af Nils Harbo

Mange guitarister efterspørger lyden af vintage tape delay. Danske T-Rex har allerede pedaler som Replica og Reptile, der kan klare dette job. Nu er Reptile 2 kommet. Grejredaktionen har lyttet på det nye monster, som også kan høres i det nye magasinprogram MUSIKERENs grej-tv.

Danmark har en solid position på det internationale pedalmarked, hvor danske producenter som Carl Martin, TC Electronic og T-Rex Engineering har sat deres aftryk. Sidstnævnte holder til i Vejle og blev startet i 1996 af teknikerne/musikerne Lars Dahl og Sebastian Jensen. Firmaet er vokset stærkt de sidste otte år, og pedalerne sælges nu i 45 lande verden over. T-Rex har især haft stor succes med delaypedalen Replica, der er kendt for sin analoge varme ekkoeffekter.
Lillebroderen Reptile koster kun det halve og er nu kommet i en ny version, Reptile 2 til ca. 1.500 kr. I forhold til forgængeren har pedalen har fået Tap Tempo-funktioner og tonekontrol, der kan skrue ned for toppen og give mere varm vintage-lyd.

Det er første gang, jeg har haft en T-Rex pedal i hånden i længere tid, og det har været dejligt at have rigelig tid til at prøve pedalen af. Vi har også indspillet en video med testen, så du kan se , høre og opleve Replica2 i MUSIKERENs nye web-tv grejmagasin. Du kan også høre Reptile2 på T-Rexs hjemmeside, hvor Mika Vandborg har lavet nogle lydeksempler.

Det viser sig hurtigt, at man ikke behøver så meget tid med Reptile2. Pedalen er relativ simpel i sit udtryk, og lynhurtigt viser den, hvad den har at byde på: Effektiv ekko med vintagelyd. Og så er det overstået! Der, hvor man kan bruge tid på en sådan pedal, er at lære at betjene den i live-situationer, så man hurtigt kan indstille pedalen. Man kan nemlig ikke lagre programpladser, og det kræver derfor, at man kender knapper og funktioner lige så godt som sin egen bukselomme.

Solid kvalitet

Som førstegangstester af et T-Rex produkt, bemærker jeg hurtigt, at pedalen har solide rustikke kvaliteter. De to in/out-stik er meget praktisk placeret i toppen af pedalen, hvilket betyder, at en guitarist har god plads til Reptile2 i pedalbrættet. Den solide knap med Tap Tempo har klik-lyd med god fornemmelse af kram og bogstaveligt talt kontakt, når man træder på pedalen. En særlig Input Level-knap er placeret på siden af pedalen, hvor man meget praktisk kan man justere inputtet, så det matcher outputtet på guitaren. En lille rød diode på siden lyser, når signalet overstyrer, og dette lys kan man også se fra oven, når man står op og betjener pedalen.

Der er fire vigtige drejeknapper ( i ”chicken head”-stil) foroven på pedalen, der i det meste af sin fremtoning er holdt i retro vintage–stil. Det gælder også knapperne, hvis look man fx kender fra Vox og ældre Gibson-forstærkere. Knapperne styrer ECHO, REPEAT, TIME og LEVEL. Er man bekendt med delay-pedaler, siger navn  og funktion sig selv. Pedalen kan stilles i tider fra 10 ms til et sekund.
Med TAP TEMPO-pedalen kan man, som funktionen antyder, træde på fodkontakten i takt og få delaytid i takt med musikken, hvor lysdioden følger denne takt.

Vintage klang or not

I midten er placeret ”Flutter”-funktionen, der efterligner klangen fra gamle analoge båndekkomaskiner, hvor hastigheden på grund af magnetbånd og mekanik kan være lidt ujævn. Man kan derfor lave ”woble”-ekkoeffekter, kendt fra reggae og elektronisk musik.

I virkeligheden er der mest tale om en chorus-effekt, og klangen er da også meget hen ad chorus; desværre også med en smule ”digital edge”. Reptile2 har derfor svært ved at komme helt op i nærheden af lyden fra en autentisk vintage-båndekko, hvor jeg bl.a. har sammenlignet Reptile med en autentisk Evans japansk båndekkomaskine fra slutningen af 70’erne. De fleste guitarister ønsker, at en båndekkolyd er varm og rund, når den kommer fra forstærkeren. Ekkoet må ikke virke som et hårdt håndkantslag, men som blødt smør, der venligt rammer én bagfra. Her placerer Reptile 2 sig et sted midt imellem.

Reptile 2 vejer 450 gram, hvilket gør den let, og den virker ikke, som den er lavet ”kunstig tung” af producenten, for at give indtryk af kram. Men batterilevetiden er ikke lang. Delay tærer på kræfterne, og har du pedalen konstant tændt, æder den hurtigt et 9 volt batteri op på en times tid.

I forhold til mange andre digitale delaypedaler på markedet har Reptile 2 gode egenskaber og en fornuftig lyd. Den kan også lave mere hårdt rytmisk ekko (a la The Edge U2), og jeg vil til enhver tid foretrække at tage Reptile med på job frem for den gamle støjende og upraktiske ekkomaskine.

T-Rex Replica2  Delaypedal

Funktioner: Digital delaypedal med bl.a. Tap Tempo og Flutter-funktion. Delay fra 10 ms til et sekund. Echo, Repeat, Time og Level kontroller. Seperat modulation/chorus med Tone, Speed og Width kontroller til at modulere delayeffekten. Input level-kontrol på siden af pedalen.

Set til: kr. 1.495

www.t-rex-effects.com

http://www.t-rex-effects.com/

 


PLUSSER:

Praktisk – nem at betjene – fleksible muligheder for delay

 

MINUSSER:

Klangen er lidt ”chorussy”, knap så varm båndekkolyd

TESTRESULTATER:

  • Lydkvalitet: 7
  • Kram og kvalitet: 10
  • Design: 9
  • Betjeningsvenlighed: 10
  • Værdi for pengene: 8
  • Samlet dom: 8

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.