af Astrid Bigoni

Den skæve kønsfordeling inden for den rytmiske musik er udgangspunktet for en række JazzCamps for piger, som finder sted i næste uge.

Det er første gang, at Copenhagen Jazz Festivalog JazzDanmark arrangerer undervisning kun for piger. Til JazzCamp for Piger underviser Odd André Elveland, der med Improbasen (billedet) i Norge har haft stor succes med jazzundervisning for børn.

En uge med undervisning og improvisation for piger i alderen 10-15 år skydes i gang i næste uge på 12 sammenspilshold på fem musikskoler over hele landet.

Projektet omfatter undervisere fra landets musikkonservatorier og starter med en workshop med den norske musiker og underviser, Odd André Elveland, som på Improbasen i Norge har stor succes med jazzundervisning for børn med nye undervisningsmetoder og hovedvægt på improvisation.

LÆS OGSÅ: Dansk popkoloni for piger

I 2012 kom rapporten "Kønsbalancen i Rytmisk Musik", der konkludede, at kønsfordelingen i rytmisk musik er 80 procent mænd og 20 procent kvinder, og at der inden for de seneste fem år ikke er sket nogen udvikling. Analysen omfattede både konservatoriestuderende, udøvende musikere, beslutningstagere og undervisere - og samtidig bekræftede rapporten også, at de fleste kvindelige musikere er sangere. JazzCamp for Piger er blandt andet afledt af rapporten.

LÆS OGSÅ: Ubalance i rytmisk musik

Det er Copenhagen Jazz Festival og JazzDanmark, der arrangerer JazzCamp for Piger, der har 50 deltagere.   

"JazzCamp for Piger er en ny måde at forholde sig til den manglende kønsbalance i rytmisk musik. Det kan virke drastisk at sætte drengene udenfor døren, men vi tror på projektet – dels fordi det er så relativt målrettet, og dels fordi vi importerer musikpædagogisk hjælp fra Norge i form af Odd André Elveland, som har en unik tilgangsvinkel til improvisationsorienteret undervisning," siger Kenneth Hansen, Copenhagen Jazz Festival, i en pressemeddelelse.

 

JazzCamp for Piger er støttet af DJBFA, DMF, DPA , DAF og Gad Andresens Fond. Arrangør er JazzDanmark, Copenhagen Jazz Festival i samarbejde med Hvidovre Musikskole, Frederiksberg Musikhøjskole, Aalborg Kulturskole, Aarhus Musikskole, JazzCamp i Ribe og musikskoler i Region Syd, samt konservatorierne i Esbjerg, Odense, København, Aalborg og Aarhus.

Copenhagen Jazz Festival har i en årrække præsenteret JazzCamp i København i juni og juli måned, men dette er første gang, at JazzCamp laves specifikt for pigerne, og at campen finder sted under den landsdækkende jazzfestival Vinterjazz.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.