af Nils Harbo

God og neutral lyd er essentiel for gode musikproduktioner og her er monitorhøjtalerne et vigtigt led. I denne test har vi lyttet på aktive nærfeltsmonitors i den bedre ende af skalaen til den professionelle musiker, der ønsker god kvalitet. Vi giver en vurdering og et par gode råd med på vejen.

Mange spørger måske sig selv om det overhovedet er nødvendigt at investere i en dyr monitorhøjtaler. Hvorfor ikke bare købe en god hifi-højtaler? Nej, pas på med det.

Hi-fi højtalere er designet til "forbrugere” og ikke til ”producenter”. De gængse Fona-højtalere ”smukserer” ofte lyden. I studiesituationer skal man bruge nøjagtighed; ikke oppumpet lyd.

Det klassiske eksempel er de sagnomspundne Yamaha NS-10. Jeg har selv mixet meget på disse monitorer, der stod i alle københavnske studier for 15 år siden. NS-10 lød egentlig ikke særlig godt, de ”hvæsede” bl.a. meget. Men man kunne stole på lyden! De var gode at mixe på og fik man det til at lyde ordentligt på NS-10, lød det som regel som en drøm alle andre steder!

Lyt omhyggeligt - og brug din egen subjektive vurdering også

Foto: Nils Harbo

Testmetoden

I denne test har vi scannet nutidens marked og fundet frem til fem gode modeller i prisområdet fra 10.000 kr. -13.000 kr. (incl. moms). Vi har lyttet til dem i vante omgivelser til meget forskellig slags musik over en periode på en måned. Herudover er der blevet indspillet vokaler, trommer og guitar og lavet færdigmix og masterering til to udgivelser. Der er også blevet lyttet på pladespiller og vinyl, hvor det høje frekvensområde jo ikke er begrænset til 22.050 Hz, som det er på en digital cd. (Det hørbare område for et gennemsnitligt menneskeøre går ganske vist kun til 20.000 Hz, men mange mener at man alligevel kan fornemme an anderledes lyd fra en analog pladespiller).

De testede monitorhøjtalere har således været underkastet mange arbejdssituationer og prøvelser.

Konklusionen er, at alle de fem udvalgte modeller er utrolig gode, de ligger i vurderingsområdet fra ”særdeles gode” til ” overordentlig fremragende”! Så i denne relative høje prisende er det de små marginaler, der skiller produkterne fra hinanden. Det er meget hvordan højtalerne ”fornemmes”, altså ikke bare en teknisk snak med også en mere subjektiv, følelsesbetonet bedømmelse.

Derfor er det grejredaktørens mere personlige, individuelle vurdering, du kan læse på disse sider. I sidste ende bør køberen have sin egen vurdering. I skemaet kan aflæses de mere neutrale, målbare værdier, såsom frekvensgang, lydtryk (SPL Sound Pressure Level), ydelse i watt, pris o.s.v. Fælles for de fleste monitorer i testen er at de magnetisk afskærmet, har balancerede XLR-inputs og kan indgå i et 5.1 surround-setup eller kombineres med en subwoofer. På bagpanelet er der forskellige muligheder for kontrol, både af input gain, bas og diskant, så monitoren kan afbalanceres til placeringen og lytterummets karakter.

Der er dog overvejende lyttet i neutral position, der hvor producenten har bestemt at monitoren lyder mest neutral og dermed bedst.

Klein+ Hummel 0 110. Pris: 13.700,- pr. sæt

Foto: Klein + Hummel

Tysk kvalitet

Når vi taler monitorhøjtalere i prisklassen omkring 10.000 kr. for et sæt, bør man forvente kvalitet. Og det er også tilfældet med alle fem udvalgte monitors, hvis hoveddele og komponenter ikke er fremstillet i Østen, men lokalt i Europa.

For at tage den dyreste først: Tyske Klein + Hummel var blandt pionererne inden for aktive højtalersystemer, da de allerede i 1959 fremstillede deres første aktive studiomonitor.

Men krisen kradser i det tidligere Vesttyskland og i dag har Klein + Hummel indgået et strategisk samarbejde med det noget større (mikrofonfirma) Sennheiser. Der er en hel utrolig imponerende lyd i de små Klein +Hummel kasser, der med sine 26,7 cm i højden og en vægt på kun 5 kg er testens mindste men dyreste højtaler til en pris af 13.700,- for et sæt. 0 110 har en utrolig defineret bund, selv når der skrues ned og et meget crispy, godt defineret stereobillede.

Alligevel vil nogen måske savne en subwoofer -men det er altså en investering på yderligere 10.000 kr.!

En perfekt professionel monitor til det lille studie med meget lidt plads.

DATA KLEIN + HUMMEL O 110:

Made in: Tyskland

Woofer: 145 mm (5 1/2") med "sandwichmembran"

Woofer amp: 80 watt

Tweeter: 25 mm (1") titanium, vævet

Tweeter amp: 80 watt

Frekvensgang (Hz): 58-20.000

Lydtrykniveau (peak): 90 dB

Kabinet: LRIM (nyt lyddødt materiale) i mørkegrå (el. hvid)

Dimensioner (BxHxD) 170x267x190 mm

Vægt: 5 kg

Indstillingsmuligheder: 8-vejs room EQ

Vejl. pris (incl. moms) 13.700,- pr. sæt

Distributør: www.sennheisernordic.com

Producent: www.klein-hummel.com

Grejredaktøren mener om Klein +Hummel: Meget imponerende lyd på meget lille plads

Adam P11 A. Pris: 12.990,- pr. sæt

Foto: Adam Audio

Prisvinder

P11A er et par monitorer fra en anden tysk producent Adam Audio, der koster omkring 1.000 kr. mindre, men man får mere størrelse og ydelse for pengene, idet P11 er på 2 x 150 watt. ADAM markerer sig med en særlige teknik på diskantenheden, idet man anvender A.R.T.

En teknologi som har givet Adam både priser og gode anmeldelser i fagpressen; foruden at et anerkendt studio som Abbey Road bruger det store Adam 5.1 system S3A. A.R.T. (Accelerated Ribbon Technology) er en slags lameller bygget af hvad man kunne kalde avanceret sølvpapir. Adams P11A har da også en god, defineret, ærlig og detaljeret lyd - og godt med hestekræfter. Højtalerens design er holdt i elegant sort med basporten foran.

Anvendelsen af A.R.T. teknologien og det faktum at P11A går op til 35 kHz, gør at jeg havde forventet en ”anderledes” og mere signifikant top; men jeg må indrømme at jeg ikke helt føler jeg har bemærket noget særligt ved det, udover at P11 i lyd minder om Focals Solo6b (der går op til 40 kHz). Men måske er det fordi, at det tilføjer noget næsten umærkeligt, som supplerer de lavere frekvensområder?

Adam P11A er et par fornemme og neutrale, næsten ”kedelige” højtalere og personligt blev jeg ikke helt gode venner med dem, men jeg er sikker på at det vil være et perfekt valg, hvis man arbejder med klassisk og akustisk musik, hvor selve grundmaterialet, man optager, skal have substans, klang og masser af overtoner.

DATA ADAM P11A:

Made in: Tyskland

Woofer: 182 mm (7 1/4") Nomex/pap

Woofer amp: 150 watt

Tweeter: 95 mm A.R.T.

Tweeter amp: 150 watt

Frekvensgang (Hz): 48-35.000

Lydtrykniveau (peak): 107 dB

Kabinet: Sort, beklædt med syntetisk materiale

Dimensioner (BxHxD) 210x330x280 mm

Vægt: 10 kg

Indstillingsmuligheder: Input gain, high gain, Room EQ hi&lo

Vejl. pris (incl. moms) 12.990,- pr. sæt

Set til (netpris incl. moms): 11.995,- pr. sæt

Distributør: www.futureware.dk

Producent: www.adam-audio.com

Grejredaktøren mener om Adam P11A: Meget ærlig og neutral lyd

Genelec 8040 A. Pris: 13.170,- pr. sæt

Foto: Genelec

Finsk præcision

(EDITORS CHOICE!)

Genelec lancerede sin nye serie for knapt et år siden. Den mindste Genelec 8030 på 40 watt spiller pænt højt, men til denne test valgte vi den lidt større 8040, der yder 90 watt. Som hos de andre producenter er brugt tusindvis af timer på research og udvikling og den nye serie har også fået et specielt design. Der er mere rock’roll & techno over 8000-serien, da der er gitter foran højtalerne, hvor næsten alle de andre modeller er ”ubeskyttede” med fri højtaler.

De fleste andre monitors i testen har også et kabinet bygget af træ, men Genelecs er også anderledes her; kabinettet er støbt i aluminium med runde bløde former, helt uden kanter, der giver en væsentlig mindre diffraktion (uønskede refleksioner); noget som de fleste monitorproducenter bruger mange kræfter på at minimere.

Som en af de få i denne test har de finske ingeniører også valgt at bruge en bagudrettet basrefleksport med et specielt rør, der optimerer luftstrømmen og skulle give en væsentlig forbedring af basresponsen. En anden fordel er den medfølgende nyudviklede anti-vibrerende stander, kaldet Iso-Pod, der dels isolerer højtaleren fra underlaget og dels meget fleksibelt kan vendes både horisontalt og vertikalt, så monitoren kan vinkles fuldstændig som man ønsker det. Justering med flere dip-switches gør at 8040 kan tilpasses mange rum og forskellige placeringer i rummet. 8040’erens 90 watt er måske i underkanten, hvis man har et lidt større studie og lyden havde en tendens til at blive lidt grim og nasal, når den blev presset –også før den nåede det røde peak på advarselslamperne på fronten.

Alligevel spiller 8040 pænt højt og det lyder rent. Så pas på ørerne! Lydtrykket er op til 99 dB SPL i længere passager og helt op til 115 dB SPL i peaks, hvilket er over de farlige 85 dB. Det lyder så rent, at man faktisk ikke opdager hvor højt man spiller! Vær opmærksom på dette og undgå høreskader. 8040 har et meget snævert ”sweet spot”, hvor flere af de andre modeller bevarede et distinkt stereobillede, når man flytter sig til højre eller venstre.

Men jeg er ret vild med den kontante, præcise, direkte –og måske lidt ”aggressive” - lyd i 8040. Lydbilledet står skarpt i hele frekvensområdet og det fornemmes ”moderne”.

Det er ikke tilfældigt at Genelec er en af de mest udbredte monitorer i studier verden over, de passer også perfekt til det musik, jeg producerer i mit studie, så jeg kan helt klart anbefale denne monitor til genrer som elektronisk musik, rock og pop.

DATA GENELEC 8040 A:

Made in: Finland

Woofer: 165 mm (6 1/2")

Woofer amp: 90 watt

Tweeter: 19 mm (3/4") metal dome

Tweeter amp: 90 watt

Frekvensgang (Hz): 45-21.000

Lydtrykniveau (peak): 115 dB

Kabinet: Støbt aluminium, mørkegrå/sort (fås også i hvid)

Dimensioner (BxHxD) 237x350x223 mm

Vægt: 8,6 kg

Indstillingsmuligheder: Input sens, treble/bass tilt, lo freq, bass roll-off

Vejl. pris (incl. moms) 13.170,- pr. sæt

Set til (netpris incl. moms): 11.900,- pr. sæt

Distributør: www.newmusik.dk

Producent: www.genelec.com

Grejredaktøren mener om Genelec 8040A: Flot futuristisk design med distinkt og kontant lyd

Focal Solo 6 b. Pris: 13.125,- pr. sæt

Foto: Focal

Fransk eller dansk?

 

(TESTENS POSITIVE OVERRASKELSE)

 

Det i Danmark forholdsvis ukendte mærke Focal er en meget behagelig overraskelse. Focal-IMlab er grundlagt i St. Etienne i 1980 og som de fleste andre monitorproducenter, producerer Focal også højtalere til hifi og biler. Focal har i dag 15% af markedsandelen i Frankrig.

Focal Solo 6b har et rødbrunt ædelt look og et design, der sandsynligvis taler til folk, der arbejder med f.eks. klassisk, kor, jazz og anden akustisk musik. Lyden er også dejlig bred og behagelig, meget i familie med Adam. Basporten sidder foran, hvilket gør det nemmere at placere højtalerne. Der er god tydelig spredning og dybde i lyden med god definition af stereoperspektivet, der holder –også selvom man skifter placering. Monitorerne holder også en fin frekvensfordeling, når man skruer ned, men med sine 150 W (med 113 dB SPL peak), spiller den også pænt højt. På den fede og behagelige måde! Focal er et par monitorer man kan mixe længe på uden at blive træt i ørerne og jeg bliver i utrolig godt humør af at lytte på dem!

DATA FOCAL Solo6b:

Made in: Frankrig

Woofer: 165 mm (6 1/2 ") "sandwich cone"

Woofer amp: 150 watt

Tweeter: Beryllium inverted dome

Tweeter amp: 100 watt

Frekvensgang (Hz): 40-40.000

Lydtrykniveau (peak): 113 dB

Kabinet: 19 mm hårdt presset MDF, rødfinerede sider, sort krop

Dimensioner (BxHxD) 240x330x290 mm

Vægt: 11 kg

Indstillingsmuligheder: Input level switch, LF/HF contours (potmetre)

Vejl. pris (incl. moms) 13.125,- pr. sæt

Distributør: www.pss.dk

Producent: www.focal-fr.com

Grejredaktøren mener om Focal Solo 6b: Her forenes klassisk elegant design med vam og fornem lyd

Dynaudios BM5A. Pris: 9.987,50 pr. sæt

Foto: Dynaudio

Verdensberømt dansk vellyd

(TESTVINDER!)

Dynaudios BM5A gør mig også i godt humør! Med en pris på knap 10.000 for et sæt (endda set i Aage til 8.000 kr.) er de testens billigste. And what a sound! De må kåres til testvinder!

De lyder simpelthen så klart, med imponerende stor detaljerigdom, det er næsten som at få renset ører, så klart står hver eneste instrument i lydbilledet. Trommer og akustiske guitarer lyder ekstrem tight og stereodefinitionen og rumfornemmelse er meget nærværende og ægte.

Og så er det dansk kvalitet! Fabrikken ligger i Skanderborg og alle dele er produceret i bøgetræernes by. Dynaudio Acoustics blev grundlagt i 1977 og har i dag tætte relationer til en anden dansk gigant, TC Electronics. Dynaudio er en vaskeægte succeshistorie og i Skanderborg håber man på at kunne 8 doble-produktionen inden 2007. Det skyldes især de mange enheder der leveres til bilradioerne i VW og Volvo.

Men de professionelle monitorer bidrager naturligvis også til denne vækst. BM5A er kun 18 cm brede og har testens mindste lydtryk, de spiller ikke kanonhøjt (85 dB) i betragtning af at ydelsen er 2 x 50 watt. Så BM 5A er et perfekt valg til steder med lidt plads, f.eks. små projektstudier, OB-vogne eller som tilbehør til mobilt udstyr og findes også i en endnu mere kompakt udgave (til samme pris).

Med Dynaudio får man virkelig ”the mix, the whole mix and nothing but the mix”!

DATA DYNAUDIO BM5A:

Made in: Danmark

Woofer: 170 mm (6,5") formed polyprop

Woofer amp: 50 watt

Tweeter: 28 mm (1,1") Esotec aluminium soft dome

Tweeter amp: 50 watt

Frekvensgang (Hz): 50-21.000

Lydtrykniveau (peak): 115 dB

Kabinet: Sort, fineret træ

Dimensioner (BxHxD) 186x320x320 mm

Vægt: 8,7 kg

Indstillingsmuligheder: Level trim, LF, MF, HF, High Pass Filter Switch

Vejl. pris (incl. moms) 9.987,50 pr. sæt

Set til (netpris incl. moms): 7.995,- pr. sæt)k

Distributør: www.tcelectronic.com

Producent: www.dynaudioacoustics.com

Grejredaktøren mener om Dynaudio BM5A: Hel utrolig præcision og klar definition i lydbilledet

I Musikhuset Aage kan du lytte til et stort udvalg af monitors

Foto: Nils Harbo

Alternativer

Der findes naturligvis også billigere alternativer til de fem monitors, vi har fokuseret på i denne test. M-audio har alternativer og som sædvanlig har Behringer også sparket en prisprovokerende model ind på monitormarkedet.

Læs om alternativerne her:

Klik: Alternativer og hvor svært kan det være

Læs mere her:

Klik her:

Hvad skal man gå efter når man vælger studiomonitor?

(Du kan også læse referencetracks, hvilken musik der blev hørt under testen)

Forhandleroversigt

Eksempler på steder, hvor du kan tjekke gode monitorer ud:

www.aage.dk

www.soundware.dk

www.pss.dk

www.cyberfarm.dk

www.supersound.dk

www.eskildsen.dk

www.newmusik.dk

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.