af Birgitte Theresia Henriksen

Med nye kræfter i ledelsen har Tønder Festival foretaget et generationsskifte, der allerede er godt i gang i det musikalske udbud.

Eivør på Tønder Festivals Open Air-scene (foto: Birgitte Theresia Henriksen)

Her er unge musikere med uglet, sort hår og tuscher på de spændstige overarme og der er dem med gråt skæg og skovmandsskjorten, der strammer lidt over maven. Musikken er ligeså vild og ung, som den er erfaren og ældre.

Vi er på Tønder Festival 2014 omringet af folkemusik, tårnhøj musikalsk faglighed og fællesskab til alle sider. Men hvad er fremtidsvisionerne for musikprogrammet? Vi har spurgt festivalens nye kunstneriske leder og et par prominente danske folkemusikere.

Mere dansk vækstlag

"Jeg synes, det er vigtigt for festivalen at præsentere nogle navne, du ikke kan høre andre steder,” Maria Theessink, ny kunstnerisk leder på Tønder Festival (foto: Birgitte Theresia Henriksen)

”Der skal selvfølgelig tænkes tanker,” siger Tønder Festivals nye kunstneriske leder, Maria Theessink, uden dog at ville gå i detaljer med præcis hvad på dette tidlige stadie i hendes nye job.

”Jeg synes, det er vigtigt for festivalen at præsentere nogle navne, du ikke kan høre andre steder,” siger Maria Theessink, der sammen med den nye administrative leder Kirstine Uhrbrand udgør festivalenledelsen.

”Kirstine og jeg vil gerne have vækstlaget i dansk musik mere ind. Der har hun jo en masse viden, fordi hun selv er folkemusiker, så det er en kæmpe fordel,” siger Maria Theesink.

LÆS OGSÅ: Ny ledelse på Tønder Festival

Tårnhøjt niveau for dansk musik

"Jeg kunne godt ønske mig mere dansk musik her, og at den ikke var puttet hen til de små scener, men blandet ind i programmet," siger Henrik Jansberg (foto: PR)

Folkemusiker Henrik Jansberg er begejstret over de senere års udvikling på Tønder Festival. Særligt det bredere musikprogram, og at der er skabt en ’rigtig’ festivalplads, hvor man med sit armbånd har adgang til alle koncerter. Det sidste har også vist sig en succes, da tal fra festivalen viser, at man har solgt 400 flere partoutarmbånd end forventet.

Jansberg så dog gerne mere dansk musik på programmet.

 ”Der har aldrig været så meget dansk folkemusik som nu, og niveauet er tårnhøjt. Jeg kunne godt ønske mig endnu mere dansk musik her i Tønder, og at det meste af den danske musik her ikke var placeret på de mindre scener. At festivalen også kiggede indad i folkemusikmiljøerne i Danmark, for der er masser at tage af,” siger Jansberg, der bl.a. også er medlem af DMF’s hovedbestyrelse og Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for musik.

LÆS OGSÅ: Tønder – en festival for musikere

Mere originalitet og mindre keltisk

Peter Uhrbrand spiller til undervisning i Fanødansen Sønderhoning lørdag formiddag, hvor der øves dans til Fanøbal samme aften (foto: Birgitte Theresia Henriksen)

”Jeg tror, at festivalen har fat i noget af det rigtige for at tiltrække de unge. Det er jo vigtigt, så vi andre ikke lukker og slukker,” lyder det fra folkemusiker Peter Uhrbrand, der i år fejrer ’sådan cirka 25 års jubilæum’ på festivalen. 

”Tønder Festival har altid stået for kvalitet, men måske manglet originalitet og fokus på det, der om to år bliver kæmpestort. I mange år har der været en kø af irsk-skotsk-keltisk musik og kun lidt europæisk musik uden for de keltiske miljøer. Og i Danmark og Skandinavien findes der fantastiske ting på højt musikalsk niveau, som jeg har savnet,” siger han og understreger, at der selvfølgelig skal være gengangere, fordi festivalen også er der, hvor venner og familie mødes og ser det velkendte sammen.

Men der skal også være nye ting, og festivalen skal spotte det, der bliver stort om et to tre år. De skal se ind i krystalkuglen, mener han.

”Tønder Festival er livsvigtig. Det er det sted, vi mødes alle os, der spiller folkemusik, og der hvor man bliver præsenteret for noget, man ikke vidste var fantastisk,” afslutter Uhrbrand, inden han med violinen under armen drager til endnu en lydprøve før endnu en koncert under festivalen.
 
Næste års Tønder Festival foregår den 27-30. august 2015.

LÆS MERE: www.tf.dk 

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.