af Anine Fuglesang

Et stort brasiliansk publikum kunne i weekenden opleve dansk musik, da musikfremstødet Dinâmica Dinamarquesa blev afholdt i Rio de Janeiro og São Paulo

Den danske lydkunstner Jacob Kirkegaard var blandt de optrædende på dette års Dinâmica Dinamarquesa i Brasilien (Foto: Jacob Kirkegaard).

Fra torsdag til søndag gik danske lydkunstnere og musikere på scenen i Brasiliens to største byer, Rio de Janeiro og São Paulo, som en del af det storstilede dansk-brasilianske samarbejde Dinâmica Dinamarquesa.

Efterspørgslen efter dansk musik på de brasilianske musikscener er stor, og i weekenden kulminerede interessen så med fornem dansk repræsentation på Rio de Janeiros toneangivende Festival Multiplicidade og med koncerter i det store kulturcenter CCSP Centro Cultural São Paulo.

Dinâmica Dinamarquesa har siden 2012 præsenteret en lang række prominente danske kunstnere inden for jazz, elektronisk musik og lyd-kunst for et brasiliansk publikum.

På programmet var blandt andre de to bands WhoMadeWho og When Saints Go Machine, lydkunstneren Jacob Kirkegaard, saxofonisten Lars Greve, performancekunstneren Lilibeth Cuenca Rasmussen og repræsentanter fra kunstnernes kursuscenter Artlab, SNYK’s leder Thorbjørn Tønder Hansen samt de danske DJ’s Thomas Knak, Bjørn Svin og Kenton Slash Demon.

Fremtidigt samarbejde

Takket være et koncertprogram med 55 koncerter for et publikum på 30.000 mennesker og dækning i landets største avis og forskellige tv-indslag har projektet opnået at skabe stor synlighed i Brasilien for dansk musik.

”Dinâmica Dinamarquesa har været med til at bane vejen for danske musikere, som gerne vil gøre sig gældende i Brasilien, og har skabt en platform for fremtidigt samarbejde, hvor Danmark har fået et skarpt fokus i det kæmpestore marked, som Brasilien er. Gennem remixudveksling, workshops og koncerter, hvor danske og brasilianske musikere mødes på tværs af kulturer og spiller sammen, fremmer projektet kulturudvekslingen og dannelsen af netværk mellem kunstnere og understøtter en stigende eksport af dansk musik,” udtaler Maibrit Thomsen, institutleder for Det Danske Kulturinstitut i Brasilien.

Workshops for studerende

Dermed er Dinâmica Dinamarquesa godt på vej mod det ønskede resultat, at skabe relationer mellem kunstnere fra de to lande, som kan bære frugt til et videre og langsigtet samarbejde.

De danske musikere har ikke udelukkende spillet egne koncerter i løbet af de fire dage, men har også indgået i et tæt samarbejde med brasilianske musikere eller producenter, hvor de sammen har udviklet musik til koncerterne. Derudover har musikerne afholdt workshops for unge studerende, blandt andet på musikkonservatoriet i Rio de Janeiro eller på musikskoler i favelaerne.Fakta

I alt har ca. 40 danske musikere siden 2012 optrådt for et brasiliansk publikum under Dinâmica Dinamarquesa, blandt andre Jakob Bro Trio, Mikkel Ploug, Ibrahim Electric, Lulu Rouge, Kenneth Bager, Astro Buddha Agogo, Phronesis og DJ Taragana Pyjarama.

Programmet er kurateret af en række initiativrige festivalarrangører fra Brasilien, der i 2013 og 2014 har besøgt en lang række danske festivaler.

Dinâmica Dinamarquesa er forankret under Det Internationale Kulturpanel (IKP), som har støttet økonomisk med 200.000 kr., mens Statens Kunstfond siden 2012 gennem genreorganisationerne har støttet indsatsen med 750.000 kr.

Projektet er koordineret af SNYK, JazzDanmark, MXD og Det Danske Kulturinstitut i Rio, der sammen har arbejdet og bistået med netværk og rådgivning om den danske musikscene.

LÆS MERE: www.dinadina.net

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.