af Birgitte Theresia Henriksen

Carl Prisen 2016 har netop for fjerde år i træk uddelt en ærespris og 14 andre priser til danske musikskabere.

Per Nørgård takker for Carl Prisens Ærespris 2016 (foto: Michael Søndergaard)

Et par hundrede musikere og branchefolk var samlet da Musikforlæggerne mandag den 18. april fejrede musikere inden for alle genrer og i flere generationer.

”Engang var det Gitte Hænning den eneste danske succes i udlandet,” indledte Mikkel "Hr. Skæg" Lomborg, der sammen med Pernille Rosendahl var dagens konferenciers. 

 

Om end det er et noget fortegnet billede, for der har da heldigvis været flere musikere med international succes både før og efter Hænnings succes i det tyske, så er det et faktum, at dansk musik lige nu oplever en guldalder i udlandet.

”2015 har været et meget stort år for danske autorer, og vi har set et hav af danske musikværker markere sig internationalt, med Mø’s ”Lean On” helt i front med over 1,3 milliard views på YouTube. Vi har med Carl Prisen 2016 hædret en række af de, der gjorde 2015 til et spændende musikalsk år indenfor alle genrer. Men lad os også huske alle de mange gode musikalske indslag som 2015 bød på, men som ikke fik en Carl Pris. Dansk musik er levende, og der er bud efter danske komponister og tekstforfattere i hele verden,” sagde formand for Musikforlæggerne Ole Dreyer.

 

Æresprisen gik i år til Per Nørgård, for sit mangeårige, komplekse og udfordrende komponistvirke i konstant fornyelse. Per Nørgård modtog prisen til stående applaus og formåede tro mod sin kunstneriske ånd at gøre sin takketale til en form for rytmisk komposition.

Med æresprisen følger en check på 30.000 kroner, som af modtageren skal gives videre til et talent. Her valgte Per Nørgård cellisten Jakob Guldberg, som kvitterede med at spille Per Nørgårds værk "3. solosonate - What is the Word".

 

Blaue Blume modtog for prisen for ”Årets komponist inden for rock. Her tages der selfie af prisvindere sammen med med konferenciers Hr. Skæg og Pernille Rosendahl (foto: Michael Søndergaard)

Dagens musikalske indslag var, ud over cellisten Jakob Kullberg, Thorbjørn Risager og Mike Andersen der uropførte en ny fælles blues-sang: "I Used To Love You", Onkel Reje aka den Carl-nominerede Mads Geertsen samt fremadstormende indie-pop band Blaue Blume, der modtog en Carl Pris for ”Årets komponist inden for rock”.


Prismodtagerne for Carl Prisen 2016: 

 • Æresprisen: Per Nørgård
 • Årets klassiske komponist - stort ensemble: Sunleif Rasmussen for Symfoni nr. 2 ”The Earth Anew”
 • Årets klassiske komponist - lille ensemble: Karsten Fundal & Efterklang for operaen ”Leaves – The Colour of Falling”
 • Årets komponist - score: Jonas Struck for score til filmen ”Idealisten”
 • Årets komponist - børnemusik: Stine Michel for sangene i teaterforestillingen "Lyset og lykkens edderkop"
 • Årets komponist - roots: Rune Thorsteinsson for sangene på albummet ”Global Compositions”
 • Årets komponist inden for jazz: Jakob Bro for værkerne på albummet ”Gefion”
 • Årets komponist - pop: Lukas Forchhammer, Stefan Forrest, Morten Ristorp, Morten Pilegaard (Lukas Graham) for sangene på albummet ”Lukas Graham (Blue album)
 • Årets komponist inden for rock: Jonas Schmidt, Robert Jensen Buhl, Søren Jensen Buhl, Peter Bøgvad Hansen (Blaue Blume) for sangene på albummet ”Syzygy”
 • Årts mest spillede sang (airplay og streaming kombineret): Karen Marie Ørsted (Mø) for "Lean On"
 • Årets talent (incl check på 30.000 kroner) uddelt af Anne Marie Skov fra Tuborgfondet: The Kikos
 • Årets tekstforfatter: Marie Key for teksterne på albummet ”Tænker du vi danser”
 • Årets internationale succes (i 2015): Karen Marie Ørsted (Mø)
 • Årets sang: ”7 Years” Morten Pilegaard, David James Labrel, Christopher Stephen Brown, Lukas Forchhammer, Stefan Forrest, Morten Ristorp Jensen

LÆS OGSÅ: De vandt Carl Prisen 2015

LÆS MERE: Musikforlæggerne.dk

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.