af Anine Fuglesang

Den engelske organisation Jazz North har adopteret Copenhagen Jazz Festivals og JazzDanmarks populære undervisningskoncept for piger.

Foto: Martin Dam Kristensen

Det populære undervisningskoncept JazzCamp for Piger er fra februar 2019 nu også at finde fem steder i det nordlige England, og planen er, at konceptet skal udvides til hele England i løbet af de kommende fem år.

Kønsubalance i flere lande

Det er Copenhagen Jazz Festival og JazzDanmark, som står bag undervisningen, der bunder i et ønske om at rette op på den ulige kønsbalance på de rytmiske musikscener. De har derfor siden 2014 med blandt andet JazzCamp for Piger været med til at sætte emnet på den musikalske dagsorden.

Nu har den engelske organisation for Jazz, Jazz North, valgt at tage konceptet til sig, da den skæve kønsfordeling også gælder for andre lande end Danmark, heriblandt England og Tyskland. Og ligesom i Danmark vil de engelske piger kunne eksperimentere med improvisation og jazz sammen med andre piger i alderen 10-15 år.

Improvisation er god læring

Formålet med de kønsspecifikke camps er at introducere pigerne til at improvisere på rytmiske instrumenter i et dedikeret pigerum, hvor de kan opbygge nye venskaber og selvtillid til at give sig i kast med at spille i band og improvisere på et rytmisk instrument.

Erfaringerne fra projektet viser, at improvisation er et særligt nyttigt læringsredskab, når de 10-15-årige skal lære et nyt rytmisk instrument. Her stilles nemlig ikke krav til, at eleverne kan læse noder, ligesom der ikke findes én rigtig måde at spille på. For mange af eleverne er det første gang, de prøver kræfter med et rytmisk instrument, og mange af dem har gennem årene givet udtryk for, at de gennem improvisation kan få "lov at udfolde sig mere frit - på sin egen måde".

Den danske udgave af JazzCamp for Piger finder sted i vinterferien, og der er stadig enkelte ledige pladser.

Læs mere om den engelske udgave her


FAKTA

JazzCamp for Piger i Danmark

  • Har eksisteret siden 2014
  • I 2018 deltog ca. 200 deltagere fordelt på 20 skoler
  • Foregår 4 dage i skolernes vinterferie på musikskoler og -institutioner i hele Danmark
  • 2-4 hold på hver musikskole med 5-6 piger på hvert hold, både øvede og nybegyndere
  • I 2019 foregår JazzCamp for Piger i uge 7 (5. - 8. februar) og uge 8 (12. - 15. februar). Der er stadig enkelte ledige pladser via jcfp.dk

JazzCamp for Piger i Danmark er arrangeret af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i samarbejde med lokale musikskoler- og insitutioner og har i 2019 modtaget støtte fra Nordea-fonden, DMF, DJBFA, DPA, DAF, Koda's Kulturelle Midler og Gangsted Fonden.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.