Klökkeblömst, og sanger og musiker Mads Mathias, der udover at spille med sit orkester også var vært for hele showet.

Modtageren af Ken Gudman prisen 2013 Kresten Osgood havde i dagens anledning sammensat et særligt hold under navnet ”Kresten Osgood & Superliga”, der samlede to generationers trommeslagere med Ole Streenberg og ham selv bag tønderne.


DMA Jazz 2013 vinderne

Årets Danske Vokaljazzudgivelse

Søren Ulrik Thomsen & Det Glemte Kvarter: ”Rystet Spejl” (Gyldendal Lyd)

Årets Danske Jazzkomponist (præsenteres i samarbejde med DJBFA)

Jacob Anderskov - for udgivelsen “Granular Alchemy” (ILK)

Årets Nye Danske Jazznavn

Aske Drasbæk Group – for udgivelsen ”Old Ghost” (Gateway)

Årets Danske Særudgivelse

Bro/Knak: ”Bro/Knak” (Loveland Records)

Årets Danske Jazzudgivelse

Emil de Waal+ Gustaf Ljunggren & Søren Kjærgaard ft. Elith ”Nulle” Nykjær” (EDW)

Årets Børnejazznavn

Six City Stompers

P8 Jazz prisen

Jazzhus Montmartre

Jazz Live Prisen (uddeles af JazzDanmark og Koda)

Charlie Scott’s


Kilde: JazzDanmark

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.