af Martin Blom Hansen

Det er lige før, hver uge byder på en ny streamingtjeneste. I sidste uge var Napster den store nyhed, og i denne uge snupper Apples længe ventede musiktjeneste overskriften.

iTunes Radio

Apple har forhandlet tingene på plads med de store musikselskaber og er nu klar til at åbne musiktjenesten iTunes Radio. (Illustration: Apple.com)

Navnet er iTunes Radio, og det bliver som forventet en ordentlig kleppert af en musiktjeneste. Apple lancerede sin nye streaming-lignende tjeneste mandag aften 10. juni (dansk tid) på den store tech-konference WWDG 2013 i San Francisco.

Smart radio

Der er ikke tale om en kopi af Spotify. Snarere en kopi netradiotjenesten Pandora, der er yderst populær i USA. ITunes Radio vil trække på iTunes’ database af sange, hvilket vil sige omkring 26 millioner. Den nye tjeneste er ”intelligent musikradio”, der opbygger et væld af stationer med musik, som matcher din musiksmag. Systemet tjekker, hvad du lytter til, hvad du klikker ”like” til og så videre, og opbygger flowradio med musik, du formodentlig vil synes om.

FRA ARKIVET: MUSIKEREN talte i 2006 med grundlæggeren af Pandora (s. 13)

Ikke helt som Spotify

På Spotify og andre streamingtjenester kan du som forbruger selv vælge, hvad du vil lytte til. Det kan du ikke på iTunes Radio. Til gengæld får du adgang til potentielt langt flere numre, du får serveret playlister i form af radiostationer, og tjenesten kører naturligvis ubesværet på alle Apples apparater og er en del af iTunes universet. Spotify har i øvrigt også en radio-funktion og kører med sin nye brugerflade også ret hårdt på med anbefalinger og ”Follow” og ”Discovery”-funktionerne, der også bygger på brugeradfærd og lyttevaner.

USA i første omgang

Amerikanerne kan se frem til iTunes Radio en gang  efteråret, mens der ikke foreligger informationer om, hvornår Apples nye musiktjeneste vil ramme Europa. Det bliver gratis at bruge iTunes Radio, hvis man lige som på Pandora – og Spotify – kan holde ud at blive bombarderet med reklamer. Er man abonnent på iTunes Match, slipper man for reklamer.

De vælter frem

Apples nye tjeneste kommer kort tid efter, at Google lancerede deres All Access musiktjeneste. Heller ikke den er endnu kommet til Danmark. Det er til gengæld Napster, som for en uges tid siden blev åbnet med fuld musik. Napster er mest kendt for sin historie som ulovligt musiksite tilbage i 1999 og endte efter forskellige ejere hos Rhapsody, en anden amerikansk musiktjeneste.

Napster er som streamingtjeneste en direkte konkurrent til Spotify, WiMP, Rdio med flere, tilbyder 20 mio. numre og koster 99 kr. om måneden. Også mobiludbyderen Telmore tilbyder nu musikstreaming også med 20 mio. numre til sine abonnenter.

FRA ARKIVET: MUSIKEREN talte i 2006 med grundlæggeren af Pandora (s. 13)

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.