af Karen Bendix

Jazzhouse og Global åbner i februar som fælles spillested i København under navnet Alice – ”et kraftcenter for den grænsesøgende musik”.

Folk-bandet Basco er indtil videre det eneste danske band, der er booket til det fusionerede world/jazzspillested Alice i København, der åbner i februar.

De to regionalespilleder Copenhagen Jazzhouse og worldmusic-venuet Global har gennem de seneste to år delt administration. Fra februar fusionerer de to spillesteder fysisk i ét fælles spillested på Nørrebro i København under navnet Alice.

“På Alice skal man kunne mærke det bankende hjerte i musikken og det personligt kuraterede udtryk. Derfor har vi valgt at give det nye spillested et personnavn. Alice er den cool storesøster med den seje pladesamling, der inviterer dig ind på sit værelse og åbner din horisont for nye udtryk. Men hun er også som Alice fra ‘Alice in Wonderland’, der tager dig med til en anden verden, hvor din virkelighedsopfattelse bøjes og udvides. Og hun er en hyldest til Alice Coltrane, hvis musikalske vision vi finder inspiration i,” skriver Alice i en pressemeddelelse og uddyber, at Alices kunstneriske profil bliver tegnet af Globals og Jazzhouses nuværende bookere, Peter Hvalkof og Andreas Korsgaard Rasmussen, i fællesskab. 

Få danske navne

Efter de første tolv navne på kunstnere blev offentliggjort har flere musikere ytret en skepsis over, at der er meget få danske navne på plakaten. Og i Politiken skrev musikredaktør Thomas Michelsen bl.a.

”Jazzhouse er selvfølgelig ikke forpligtet på jazz længere rent bevillingsmæssigt, men der er ærgerligt, at der ikke er blevet plads til nogle af de nye, eksperimenterede danske navne i det præsenterede program. Det kunne for eksempel være Girls in Airports eller et af trommeslageren og produceren Emil de Waals projekter.”

Til det svarer Alices konstituerede leder Alexander Nitze, de offentliggjorte navne er dem, der har været mulighed for at booke ind til videre i forhold til tour-datoer og at diskussionen om hvor lidt eller hvor meget jazz, der spilles på Alice, ikke er så spændende:

”Det peger lidt bagud, og det er en diskussion, der har kørt de sidste tre, fire, fem år. Hvis man vil blive ved med at tage den kamp, så kan man godt gøre det. Jeg tror, at man vil blive ved med at være lidt utilfreds, hvis man de sidste fem år har været utilfreds med den måde Jazzhouse har ageret på. Det er stadig den samme mand, der sidder og booker,” siger han til Politiken.

Forpligtelser som regionale spillesteder

Som regionale spillesteder har både Jazzhouse og Global en række forpligtelser, de skal overholde, da de henholdsvis modtager 2 millioner kroner og 1,6 millioner kroner årligt i støtte via en fireårig kontrakt med Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik. De er tilsammen forpligtede til at afholde 311 koncerter pr. år og præsentere smalle genrer og nyskabende musik. De er ikke forpligtet til at tilgodese jazzmusikken og kalder også det nye spillested for "et kraftcenter for den grænsesøgende musik”, hvilket kan rumme alt. 

Læs mere om Alice på Facebook: https://www.facebook.com/alicecphcom/

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.