af Morten Fischer

Den danske version af YouTube, der lanceredes 7. februar og som skulle sikre betaling til rettighedshaverne, har endnu ikke indgået aftale med Koda om afregning.

Indtil aftalen mellem Koda og YouTube/Google går på plads er der ingen penge til danske musikere, komponister eller pladeselskaber.

På Kodas debatmøde om streaming i starten af marts måtte Kodas direktør Anders Lassen erkende, at det endnu ikke var lykkedes at få lukket aftalen med YouTube. Og først når denne aftale er på plads udløser det betaling til pladeselskaberne og dermed musikerne.

Dansk Musiker Forbunds Mikael Højris siger til Jyllands Posten (JP):

”Vi kan som musikerforbund hverken forhandle med Google eller andre. Vi håber, at Koda indgår en aftale, men det skal være en aftale, som betyder, at danske komponister får en rimelig betaling. Kan det ikke lade sig gøre, må man formode, at Koda drager en konsekvens.” (Mikael Højris, DMF)

 

”Vi ønsker at få en aftale for kunstnernes og musikmarkedets skyld. Men det er meget svært at få afsluttet forhandlingerne, som nu har stået på i to år. Jeg kan ikke gå i detaljer om stridspunkterne, men grundlæggende ønsker Google en anden afregnings- og rapporteringsmodel, end vi har med samtlige andre streamingtjenester,” siger Anders Lassen til JP.

Lassen indikerer over for JP, at problemerne bl.a. skyldes det amerikanske forretningsudgangspunkt, der ikke harmonerer med de europæiske landes forskelligheder. Han mener dog, at Danmark er et attraktivt marked for YouTube/Google: ”Den succes, som den svenskbaserede musikstreamingtjeneste Spotify har opnået her på et års tid, gør det danske marked interessant for andre.”

Og indtil aftalen går på plads er der stadig ingen penge til danske musikere, komponister eller pladeselskaber. Hvis Koda ikke kan få en aftale med Google på plads om YouTube, kan organisationen ”teoretisk trække Google i retten og måske få blokeret for tjenesten,” oplyser Anders Lassen til JP.

Kilde: Jyllands Posten

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.