DR’s ungdomsensemble Druen lukker og slukker til sommer. Men orkestret vil kæmpe for sin overlevelse uden for DR, skriver Jyllands-Posten.

DR UngdomsEnsemble lukker til sommer, har DR besluttet. (foto Jakob Boserup, DR)

Da DR satte Druen i søen var det bl.a. for at give unge talentfulde orkestermusikere mulighed for at spille i et godt orkester og dyrke et udslukt vækstlag, der siden kunne fodre de store orkestre. En samfundsopgave DR tog på sig, da ingen andre tog affære. Men nu lukker DR Druen.

Penge til udsatte børn

”Druen har gjort nytte som led i den musikalske fødekæde, og orkestret er et eksempel til samfundsmæssig efterfølgelse. Men DR kan ikke løfte alle samfundsopgaver,” siger DR's musikchef Leif Lønsmann til Jyllandsposten.

Druen er bl.a. fondsstøttet. Men DR vil i fremtiden satse på andre fondsstøttede musikalske børneaktiviteter med et bredere sigte for bl.a. udsatte og socialt belastede børn, fortæller Lønsmann.

Dirigent kæmper for orkestret

Druen blev dannet i 2004 og består af ca. 20 unge musikere fra hele landet i alderen 16-24 år. De har spillet til alt fra meditationskoncerter over Roskilde Festival til P3 Guld og har været med til at trække mange helt unge ind til klassiske koncerter, fortæller dirigent Morten Ryelund, der ærgrer sig over at ensemblet må lukke nu:

”Det er et ærgerligt tidspunkt at afbryde det frugtbare forløb og de gode resultater, som det har taget mange år at opnå. Druen er blevet et utrolig stærkt orkester og har aldrig spillet så godt som nu. Vi har fat i både mange unge musikere og et ungt publikum, der ikke normalt går til klassiske koncerter,” siger han, og vil kæmpe for sit orkester:

”Jeg arbejder med forskellige løsninger. Det bliver svært at finde en ny forankring og de fornødne penge, men denne sag er så vigtig for mig, at jeg ikke har i sinde at strække våben, før jeg har afsøgt alle muligheder,” fortæller han.  

(kilde: Jyllands-Posten)


 

Triumferede på Roskilde

DR UngdomsEnsemblet bragte den klassiske musik til rockpublikummet på sidste års Roskilde Festival. De optrådte også med musikerlegenden Van Dyke Parks (billedet) i festivalens største teltscene Arena. Foto: Morten Fischer

Læs også MUSIKERENs artikel om Druen's triumf på Roskilde Festival 2010. Her bragte de dels den klassiske musik ud blandt festivalgængerne på campingområdet, hvilket var en øjenåbner for mange, der ikke regnede med at opleve kunstmusik i de rammer.

Derudover spillede orkestret en stort anlagt koncert på Arena-scenen med den musikalske legende Van Dyke Parks - en herre, hvor The Beach Boys, Ry Cooder og Ringo Starr er i den nærmeste vennekreds, ligesom Randy Newman, Frank Zappa, The Byrds, Bonnie Raitt, The Everly Brothers står på cv’et side om side med nyere navne som Rufus Wainwright, Tim Buckley, U2 og Scissor Sisters.

”Disse musikere studerer for at blive musikere i længere tid end læger studerer til deres hverv. Musikerne ofrer hele deres liv for at beherske instrumentet. Engagementet og entusiasmen er åbenlys i DR UngdomsEnsemblet, så det var en stor ære for mig,” forklarede Parks oven på koncerten.

 

Den rutinerede 67-årige Parks lod sig godt nok imponere af det unge orkester, og indikerede at det ikke sidste gang vi ser dette samarbejde udfolde sig på en dansk scene. Det afslørede Van Dyke Parks i et interview til MUSIKEREN efter koncerten.

LÆS ARTIKLEN OM DRUEN PÅ ROSKILDE FESTIVAL

 

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.