af Karen Bendix

Jazzen blev hyldet og fejret ved årets DMA Jazz i Bremen i København

Saxofonisten Sonja LaBianca modtog prisen for Årets Nye Danske Jazznavn ved DMA Jazz i Bremen i København. (Foto: Uli Templin)

Det var den brede palet af dansk jazz, der blev præsenteret for et fyldt Bremen Teater midt i København, da dansk jazz blev fejret  til DMA Jazz. Alt fra total freejazz med Jeppe Zeeberg og Julie Kjær til melodiøs hyldest af Oscar Peterson med bl.a. pianisten Zier Romme, over Kathrine Windfelds Big Band til hyldest af den afdøde jazzbassist Nicolai Munch-Hansen. Fælles for det ellers brede musikalske program var, at der mindst var en kvindelig musiker med i bandet. Det blev ikke nævnt eller markeret – men bemærket, og var en fin måde at ”show it - don’t tell it” fra arrangørernes side.

Posthum pris for Årets Jazzudgivelse

Otte priser blev uddelt med Birgitte Soojin og Master Fatman som aftenens værter, der i rolig tempo gelejdede publikum - og seerne ude landet via streaming – gennem aftenens prisuddelinger og liveshow.

De store prisvindere var Kira Skov og Maria Faust, som med udgivelsen ‘In the Beginning’ både fik prisen for Årets Danske Jazzkomponist og Årets Danske Vokaljazzudgivelse. Kira Skov var også sammen med digteren Peter Laugesen på scenen for at modtage prisen for Årets Danske Jazzudgivelse, der blev givet til ‘Det flimrende lys over Brabrand sø’ af afdøde Nicolai Munch-Hansen og Peter Laugesen. Årets Danske Særudgivelse – som er en udgivelse uden musikalsk kategori, gik til ‘Masala’ af Kalaha. Og Årets Nye Danske Jazznavn blev Sonja LaBianca for udgivelsen ‘About Room/Room to be/Rooms’. Årets Børnejazznavn var uddelt tidligere på ugen og gik til ’Æsken’.

Priser til hele miljøet

Det var ikke bare musikere, der fik priser, men hele miljøet og personerne omkring miljøet blev hyldet for at få jazz ud til folket. Live Jazz Danmark Prisen, som bliver givet til en koncertarrangør, et spillested eller en festival, gik I år til Mandagsklubben, som afholder populære mandagsfester med tætpakkede koncertprogrammer hver mandag på spillestedet 5e i Kødbyen i København.

For femte år i træk uddelte Danmarks nationale jazzradio P8 JAZZ deres pris til en ildsjæl, der har styrket jazzen lokalt eller på landsplan, og som fortjener et ekstra skulderklap. P8 JAZZ-Prisen gik i år til Tove Enevoldsen, for sit utrættelige engagement for jazzen igennem årtier.

Hvis du ikke så showet kan det nås endnu da samtlige af TV 2’s regioner sender hele showet første gang den 16. december.

www.jazzdanmark.dk

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.