af Nils Harbo

Jet City Amplification laver guitarforstærkere, designet i Seattle af forstærkerguruen Mike Soldano. Forstærkerne fremstilles i Kina og sælges til priser, der ligger langt under de pebrede boutique-priser. Vi smider en Jet City Amp på testbænken og undersøger, om man kan få den berømte Soldano-lyd ud af en ny 50 watts forstærker til knap 7.000 kr.

Vi tester Jet City Amplification JCA5212RC 50 watt amp

Jet City Amplification blev startet i 2009, så det er et relativt nyt forstærkermærke der kommer på testbænken.
Jet City holder til i Redmond i staten Washington i det nordvestlige USA, ganske tæt på rockbyen Seattle, der er kendt for bands som Nirvana, Soundgarden, Alice in Chains og Pearl Jam. Seattle er også Jimi Hendrix fødeby. Så der masser af musik i byen, der også er kendt som ”The Windy City” eller ”Jet City”, fordi den berømte flyfabrikant Boeing holder til i byen.

Seattle er også hjemby for forstærkerdesigneren Michael Soldano, der med firmaet Soldano Custom Amplification i 25 år har bygget rørguitarforstærkere. Et hav af kendte guitarister, rækkende fra Eric Clapton, Gary Moore, Mark Knopfler og Prince til Matt Bellamy (Muse) spiller på Soldano.

Ønsker man en ”ægte” Soldano- amp, er det måske værd at besøge Peter Rahbek i København, der er den danske importør af Soldano.
Men en autentisk Soldano SLO100 Guitar amp head koster næsten 30.000 kr. og er typisk dyrere end tilsvarende MesaBoogie eller Marshall-forstærkere. Så det er ikke alle, der har adgang til den eftertragtede hi-gain lyd fra den amerikanske forstærkerguru, der startede rør-eventyret under mere ydmyge forhold i Los Angeles i 1986. Soldano har i dag har en stor rolle i forstærkerbegrebet ”boutique”, der som regel beskriver en forstærker, der ikke er samlebåndsfremstillet, men håndbygget med kvalitetskomponenter, rør-bestykket og sælges til en pris, der indikerer, at det er håndbygget forstærkerkvalitet.

Ægte Soldano fra Kina?

Det er to musikindustriveteraner, Dan Gallagher og Dough White, der tidligere har arbejdet for bl.a. Gibson og Ampeg, der kontaktede Soldano med en ide om at producere Soldano-forstærkere i Østen til mere overkommelige priser. Soldano gik med på ideen og er også blevet medejer af firmaet. De nye forstærkere indeholder komponenter og kredsløb, der også findes i de ”rigtige” Soldano-amps. Men Jet City forstærkerne er fremstillet i Kina. Og efter Jet Citys eget udsagn er de også håndbygget samme sted.

Jet City Amps laver ikke kun forstærkere. En af de mere interessante modeller er Jet Stream ISO12, der er et lukket, lydisoleret kabinet med et stk 12” Eminence-højtaler på 100 watt. Man placerer en mikrofon inde i kabinettet og kan spille så højt fra ampen, som man vil – uden at genere lydmand, bandmedlemmer eller producer!
På det seneste har Jet City også udvidet sortimentet til at omfatte effektpedaler, men så vidt jeg ved, har Soldano ikke været involveret her.

Jeg er nysgerrig overfor det faktum, at det nu er muligt at få en forstærker med Soldanos navn på til priser startende fra omkring 2.500 kr. Den danske importør Benum Nordic har foreslået, at vi lytter på en nyere 50 watt combo. Den hedder JCA 5212RC og er en 50 Watt Class A/B combo med 2×12” Eminence højtalere. Comboen har to kanaler - med hver sin preamp - samt master volumekontrol og er bestykket med 2 x 6L6 rør i powerampen og 5x 12AX7 rør i preampsektionerne. Forstærkeren kommer med fodkontakt, der kan skifte mellem kanalerne og aktivere den indbyggede fjederrumklang. JCA5212 koster knap 7.000 kr. og det bliver spændende at høre, hvad man får for pengene.

Men det første, der slår en, er at ampen vejer meget! Den er tung som et ondt år, hvilket ikke er så tiltalende for en musiker, der turnerer eller øver meget i forskellige øvelokaler. Jvfr. manualen, vejer forstærkeren ”50 pounds”, hvilket svarer til 22,57 kg. – men den forekommer tungere. Jeg henter derfor badevægten, der ubehageligt nok afslører en vægstigning til 33,3 kg!

Det andet, der slår en, er til gengæld positivt. Lyden er fantastisk! Ampen lyder godt, allerede fra de første toner! Den viser sig hurtigt som værende en meget samarbejdsvillig forstærker. Der skal kun drejes på ganske få knapper, før den makker ret!

De to kanaler repræsenterer hver sin yderlighed. ”Clean”-kanalen bygger på kredsløbet fra Soldanos ”Lucky 13”-amp og har kun fire essentielle drejeknapper: Volume, Bass, Middle og Treble - ingen gainkontrol. Det har ”Crunch”-kanalen derimod sammen med de tre EQ-knapper– og det er jo også her, man skal bruge hi-gain! Endelig er der to masterkontroller til Reverb og Presence. Forstærkeren byder på et bredt spekter med en dejlig sprød, blød, rund og varm lyd, der også kan være aggressiv.

Absolut en bluesy og creamy forstærker med sjæl. Igen slår det mig, at forstærkeren er samarbejdsvillig; forstået på den måde, man skal ikke kæmpe med lyden – den kommer helt nemt og åbent til en, som en hund, der varmt og venligt modtager sin ejer.

Ampen har en meget naturlig og organisk tone og er meget sustain-venlig. Ampen viser sig også at være meget følsom overfor guitarskift og elementer som pickup-højde, spilleteknik og hvilket plektor, man bruger. Det er en forstærker, der kræver teknik, musikalitet og godt håndværk af sin ejermand. Man kan ikke skjule sig bag kaskader af vildmandsakkorder og forstærkeren er heller ikke så velegnet til at lægge røgslør ud. Selv med kraftig distortion, står toner og akkorder klart i lydbilledet. Men det er rigtig lækkert!

Musikalsk og alsidig

Jeg skifter guitar fra Strat til en mere jazzy Gibson-agtig Ibanez med humbucker, for at prøve om ampen er glad for jazzmusik. Og de bløde sexy maj-akkorder og sololinier lyder på en gang varmt og distinkt og kan endda bære en smule forvrængning – kun en lille spids, der får guitaren til at lyde lidt mere af autentisk jazzklub, med whisky i glasset og villige kvinder i baren. Men med min begrænsede personlige guitarsamling kan jeg ikke helt ramme en klassisk George Benson eller Joe Pass-lyd.
Mit gæt er dog, at den varme musikalske lyd vil tiltale mange jazzguitarister. Tonerne står meget klart og dynamisk, når man spiller single-notes melodilinier. 50 watt er også en dejlig størrelse for mindre klubber. Men forstærkerens vægt vil nok afskrække mange jazzguitarister, der er vant til mere mobile amps.

Den indbyggede rumklang (med tre fjedre) er dog katastrofalt ringe og nærmest uanvendelig. Godt nok er der tale om den sagnsomspundne fjederrumklang, kendt fra et hav af klassiske guitarforstærkere, men reverben i den udlånte model er alt for mørk og med for lang udklingningstid. Det betyder, at det fx er meget svært at lave Fender-sprød 60’er lyd med masser af lys rum, twang og surf. Det kan denne amp simpelthen ikke. Den kan ikke rigtig spille en skarpsleben, diskant-clean Fender-tone. Jeg synes slet ikke den indbyggede rumklang lever op til forstærkerens øvrige kvalitetsniveau og beslutter mig for at prøve en ekstern rumklang, via det indbyggede effekt-send, som i parentes bemærket er den eneste tilslutningsmulighed eller ”ekstra-dikkedarer”, der er på comboen. Nu lyder rumklangen meget bedre og igen undrer det mig, at Soldano vil lægge navn til en amp med så dårlig rumklang.

En anden anke, jeg har mod forstærkeren, er designet.  Kabinettet er solidt bygget og det skal nok skal holde til mange år på landevejen. Men det sortblå design, med et rundt ”333”-mærke på fronten, har ikke rigtig kant eller sjæl. Rent visuelt er det en kedelig forstærker. Men okay, ikke alle amps kan være retro-brune med tweed eller være sort/sølv!

Alt i alt er Jet City Ampen dog et særdeles godt bekendtskab. Ikke en forstærker, der passer til alle stilarter, men en varm og venlig forstærker, der også sagtens kan bide fra sig, hvis man ønsker det. Mere i familie med Vox AC30 og Marshall, end Fender. Om Soldano så har solgt ud, ved at lave Kina-forstærkere, vil jeg ikke stille mig til dommer over. Ej heller om Jet City er rigtig ”boutique”. Jeg vil blot nøjes med at konstatere, at JCA5212 er en rigtig god forstærker, som det er en fornøjelse at lege og arbejde med og også ville være en fornøjelse at eje, hvis man kan undvære 7.000 kr. Plus det løse….  for med den vægt, bliver man nødt til at investere i hjul under forstærkeren!

Jet City Amplification JCA5212RC

50 watt combo guitarforstærker med 2 kanaler:  Clean og Crunch, skiftes med fodkontakt
Kontrolmuligheder (x2): Volume, Bass, Middle, Treble. Gain, Presence og Reverb.
Effekt loop: Rør-bufferet, serie. Rumklang: Rørdreven, tre fjedre
Rør: 6x 12AX7 Preamp / 2x 6L6 Poweramp
Kabinet: Kraftig krydsfiner, løvtræ
Chassis: 16 gauge, koldvalset stål
Vægt: 33,3 kg

Pris: Set til 6.793,-

www.benumnordic.com

www.jetcityamplification.com

www.rahbekguitars.com

PLUSSER:

Uovertruffen god, varm, creamy lyd. Dejlig simpelt design. Leverer varen.

MINUSSER:

Den indbyggede rumklang er under al kritik. Forstærkeren er meget tung.

TESTRESULTATER:

Kram og kvalitet: 10
Brugbarhed og funktioner: 9
Betjeningsvenlighed: 10
Lydkvalitet: 9
Design: 5
Værdi for pengene: 8

Samlet dom: 9

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.