af Nils Harbo

Den tyske lydekspert Florian Köenig har specialiseret sig i at udvikle hovedtelefoner, der er sunde for helbredet. De sælges under navnet Ultrasone. Firmaet har netop fået ny dansk importør, der i pressemeddelelser slår kraftigt på tromme for produktet og hævder at Ultrasone er epokegørende anderledes. Vi undersøger om der er noget om snakken.

Ikke alene skulle Ultrasones hovedtelefoner have en meget lave magnetisk stråling. Ifølge Kinovox, der er den nye danske importør, er de også i stand til at spille på en måde, der for lytteren føles højere – uden at være det! Da det er i professionelles musikeres interesse at have ordentlige værktøjer, der beskytter ørerne, har MUSIKERENs redaktion derfor besluttet at teste fænomenet.

Vi har haft lejlighed til at prøve to sæt hovedtelefoner fra producenten. Hovedtelefonerne er gået på omgang i redaktionen og blevet testlyttet af musikalske ører. Herudover har vi talt med en af Danmarks førende kapaciteter på området lydteknik og akustik, Eddy Bøgh Brixen.

Men først lidt facts. Firmaets Ultrasones produkter bygger på de ideer den tyske lydekspert Florian Köenig har om akustik og menneskers perception og oplevelse af lyd. Så selvom den danske importør kalder konceptet for nyt, har ideerne bag Ultrasone en del år på bagen. Faktisk har hovedtelefonerne været solgt i Danmark før og Florian Köenig har forsket i området i mange år. Han er også stifter af hovedtelefonfirmaet, der i 2000 foretog nogle forretningsmæssige omstruktureringer, med henblik på at stå som et nyt, stærkt og moderne tysk firma.

Med navne som AKG, Sennheiser, Neumann og Telefunken er vores naboland i syd jo er et land med fornemme traditioner inden for hovedtelefoner og mikrofoner. Ultrasone har i dag hovedkvarter i de sydtyske alper i byen Tutzing og enhederne fremstilles i Tyskland.

Proline 750 koster 2.375 kr

Foto: Ultrasone

Proffe hørebøffer

De to modeller vi har haft lejlighed lyttet på er HFI-700, en hovedtelefon til slutbrugere og den mere ”proffe” Proline 750. Begge hovedtelefoner koster omkring 2.000 kr. og har speciel lav magnetisk udstråling, foruden de er udstyret med det patenterede S-Logic system, der skulle give lytteren oplevelse af højere lydtryk og mere musik ”omkring hovedet”, snarere end ”inde i hovedet”.

HFI-700 er en ”lukket” dynamisk hovedtelefon, forsynet med en 40 mm guld-plated driver og et frekvensområde mellem 10 - 25.000 Hz, en følsomhed på 96,0 (dB/mW) og en impedans på 75 Ohm. Vægten er 265 gram, prisen 1.999 kr.

Proline 750 er også ”lukket”, men driveren er her af titanium. Frekvensområdet 8 - 35.000 Hz, følsomheden 94 dB/mW, impedans 40 ohm, vægt 295 gram og prisen 2.375 kr.

Ifølge min research er konceptet med S-Logic over 17 år gammelt. Tidligere hed det FPS; men i år 2000 relancerede man begrebet. Ideen med dette ”naturlige surround-system” er at lyden reflekteres i flere forskellige retninger på det ydre øre, før den kanaliseres til det indre øre, i stedet for, som med konventionelle hovedtelefoner, at ramme det indre øre direkte. Samtidig skulle trykket på trommehinden reduceres med op til 40%, hvilket sænker risikoen for høreskader. Men lyden opleves for brugeren som værende 3-4 dB højere! Hvordan kan det gå til?

Eddy Bøgh Brixen

Foto: ebb-consult.com

Hvordan kan noget være højere, end det er?

Når man lytter på hovedtelefonerne, opfattes de ikke umiddelbart højere end de referencehovedtelefoner, jeg har sammenlignet med ved lytning mit eget studio. Men man oplever meget præcens, de fornemmes lysere i lyden. Andre brugere på MUSIKERENs redaktion fornemmer en mere ”rumlig” lyd.

Jeg har konsulteret den anerkendte lydekspert Eddy Bøgh Brixen, der har 20 års erfaring på området. Han driver konsulentfirmaet EBB-Consult, er forfatter til flere bøger, underviser og holder foredrag; foruden han hjælper politi og retsvæsen i sager hvor lydoptagelser –ofte af ringe kvalitet- skal decifreres og bedømmes. Eddy Bøgh Brixen er desuden aktiv i Audio Engineering Society, hvor han er næstformand i den internationale lydteknikerorganisations AES Standards Committee.

Ifølge Eddy Bøgh Brixen skal en del af forklaringerne på teknikken bag Ultrasone findes i det psykoakustiske område. Og ja - der er noget om snakken om hovedtelefonernes ”sunde” lyd.

Florian Köenigs forskningsresultater og videnskabelige papirer har nemlig været offentliggjort i AES, hvorfra Brixen kender til hovedtelefonerne og han kan bekræfte at Köenigs dokumentation – trods er gebrækkeligt engelsk - er i orden.

”Jeg har deltaget i flere eksperimenter og undersøgelser med hovedtelefoner, bl.a. med medvirken af teknikere fra Danmarks Radio” forklarer Eddy Bøgh Brixen, der også har foretaget målinger med kunsthoveder. ”Det viser sig jo, at der er en tendens til at når mennesker lytter med hovedtelefoner, så skruer man højere op, end når man lytter på højtalere. Både undersøgelser i udlandet og mine egne undersøgelser har vist at mange lydteknikere har skruet op til 18 dB højere op for hovedtelefonerne, for at opnå samme oplevelse af lydtrykket”, siger Eddy Bøgh Brixen, der forklarer at fysiske faktorer som bassens ”dunken” mod kroppen spiller ind, når man lytter til højtalere. Kroppen modtager også indtryk andre steder end i ørerne og lyden opleves kraftig. Men med hovedtelefoner opnås ikke den samme fysiske effekt. Derfor er forskning i hovedtelefoners ydelse naturligvis vigtig; især for at passe på hørelsen.

It’s loudness

Eddy Bøgh Brixen mener at Ultrasone har fat i noget af det rigtige. ”En stor del af forklaringen på oplevelsen af højere lyd i hovedtelefonerne findes i ændring af frekvensspektret, hvor begrebet ”loudness” spiller ind”, siger Eddy Bøgh Brixen. I Ultrasonehovedtefonerne er enhederne nemlig placeret lidt ”skævt”, så de mere spiller ind i øreflappen.

”Ved at eksperimentere med forskellige placeringer af enhederne, er man altså til sidst nået frem til et resultat, der betyder at øret på naturlig vis er med til at skabe ”loudness” – og dermed opleves hovedtelefonerne højere.”, forklarer Eddy Bøgh Brixen.

Hovedtelefonerne er blevet oplevet lidt forskelligt blandt de brugere, vi har haft til at lytte. Eddy Bøgh Brixen forklarer, at det er meget almindeligt, da lydopfattelse også kan være subjektiv.

”Undersøgelser har vist, at de ikke er alle personer, der har samme oplevelse. Folk lytter forskelligt. Köenigs forskning bygger derfor på den gennemsnitlige oplevelse hos forsøgspersonerne. Og noget andet er, at brugeren i princippet selv kunne equalisere signalet, så der opstod loudness. Men det er jo de færreste ”almindelige” hovedtelefonlyttere, der gør det, og her har Ultrasone altså valgt at konstruere hovedtelefonerne, så denne effekt opnås indbygget i hovedtelefonerne”, siger Eddy Bøgh Brixen.

Loudness er et begreb, der diskuteres meget blandt lydforskere –og mange almindelige mennesker kender loudness-knappen på hifi-anlægget. Ønsker du selv at opleve loudness-effekten i øvelokalet eller i harddiskrecorderen, så find en EQ frem og lav følgende eksperiment: Prøv at hæve frekvenserne omkring 2.800 Hz med 3.5 dB, 7.400 Hz med 7dB, samtidig med at du dæmper 9.5 dB ved 890 Hz. Endelig kan du prøve at hæve i bunden omkring 78 Hz med 7,5 dB. På masteren skal du lige kompensere for den øgede volumen, du skal tjekke at outputniveauet er ens, når du bypasser EQ. Men lur mig om du ikke vil opleve at lyden fornemmes højere, når du simulerer ”loudness” med en EQ. Ergo kan man altså opleve højere lyd og passe på bedre på sine ører, idet det faktiske lydtryk ikke er så højt, når man lytter med loudness.

Begge hovedtelefoner kan foldes sammen, så de fylder mindre

Foto: Ultrasone

Farlige stråler

Et andet helbredsmæssigt aspekt at overveje, når man bruger hovedtelefoner, er den elektromagnetiske stråling. Nyere forskning har påvist at høj elektromagnetisk udstråling, fra f.eks. computerskærme, påvirker helbredet i langt højere grad end man tidligere troede. Det kan resultere i hovedpine, manglende koncentrationsevne og træthed. Undersøgelser af ca. 60 af de populæreste hovedtelefoner på markedet har vist en magnetisk udstråling, der er over 10 gange så høj, som den maksimalt tilladte udstråling fra computerskærme; der jo som bekendt ikke bæres direkte på hovedet! På basis af disse undersøgelser er det derfor interessant, at Ultrasones hovedtelefoner ifølge deres egen hjemmeside er i stand til at reducere op til 98% af den skadelige elektromagnetiske udstråling. Det sker ved anvendelsen af en specielt skærmende metal, kaldet MU. Ultrasone og Florian Köenigs papirer om dette har også været forelagt for AES og her kan man også bekræfte at teorierne om lavere elektromagnetisk stråling holder vand.

Ud over dette har Ultrasone modtaget flere tekniske priser, så meget kunne tyde på, at hvis du bruger hovedtelefoner meget og ønsker at passe bedre på dit helbred og dine ører; så var det måske en ide at prøve Ultrasone.

Konklusion

Undertegnede har aldrig været generet af fysiske gener i forbindelse med anvendelse af hovedtelefoner i studiesammenhæng. Efter et par dages brug af Ultrasone-hovedtelefoner i studiet (hvor jeg bl.a. mixet børnemusik og et track til årets Melodi Grand Prix vinder Sidsel Benn Semmane) er jeg personligt ikke blevet den store fan af hovedtelefonerne. Sammenlignet med mine sædvanlige hovedtelefoner har begge sæt noget mere ”presence”, sagt lidt ondt: De ”hvæser” meget. Men det har pudsigt nok den fordel, at efter nogen tids brug får man lyst til at skrue ned. Så på den led har jeg måttet konstatere at hovedtelefonerne virker som om de spiller højt; de får i hvert fald undertegnede til at spille lavere. Og de har en dejlig varm rund bas.

Dog skal man huske, at ved loudness-effekt, har man ikke et specielt neutralt mix at lytte på. Så indspiller du, mixer eller mastererer, vil jeg ikke anbefale Ultrasone. Her skal du bruge så neutral lyd som muligt. Men til øvebrug og almindelig musiklytning er det kun en fordel at opnå lyd med mere kraft, så man ikke belaster ørerne mere end højst nødvendigt. Og jeg ville ønske for iPod-generationen, der ifølge mine fordomme lytter højt og vedvarende til MP3-musik, at de ville bruge hovedtelefoner fra Ultrasone. Gevinsten ville være bedre hørelse og et generelt bedre helbred - med lavere elektromagnetisk stråling til den i forvejen belastede menneskekrop.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.