af Karen Bendix

Musiker og højskolelærer Marianne Søgaard vandt konkurrencen for ny dansk fødselsdagssang for voksne, der handler om glæden ved at være i live.

Konkurrencen på DR P2 om en ny fødselsdagssang for voksne er vundet af Marianne Søgaard, som er musiker og højskolelærer på Silkeborg Højskole. 700 har bidraget med sange, en jury har udvalgt fem finalister og Fantastiske Fødselar vandt. (foto DR)

Når der hver dag bliver sunget fødselsdagssang for glade fødselarer landet over, er det ofte klassikerne ’I dag er det Oles fødselsdag’ eller ’den med instrumenterne’. Men nu er der kommet et alternativ for ”Og når du hjem fra skole går” eller ”Og hør nu her her, hvordan vi alle spille vil”.  

Husk at glædes over livet

DR P2 og dr.dk/klassik lagde i begyndelsen af året en konkurrence ud om at skrive en fødselsdagssang for voksne. Over 700 sange og tekster kom ind. En jury udvalgte fem forskellige sange, som DRs brugere har stemt på.  

Vinderen af titlen som Danmarks nye fødselsdagssang blev sangen 'Fantastiske fødselar' og er skrevet af den 36-årige musiker og højskolelærer Marianne Søgaard, der blev vildt glad, da hun fik at vide, at hun vandt:

”Jeg elsker fællessang, og det har jeg altid gjort. Jeg synes, vi mangler en fødselsdagssang for voksne, som kan bruges til at fejre det ritual vi har, når vi holder fødselsdag,” fortæller hun til dr.dk og fortsætter:

”Jeg ville gerne have noget med om, at vi kan glæde os over at være i live. Når vi er børn, tror vi, at vi lever for evigt, men når vi bliver voksne, ved vi, at vi har en udløbsdato. Selvom sangen ikke taler om døden, så ved vi, det er et grundvilkår, og derfor handler den om glæden ved at være i live.”  

Fællessang er en speciel disciplin

Marianne Søgaard er uddannet fra Rytmisk Konservatorium i København, har selv udgivet musik under sit kunstnernavn Oui Mari og arbejder som musiklærer på Silkeborg Højskole. Hun har skrevet sange før, men det er noget andet, når det er til fællessang, fortæller hun:

”Det er gået op for mig, at det er en helt anden disciplin at skrive en fællessang, hvor det personlige bliver gjort universelt, men heller ikke så generelt, at det bliver kedeligt. Jeg har skrevet noget, der rør mig, og så håber jeg ydmygt på, at den også vil røre andre,” siger hun.  

Hør sangen her:

Fantastiske fødselar

Tekst og musik: Marianne Søgaard.  

1.

Måske har du glemt, hvorfor denne dag
er ekstra god og særlig speciel?
Det er den fordi, du blev født engang
og er her stadigvæk til vort held.  

For du skal fejres i dag med sange og flag,
fantastiske fødselar.
Du skal fejres i dag med sange og flag,
med kaffe og kag’. 

2.

Måske syn’s du årene flyver hastigt?
Hvor forsvinder dagene hen?
Det barn, som du var, vinker fra et foto,
livet smiler til dig igen.  

For du skal fejres i dag med sange og flag,
fantastiske fødselar.
Du skal fejres i dag med sange og flag,
med kaffe og kag’.  

 

Omkvæd gentages som kanon.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.