af Anine Fuglesang

Samplerduoen Den Sorte Skole og Copenhagen Phil flankeret af Father John Misty indtager Orange Scene på dette års Roskilde Festival, mens København får ny festival til august.

(Foto: Simon Frøsig Christensen)

Sommeren står for døren, og det er højsæson for festivaler. Med den overståede NorthSide Festival i Aarhus er de store festivaler for alvor skudt i gang, og branchen, publikum og ikke mindst artister skal på græs.

I denne uge gælder det Roskilde Festival, der endnu engang åbner portene til en uge med ølstafetter, gummistøvledans og hengivenhed til musikken i skæret fra Orange Scene. Roskilde Festival er fortællingen om et helt særligt samfund, midlertidig og eksperimenterende på én gang, der hvert år etableres på Dyrskuepladsen syd for Roskilde by, og som med sine omkring 130.000 deltagere i dagene agerer Danmarks fjerdestørste by målt på indbyggertal.

DMF-medlemmer på Orange Scene

På Orange Scene skal vi i år se den danske samplerduo Den Sorte Skole, der med et helt særligt show inviterer til midnatsmesse natten til lørdag. Med sig på scenen har Martin Højland og Simon Dokkedal inviteret gæster fra hele verden; blandt andre kurdiske Aynur Dogan, syriske Omar Souleyman og den danske noize-musiker Søs Gunver Ryberg.

Få timer forinden, nærmere bestemt fredag klokken 19, er det 20 musikere fra Sjællands Symfoniorkester Copenhagen Phil, der skal prøve kræfter med den ikoniske scene, når de skal akkompagnere den karismatiske, amerikanske sanger Father John Misty. Og det er ikke eneste koncert, de spiller på Roskilde Festival.

Fredag klokken 13 giver Copenhagen Phil nemlig koncert under teltdugen på Arena, hvor symfoniorkestret præsenterer deres yndlingsmusik. Det særlige ved denne koncert er, at publikum har mulighed for at bevæge sig rundt blandt musikerne under koncerten. Der er nemlig tale om en 360 graders-oplevelse, hvor man bogstaveligt talt kan gå på opdagelse blandt værker af Prokoviev, Ligeti og Bach, når orkestret hopper ned fra scenen og tager opstilling i små grupper midt i ’koncertsalen’.

Det danske folkband Afenginn er også at finde på årets Roskildeplakat. Fredag klokken 18.15 spiller de op til dans i Pavilion, når de præsenterer publikum for deres skandinaviske folkmusik krydret med balkiske lyde og klassisk musik. 

Torsdag klokken 13 er det koncert-konceptet HUN SOLO, der går på Avalon-scenen for at sætte fokus på kvindelige musikere. Nana Jacobi og Kirstine Stubbe Teglbjærg har denne gang inviteret Fallulah, svenske Mariam The Believer og islandske JFDR med sig på scenen.

Læs mere om årets line-up her 

Roskilde Festival får ny klub

En ny klub for kunst og musik åbner i år på Roskilde Festival, centralt placeret mellem Orange Scene og Arena. KlubRÅ er med sine 1200 kvadratmeter et spritnyt rum på festivalen, hvor kunst, musik og stærke holdninger mødes, brydes og udfoldes. Der er tale om en ny kluborienteret festivaloplevelse, der fusionerer koncerter, performances, videokunst og forskellige installationer.

Anders Wahrén, programchef på Roskilde Festival, udtaler i en pressemeddelelse:

Vores mål med KlubRÅ er at ændre gæsternes opfattelse af, hvad der overhovedet kan lade sig gøre, når man på en festival skaber en overrumplende kluboplevelse, der både er en totalinstallation i sig selv, men også fusionerer musik og kunst.

 

Blandt de optrædende er den elektroniske duo Kenton Slash Demon, der tæller medlemmer fra When Saints Go Machine, mens kunstner og sangerinde Jomi Massage støber skulpturer i et slags ritual, der gør publikum til aktive medskabere.

Det er plads til cirka 550 gæster ad gangen på KlubRÅ, og åbningstiderne strækker sig fra formiddag til de sene nattetimer gennem de fire musikdage på årets festival.

Midt i en jazztid

Er man ikke til mudder, ølstafetter og moshpits, er det måske en idé at søge skygge med en kold fadøl, når Copenhagen Jazz Festival løber af stablen fra d. 7.-16. juli. Her spiller navne som Hess Is More, Jesper Thilo Quintet, Selvhenter og Skammens Vogn.

Den traditionelle jazz og swing har altid været en del af Copenhagen Jazz Festival, og søger man New Orleans-ånden med sit umiskendelige miks af jazz, ragtime, swing, blues og evergreens, skal man bl.a. tage til Nyhavn og Højbro Plads.

Ved en særkoncert i Kastelskirken mandag d. 10. juli hyldes den afdøde bassist Nicolai Munch-Hansen af sine nærmeste musikalske venner. Nicolai Munch-Hansen var en fast bestanddel af det alsidige københavnske jazzmiljø, og i efteråret 2016 udsendte han albummet ”Det Flimrende Lys Over Brabrand Sø”, der aldrig nåede at blive opført på Copenhagen Jazz Festival. Derfor fremføres hans musik d. 10. juli af hans egen sekstet og sunget af hustruen og kollegaen Kira Skov og Steen Jørgensen (Sort Sol).

Se det fulde program for Copenhagen Jazz Festival her 

Folk og klassisk på plakaten

Uanset hvilken musikalsk stilart man er til, er der en festival for enhver smag med de over 120 forskellige musikfestivaler rundt om i det danske land, og det gør sommeren til den travleste periode for rigtig mange musikere.

Er man til folkmusik, er der nok at kaste sig over. For eksempel er der den legendariske Tønder Festival i slutningen af august eller Skagen Festival i begyndelsen af juli. I Sønderho er der Fanø Free Folk og på Ærø er der både Ærø Single Folk Festival og Ærø Irish Festival.

På den klassiske musikscene er der også flere muligheder med blandt andre Vendsyssel Festival, Hindsgavl Festival, Odsherred Kammermusikfestival, Frederiksværk Musikfestival og Thy Chamber Music Festival.

Ønsker man et overblik over sommerens mange festivaler, inddelt i stilarter, kan man læse mere her 

København får ny festival

HAVEN Festival er et af de nyeste skud på stammen, når det gælder festivaler i København. Faktisk er det første gang, festivalen løber af stablen, når publikum indtager Refshaleøen. Med navne som Bon Iver, Iggy Pop, The National, Beach House og Band of Horses lægger festivalen ud med et stærkt, internationalt program.

En række stærke, danske navne er også at finde på plakaten, der byder på blandt andre Kwamie Liv, Nelson Can og Den Danske Strygekvartet.

Bag festivalen, der er et kunstnerisk eksperiment mellem fire entreprenante ildsjæle og venner, står Aaron Dessner og Bryce Dessner (The National), Claus Mayer og bryggeren Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller). Med ønsket om at tage det bedste fra hver deres disciplin, nemlig mad, øl, kunst og musik, har de lagt op til en stor oplevelse, når startskuddet til HAVEN Festival lyder d. 11. og 12. august.

Læs mere om festivalen her 

DMF på festival

DMF er med på flere af sommerens festivaler for at tale med medlemmer og andre musikere. I kan møde faglige medarbejdere på blandt andet Roskilde Festival, Copenhagen Jazz Festival, UHØRT, Tønder Festival og Mariefestival. DMF’s lokalafdelinger vil også være at finde rundt om i det danske festivallandskab.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.