af Anine Fuglesang

Samplerduoen Den Sorte Skole modtog lørdag aften Kronprinsparrets Kulturpris 2017 og en check på 500.000 kroner.

Pressefoto

Porten til en parallel verden, hvor robotter og urfolk mødes i et symbiotisk trip, blev for en kort stund åbnet, da samplerduoen Den Sorte Skole indtog den ikoniske Orange Scene på Roskilde Festival i sommers med deres gæster og fortællinger fra hele verden.

Lørdag aften gjaldt det den røde løber, da Kronprinsparrets Priser blev uddelt i Silkeborg. Her modtog Martin Højland og Simon Dokkedal den ene af de to hovedpriser, nemlig Kronprinsparrets Kulturpris 2017 og en check på 500.000 kroner. 

Begrundelsen fra Kronprinsesse Mary lød blandt andet:

Igennem de seneste 15 år har de rykket grænserne for, hvordan vi oplever musik. Både for et dansk og et internationalt publikum. De skaber værker, der går på tværs af genrer, kultur og tidsperioder. De sammensætter elementer fra verdensmusik, populærmusik og avantgarde, electronica, klassisk musik og støjmusik, der tilsammen tager lytteren med på en unik rejse gennem en musikalsk historie.

 

Kronprinsesse Mary fortsætter:

Denne unikke form lykkes takket være en musikalsk og kompositorisk evne til at flette det enkelte musikstykkes timing, klang og rum ind i hinanden. Deres liveoptrædener er en tour de force af lyde, rytmer, temperamenter og stemmer, der rammer lytteren. Den Sorte Skoles univers er præget af en kompromisløshed, konsekvens og stærk fornemmelse for detaljen.

 

En verden i lyd

Bevæbnet med pladespillere, effektmaskiner og vinylplader i tusindvis sampler Martin Højland og Simon Dokkedal sig vej gennem en vidtrækkende historie. Globalt såvel som musikalsk. Tusindvis af små brudstykker af allerede eksisterende musik fra hele verden sættes sammen til nye kompositioner og fortællinger.

Siden Martin Højland og Simon Dokkedal i 2003 startede deres sampler-projekt Den Sorte Skole, som i dag bringer dem verden rundt, har den etablerede branche været på nakken af dem. Netop fordi grundessensen i Den Sorte Skoles fortællinger består i at sample andre kunstneres værker. Paradoksalt nok vandt Den Sorte Skole tidligere på året musikforlæggernes pris som ’Årets Talent’ ved Carl Prisen 2017. Og nu kan duoen også se sig selv som modtagere af kronprinsparrets prestigefyldte kulturpris.

Det var også to beærede og stolte musikere, der gik på scenen lørdag aften og takkede for prisen og anerkendelsen. 

Simon Dokkedal sagde blandt andet:

Wauw. Vi har efterhånden prøvet en del, men det her er helt vildt for os. Vi er dybt beærede. Den Sorte Skole er en lidt anderledes størrelse, der altid har gået sine egne veje, og vi har altid eksisteret på tværs af musikbranchen. Vi laver musik, der spiller efter egne regler, som kræver fordybelse, og som ikke nødvendigvis passer ind i branchens tempo. Derfor er vi beærede over, at så mange finder værdi i vores arbejde.

 

Martin Højland supplerede med følgende ord om Den Sorte Skoles arbejde:

Vores vision er at åbne vores egne og andre folks ører for nye og ukendte, musikalske verdener og på den måde forsøge at udvide vores fælles horisont og perspektiv på verden. Vi leder efter magien i det glemte mellemrum i musikhistorien. Vi tror på, at det, vi ikke lige forstår eller kender, kan berige os, hvis vi beskæftiger os med det. Og så er det som om vores musik fungerer bedst, når det lykkedes at skabe sammenhænge mellem de allerstørste forskelle. Når vi både dyrker kontrasterne, men også forsøger at finde lighederne.

 

Kronprinsparrets Kulturpris blev sidste år givet til filminstruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.