af Karen Bendix

Med en fem millioner kroner i donation fra Salling Fondene fordelt over de næste fem år kan Aarhus Symfoniorkester realisere sin vision om udvikling og udvidelse.

Aarhus Symfoniorkester har modtaget en donation fra Salling Fondene på fem millioner kroner til drift henover de næste fem år. (Foto: Juul)

To ekstra strygere og en gennemførelse af visioner om at gøre Aarhus Symfoniorkester til en førende kulturinstitution i Aarhus og hele regionen bliver nu en realitet. Salling Fondene vil lægge en donation på fem millioner kroner til orkestret fordelt over de kommende fem år, så orkestret kan realisere deres plan om at komme bredere ud:

”Aarhus har et orkester i topform, og bag dets ambitioner ligger der en stærk vision og plan om at nå bredere og længere ud, og det er dét arbejde vi gerne vil sikre med en fast årlig støtte de næste fem år – samtidig med at vi kan indfri en del af orkestrets ønske om at udvide besætningen,” fortsætter Karin Salling fra Salling Fondene.

Musikerne jubler

Det er en stor lettelse for musikerne i Aarhus Symfoniorkester, at de kan se fem år frem med økonomisk støtte, fortæller Søs Nyengaard, violinist, tillidsmand for Aarhus Symfoniorkester og medlem af DMFs hovedbestyrelse:

”Vi har som musikere i Aarhus Symfoniorkester kæmpet for at holde skindet på næsen, så vi kunne overholde vores rammeaftaler. Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi musikere har en enormt høj arbejdsmoral. Med de fem millioner kroner fra Salling Fondene kan vi nu begynde at se fremad. Det har givet et kolossalt løft for os musikere at opleve, at vores arbejde og visioner om at nå længere ud har interesse - også for private fonde."

"I en tid hvor kulturen politisk set er under pres i hele landet, er det fantastisk, at Salling Fonden viser, at musikken har en betydning gennem deres støtte. Det er med til at bygge kulturen op og sætte gang i den positive historie. Jeg er virkelig glad for, at det er her fra Aarhus det begynder.” 

Svært at få private støtte til drift

”Vi har gennem de sidste mange år fået tudet ørerne fulde af, at der ikke er flere penge til kulturen fra Staten eller kommunerne, og det kommer der heller ikke – tværtimod. Eftersom private fonde hidtil ikke har givet støtte til drift, har det for os som symfoniorkester været svært at få private sponsorer, da et orkester er en stor driftsorganisation. Så dette er en åbning ind til nye alternative støttemuligheder, der vil medføre, at vi kan udvikle os og arbejde efter de visioner, vi har for orkestret,” fortæller Søs Nyengaard, der dog ikke mener, at Stat og kommune skal se det som en mulighed for at trække støtten:

”Jeg mener bestemt ikke, at staten eller kommunerne skal slippe for ansvaret mht. finansiering af kulturen. Men det er glædeligt, at der nu også findes muligheder for at supplere denne finansiering. Jeg håber virkelig, det er en positiv udvikling, der når ud i hele landet.” 

 

Betydning for hele regionen

Også musikchef for Aarhus Symfoniorkester, Kristian Rahbek Knudsen ser det som en fantastisk nyhed, der vil få stor betydning for både orkestret, byen og hele regionen:

”Konkret betyder den generøse støtte fra fonden, at vi kan ansætte to ekstra strygere. På samme tid får vi økonomisk kontinuitet til at fortsætte den rivende udvikling, Aarhus Symfoniorkester befinder sig i, og kan fortsætte vores målrettede tiltag på at gøre orkestret til en førende kulturinstitution i Aarhus og for regionen. Det er ganske enkelt helt fantastiske nyheder for orkestret og for vores landsdel.”


Fakta: 

Visioner og mål for Aarhus Symfoniorkester

Fokusområder for at nå visionen og de opstillede mål for Aarhus Symfoniorkester over de næste fem år, omfatter følgende:

  • Udvidelse af orkestret: Opretholde højt internationalt niveau, mere attraktivt og bredere repertoire, samt tiltrække flere stjernedirigenter og -musikere.
  • Partnerskaber med erhvervslivet: Øget selvfinansiering gennem partnerskaber med lokale og regionale virksomheder, der ikke blot skaffer midler til orkestret, men skaber værdi og nyt publikum blandt virksomhedernes ansatte.
  • Musikalsk udvikling: Troværdig og loyal fortolkning af det symfoniske kernerepertoire samt sikre en videreudvikling af det symfoniske repertoire gennem bestilling af nye værker og et fokus på ny dansk og international kompositionsmusik.
  • Nye målgrupper og alternative spillesteder: Musikalske oplevelser af international kvalitet skal nå længere ud, både i form af nye koncertuvante kunder i Symfonisk Sal i Musikhuset, men også via alternative spillesteder i byen. Den brede befolkning er i fokus, men særligt børn, unge og sociale udsatte skal have muligheden for at få klassiske musikoplevelser.
  • Målrettet formidling: Formidling i øjenhøjde, særligt via digitale platforme, skal gøre det let for alle at komme ind i musikken og ind i koncertsalen.
  • Udbredelse af livsglæde: Klassisk musik skaber et mange-facetteret oplevelsesrum, der øger livsglæden og -dybden hos det enkelte menneske. Gennem øget orkesteraktivitet og bredere formidling, søger Aarhus Symfoniorkester at sikre, at alle har mulighed for at tage del i denne musikalske fejring af livet.

Læs mere her

 

 

 

 

 

 

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.