af Karen Bendix

Festivalsæsonen er skudt i gang, og musikere farer i de kommende måneder land og rige rundt for at spille på festivaler i alle stilarter. Få en håndfuld gode råd med på vejen fra Dansk Musiker Forbund.

Få en række gode råd med på vejen til dit festivaljob fra Dansk Musiker Forbund. (foto Karen Bendix)

Tourbussen er pakket, festivalsættet gennemøvet og bandet/ensemblet samlet til en sommer i festivalens tegn. Det er højsæson for festivaler og dermed også for job og koncerter i hver en krog af Danmark og i udlandet.

Dansk Musiker Forbund vil være på bl.a. Relevance Festival, Copenhell, Roskilde Festivals Warm Up Days, Copenhagen Jazz Festival, Aarhus International Jazzfestival, Kulturmødet Mors og flere andre.

Men inden vi drager af sted, får I her en række gode råd fra nogle af Dansk Musiker Forbunds festivalkendere Lasse Fischer, Thomas Hyllested og Lisbeth Rysgaard.

Inden afgang

Tjek kontrakten
Tjek din kontrakt og aftale med festivalen i forhold til tid og sted og forskellige underforhold så som dækning af transport, aflysningsfrister, betalingsfrister – hvornår skal honorar indbetales, samt andre særlige kontraktlige forhold.

Kontakt Dansk Musiker Forbund, hvis du er i tvivl om dine kontrakter og aftaler.

Tjek forsikringen
Sørg for at din forsikring er i orden! Tjek din instrumentliste hos DMF Forsikring, så alt er med - husk gratis instrumentforsikring op til 10.000 kr.

Vær sikker på, at både du og bandet/ensemblet er forsikret, hvis der skulle ske skader på instrumenterne, tyveri af instrumenter eller lignende. Undersøg også om forsikring i forhold til arbejdsskade – fx tandskader el.lign.

Kontakt DMF Forsikring, hvis du er i tvivl. De dækker hurtigt instrumentskader, tyveri og tandskader m.m. hvis uheldet er ude, så du er klar til næste job.

Salg af merchandise
Sørg også for at undersøg, hvordan, hvor og hvornår I kan sælge merchandise og albums. Skal festivalen have dem før, under eller efter og er der en speciel bod de skal sælges fra, som sender resten retur efter festivalen.

Transportstøtte
Tjek mulighederne for støtte til transport fx hos Dansk Musiker Forbund, Tuborg Musikhjælp eller MXD ved tour til udlandet.

Produktionsøver
Sørg for at spille et par produktionsøvere med publikum, for at teste om sættet  sidder lige i skabet. På festivaler kan du komme til at spille samtidig med et orkester, der spille meget højere og vildere på scenen ved siden af – og det skal du ikke kunne lade dig distrahere af.

På festivalen

Medbring kontrakten
Tag kontrakten med, hvis der opstår misforståelser på jobbet.

Kend dit gear
Vær bevidst om, at der ofte ikke er lydprøve på festivaler. I kan komme ud for at gå lige på. Derfor skal du være skarp på dit gear og grej, og kun tage det med, som du ved virker.

Ekstra instrumenter
Tjek dit gear er i orden og tag en ekstra guitar, bas, stativer, ekstra lange ledninger m.m. med, så du er selvforsynende. Guitaristen bør udligne sine lydniveauer i de forskellige presets inden koncerten.

Under koncerten

Styr din performance
Hav tjek på din performance! Festivalpublikum er flygtige, og går videre til næste andre koncerter, hvis de keder sig. Få gode råd og tips til din performance fra Kristian Kock i MUSIKEREN her

Klæd dig på til koncert
Sørg for at have ordentligt scenetøj. Det er showbizz, og det visuelle er vigtigt. Samtidig klæder man sig også mentalt på og sætter sig op til koncerten - som en tyrefægter, der går i manegen.

Dokumenter din festivalkoncert
Dokumentér din koncert på festivalen, og tænk over, hvordan du involverer publikum i at dokumentere den på de sociale medier. Tag eventuelt en hjælper med, der kan stå for bandets dokumentation med videoer, fotos og små kommentarer og interviews til upload på Instagram, Facebook m.m. og hjemmeside.

Sætliste
Gem ikke jeres hit til sidste nummer på sætlisten. Festivaler holder tiden i afviklingen, og man kan komme ud for, at ekstranummeret bliver skåret væk - fx hvis et større udenlandsk orkester spiller efter jer, og de har skrappe krav til tiden. Så læg jeres hit som fjerde nummer i sætlisten, så har I publikums opmærksomhed resten af vejen og i mål.

Nyd din festival
Husk at nyd dit festivaljob. Det er fedt at spille på festival!

Efter koncerten

Netværk
Sørg for at netværke og orientér dig mod nye samarbejdspartnere, når du er derude. Tjek de bands der spiller før og efter jer. Undersøg evt. hvilke sponsorer, der samarbejder med festivalen og tal med dem. Brug tiden til at skaffe et bredere netværk.

Kontakt Dansk Musiker Forbund, hvis du har behov for råd og vejledning om din festivalsommer.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.