af Morten Fischer

To priser til topscoren Aura og derudover priser til så forskellige navne som Lukas Graham, Per Nørgård, Hans Abrahamsen, Jakob Bro, Sigurd Barrett og Marie Key samt en ærespris til Gasolin’ produceren Poul Bruun. Det var resultatet af den nye komponistpris, Carl Prisen, der blev uddelt fredag.

Poul Bruun og Fallulah

DMFFs Ærespris gik til Poul Bruun, en af de mest markante danske musikpersonligheder. Han gav checken på 25.000 kr. videre til "et talent efter eget ønske," nemlig Fallulah. (Foto: Morten Fischer)

Den nye musikpris, Carl Prisen blev fredag den 19. april uddelt af de danske musikforlag til de bedste danske komponister, sangskrivere og tekstforfattere.

Carl Nielsen uden overskæg

Dirigent og komponist Michael Bojesen og forsanger i Magtens Korridorer Johan Olsen førte det indbudte branchepublikum i Mogens Dahls koncertsal igennem de 11 priser på humoristisk og charmerende facon.

Da priserne gik til både rytmiske og klassiske kunstnere repræsenterede de to konferenciers således hver deres del af musikverdenen, og Bojesen indledte med at en parodi på Gaffas prisuddeling tidligere på året ved at klippe bagtæppet ned med en saks. Olsen kvitterede ved at fortælle, at ”Carl Nielsen udmærkede sig ved at være den eneste i Det Kgl. Kapel, der ikke havde overskæg.” Så var scenen sat.

Kira Skov optrådte med med Jakob Bro og Nicolai Munch-Hansen (foto: Morten Fischer).

Uformelt akustisk show

De akustisk optrædende ved det nedtonede og uformelle show var Fallulah, Kira Skov med Jakob Bro og Nicolai Munch-Hansen og Andreas Fosdal Kvartetten med Carl Nielsens Fantasistykker opus 2, så alle blev mindet om, hvem Carl Prisen er opkaldt efter.

Vigtig anerkendelse af skabende kunstnere

Dansk Musikforlæggerforenings formand Ole Dreyer var tilfreds efter prisuddelingen: ”Jeg er stolt af Carl Pris festen, på DMFF’s vegne, og særligt glad for formen og stemningen. DMFF har markeret, hvor seriøst komponister og tekstforfattere bør tages, og jeg håber at DMFF er i stand til at løfte en Carl Pris 2014. Det har vist sig at være en savnet, og meget vigtig anerkendelse af de skabende kunstneres arbejde indenfor musikken ”

Sangskriverteamet Stefan Forrest, Sebastian Fogh, Morten Ristorp Jensen og Lukas Forchhammer modtog prisen Årets Talent til Bandet Lukas Graham.

Vinderne i de 11 kategorier blev:

Årets Talent: Bandet Lukas Graham (sangskriverteamet Stefan Forrest, Sebastian Fogh, Morten Ristorp Jensen og Lukas Forchhammer) for deres evne til at bringe soulmusikken tilbage til toppen af hitlisterne. Prisen på de 25.000 kr. til Årets Talent var sponseret af Tuborgfondet.

Årets klassiske komponist – Stort ensemble: Per Nørgård, der med sin 8. symfoni endnu en gang har bevist, at han er et hovednavn i nyere nordisk musik.

Årets klassiske komponist – Lille ensemble: Hans Abrahamsen. (Foto: Morten Fischer)

Årets klassiske komponist – Lille ensemble: Hans Abrahamsen, der med sin fjerde strygekvartet fortsætter rækken af unikke og stærkt personlige værker.

Årets komponist – Jazz/Folk/World: Jakob Bro, der med sin intenst minimalistiske og udtryksfulde tone i både spil og komposition på albummet ”Bro/Knak” har ramt meget bredt og alsidigt med sin jazz.

Årets komponist – Pop/Rock: Aura Dione, der i 2012 har fortsat med at markere sig som en af vores bedste unge sangskrivere herhjemme.

Sigurd Barrett blev årets børnekomponist. (Foto: Morten Fischer)

Årets komponist – Børnemusik: Sigurd Barrett for ”Sigurds Verdensatlas”, der tager børnene med på en rejse rundt i verden, hvor vi igennem smågeniale tekster møder musikalske stilarter fra hele verden. 

Årets tekstforfatter: Marie Key, der med sine finurlige tekster på albummet ”De her dage” har vakt stor opsigt i det danske kongerige.

Aura var udenlands og takkede for sine to priser via videooptagelser.

Årets internationale gennembrud: Aura Dione, der med sit andet album ”Before The Dinosaurs” har bevist, at dansk popmusik kan fange og udfordre et udenlandsk publikum.

Aske Zidore hentede prisen for Årets sang: ”Sedated” med Choir Of Young Believers.

Årets sang: ”Sedated” med Choir Of Young Believers skrevet af Jannis Noya Makrigiannis, Aske Zidore og Nis Bysted. Sangskriverne beviser med denne sang, at de er mestre udi monumentale indie pop-perler. Sangen er på samme tid iørefaldende, mangelaget, overraskende, poppet og eksperimenterende.

Kristian Leth og Fridolin Nordsø står bag Årets mest spillede sang: ”Speak Out Now” med Oh Land. (Foto: Morten Fischer)

Årets mest spillede sang: ”Speak Out Now” med Oh Land. Den mest spillede sang i 2012 baseret på airplay listen. Prisen blev modtaget Kristian Leth og Fridolin Nordsø, der havde skrevet sangen. ”Det var bestillingsjob som al god kunst ofte er, ligesom Mona Lisa,” sagde Kristian Leth med et smil på læben i sin takketale.

Fallulah kvitterede for Poul Bruuns ærescheck med en optræden, der afsluttede Carl Pris-uddelingen.

DMFFs Ærespris gik til Poul Bruun, der som en af de mest markante danske musikpersonligheder har været en medvirkende årsag til, at en række komponister og musikere har kunnet skabe sig en indtægtsgivende, succesfuld og kreativ karriere. Poul Bruun har altid gået efter den rette sang, og dyrket særdeles kreativ omgang med de fleste musikforlag. Med denne pris fulgte en check på 25.000 kr., som Poul Bruun skulle give til et talent efter eget ønske. Valget faldt på Fallulah, der kvitterede med en stor tak og en optræden.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.