af Nils Harbo

Vi tester to trommesæt i den billige ende af prisskalaen

Priserne på musikinstrumenter er faldet de senere år og vores test af lavprisguitarer og forstærkere har vist at kvaliteten er overraskende i den helt lave ende af prisskalaen.

Her tester vi to trommesæt til henholdsvis 2.220 kr og 4.300 kr.

Klik her for at se test af elguitarer og små forstærkere:

Elektriske guitarer og guitarpacks

Læs testen af akustiske guitarer (western & nylonstreng), med og uden pick-up system her:

Test af akustiske guitarer

Trommetester Bo Fabiansen i gang med at samle Peace-trommesættet

Foto: Nils Harbo

Peace trommesæt til knap 2.220 kr

Instrument: Peace DP2001 C2 trommesæt

Fabrikant: Peace (Taiwan)

Pris: Vejl. udsalgspris 3.995,-. (Set til: 2.195,-)

Beskrivelse: Trommesæt til begynderen, inkl. bækkener, trommestol og stikker. Sættet består af 1 stk. 20"x14” stortromme, 1 stk. 14" gulv tom, 1 stk. 10” + 1 stk. 12" tom og 1 stk. 14" lilletromme. Der medfølger 2 x12" hihatbækken samt 14" crashbækken. Kan leveres i farverne: Sølv, rød og sort.

Forhandlere: Nettorvet.dk (Coop) samt div. musikforretninger

Stortrommen er ikke proportional i sin cirkel, men en anelse oval

Foto: Nils Harbo

Give Peace a chance

Tidligere sagde man at et trommesæt mindst skulle koste 4.000 kr. før det var værd at investere i. Men nu synes prisen at være rykket nærmere 3.000 kr. Et eksempel på det, er dette trommesæt, som vi har fundet på Coops Nettorvet.dk. til en pris på knap 2.300 kr. (Det kan dog også fås i musikforretninger, som f.eks. Knud Eskildsen, John Godtfredsen og Modern Drums, der også har sat prisen i samme område.

Peace er et amerikansk mærke, men firmaet har haft fabrik i Taiwan i over 30 år og det leverede testsæt er fremstillet på denne vulkanø i Asien, der ligger 160 km øst for Kina.

Peace-sættet leveres usamlet i en papkasse. Vores trommetester Bo Fabiansen gør opmærksom på, at det for en nybegynder kan være vanskeligt at montere alle dele korrekt, stemme trommeskind op o.s.v.

Sættet er udmærket emballeret, men en nærmere undersøgelse under monteringen afslører bl.a. at fineret flere steder er lidt flosset i kanten. Stortrommen er ikke proportional el. cirkelrund. Kedlen, der burde måle 20” (52 cm) i tværsnit, er oval med en afvigelse på næsten 1 centimeter. Det betyder at stortrommeskindet ”støder på” kedlen to steder, hvor der faktisk helst skal være luft, så skindet kan svinge uden at blive dæmpet. Desuden er Cortex-beklædningen på stortrommen ikke limet korrekt på kedlen, men ”flapper” løst her og der. Gulvtamskindet går stramt på, enten fordi cortex-beklædningen er for høj eller fordi tammen er for stor i diameter. Om disse fejl er generelle på alle trommesæt, eller kun gælder for den leverede testmodel, er ikke til at sige.

Men det tyder på manglende kvalitetskontrol.

Stortrommeskind og kedel passer ikke helt sammen, når kedlen er oval

Foto: Nils Harbo

Opsætning og justering

De to sidetammer vejer ikke så meget og alt i alt giver sættet ved opstillingen ikke indtryk af at være ”paskram”. De påsatte skind er Peace’s eget mærke, af den mere skrøbelige slags. Efter få minutters test får de hurtigt buler i overfladen. Lilletrommeskindet er ikke ”coated”, hvilket betyder at der ikke kan spilles med whiskers.

Til gengæld har tammerne gode indstillingsmuligheder, bl.a. med ”memory locks” (til at ”huske” højden på tammerne) hvilket betyder at sættet kan ”vokse” med nybegynderen. Men uanset hvor hårdt man spænder skruerne, kan tammerne ikke fastgøres 100%, og der er sparet på beslag og sammenfatninger. Stortrommen har f.eks. kun 6 bespændinger. Stativerne er spinkle og det er ikke et sæt, der kan tåle at blive stillet op og ned mange gange.

Stortrommepedalen er lavet meget simpel og uden støttebøjle mod gulvet, hvilket betyder at den kan ”svinge” lidt rigeligt frem og tilbage under fødderne. Pedalen er dog udmærket at spille på.

Hihat og bækkener lyder ikke så godt

Foto: Nils Harbo

Looks good!

Det færdigopstillede sæt gør sig bedre og ser egentlig flot og ikke ”billigt” ud. Vi anbringer skumgummi i stortrommen, for at dæmpe lidt. Stortrommen lyder godt, med både punch og bund. Hihatstativet er under al kritik og matcher slet ikke sættets øvrige standard. Det er meget hårdt at betjene.

De medfølgende 12” top og bundbækkener er ikke 12”, som lovet, men kun 11 ½”!” De er tynde, der er ikke gods i materialet og efter få testslag kommer der tydelige ridser i overfladen af materialet. Og værst: bækkenerne lyder meget dårligt.

Den medfølgende trommestol er klart nok heller ikke den dyreste kvalitet, men den fungerer fint og kan justeres i højden. De medfølgende stikker er ikke fremstillet af træ. Træsorten hickory er ellers en af de meste brugte sorter til stikker, men Peace-stikkerne er fremstillet af syntetisk materiale.

Lyden på trommerne lider dog ikke under dette, men stikkerne er for fleksible og svajer under hænderne.

Bo Fabiansen er trommeslager med mange års erfaring. Underviser bl.a. på Den Rytmiske Børne & Ungdomskulturskole og spiller med flere københavnske bands.

Foto: Nils Harbo

God lyd

Alt i alt er MUSIKERENS trommetester Bo Fabiansen positivt overrasket over sættets lyd.

På ganske kort tid kunne sættet stemmes op og fik en hæderlig lyd. Bortset fra bækken og hihat!

Bo mener også at hihatstativet er for ringe, hvilket kan være et stort problem - både for en nybegynder og en professionel . Det skal være foden, der styrer hihatten og ikke hihatten, der styrer foden! Bo anbefaler også at skifte til bedre skind, f.eks. af mærket Remo eller Evans. Handler man på nettorvet.dk, kan man købe et ”upgrade” skindsæt af mærket Aquarian til knap 800 kr., men man kan også i musikforretninger og netshops være heldig at finde tilbud på skind af mere kendte mærker til samme pris (og hvis økonomien ikke er til det, så det er ikke strengt nødvendigt at skifte bundskindene).

Spilleglæden vil også blive langt større, hvis man investerer i bedre bækkener, ved f.eks. at købe bækkenpakken Istanbul Agop MS-X (der sælges samme sted som trommesættet).

Vi har også har haft lejlighed til at prøve bækkenpakken (læs senere).

Peacesættet var hurtigt at justere op

Foto: Nils Harbo

Konklusion

På trods af småfejl i materialerne og besparelser i komponenterne virker det et imponerende sæt til prisen, hvor især stortromme og tammer lyder godt.

Der følger stol, bækkener og stikker med, så sættet er spilleklar med det samme –stor fordel, hvis man ellers kan finde ud af at samle delene. På grund af den relative spinkle og simple hardware (f.eks. i bespændinger og stativer) skal man nok ikke regne med lang levetid. Og sættet vil antagelig have bedst af at blive stående det samme sted, da det næppe tåler mange nedtagninger og opstillinger.

Hvis begynderen skal have ægte glæde af sættet, skal bækkenerne udskiftes, hvilket mindst er en investering på yderligere 1.000 kr. og man vil få endnu bedre lyd, hvis man også køber bedre skind.

Sættet er dog nemt at justere og trimme til og er langt over ”legetøjsniveau”. Men det er vigtigt at finde sættet til den lave pris af 2.200 kr. Finder man det til den vejl. pris på 4.000 kr., kan det sandsynligvis bedre betale sig at finde et brugt sæt (f.eks. i Den Blå Avis) af de mere kendte mærker, som f.eks. Tama, Yamaha eller Pearl.

Alt i alt et overraskende positivt bekendtskab, hvis man ser bort fra hihat og bækkener og husker at man skal foretage lidt flere indkøb for at kompensere for sættets mangler.

Sonor Force 505

Foto: Sonor

Tyske trommer fra Kina

De næste sæt vi tester er et Sonorsæt til knap 4.300 kr.

Instrument: Sonor Force 505 (FSH5055CBB) trommesæt

Fabrikant: Sonor (Kina)

Pris: Vejl. udsalgspris 4.285,-.

Beskrivelse: Nyt trommesæt i den laveste prisende, bestående af en 20"x16" stortromme, to 10"x9" & 12"x10" tommer, en 14"x14" gulvtam og en 14"x5 1/2" lilletromme og leveres med bækkenstativ og hihatstativ (uden bækkener og stol). Farver: vinrød, sort og sølv.

Forhandlere: Nettorvet.dk (coop), samt div. musikforretninger

Importør: www.ascon.dk

Sonorsættet leveres ikke med bækkener, men man kan f.eks. købe bækkenpakken Istanbul Agop

Foto: Ascon

Sonor Force

Sonor er et tysk firma. Men det billige Sonor Force 505 sæt er fremstillet i Kina. Sættet er helt nyt på markedet og var ved redaktionens slutning endnu ikke kommet på nettorvet.dk (hvilket dog er planen). På nettorvet findes også varianten Force 503, der sælges med Alchemybækkener, til en pris på cirka 4.000 kr.

Sammenlignet med Peace-sættet signalerer Sonor-sættet allerede i udpakningsfasen mere kram med stort K. Alle dele er emballeret fornuftigt, detaljerne giver lidt bedre indtryk, der følger ekstra stemmeskrue med og delene er pakket grundigt. Der er heller ingen problemer med cortexbeklædningen, der sidder tæt på alle kedler.

Tammerne vejer mere, der er mere gods i hardwaren og stortrommen har 8 bespændinger (kun 6 i Peace-sættet). Stortrommepedalen er solidt udført og hihatpedalen ganske udmærket. Stativerne er pænt kraftige og der er ”spikes” (pigge, der kan skrues ud), på stortrommefødderne.

De enkelte dele, der skal samles, virker mere gennemført og der er ikke nogen synlige fejl på kedler eller beklædning. Når først sættet er samlet og stillet op, ser det pænt og professionelt ud.

Noget kunne tyde på at vi her har et begyndersæt af betydelig kvalitet. Skindene, der er gennemsigtige, er også fremstillet i Kina og bærer både Sonor og Remos logo. De virker som fornuftige fabriksskind og lilletrommeskindet er ”coated”. Alligevel får skindene buler efter ganske kort tids spil.

Bækkener følger ikke med

Tammerne har fyldig lyd og stortrommen lyder godt (men skal dæmpes, vi bruger skumgummi igen). Den mindste 10” tam imponerer med ”prof” lyd, hvor Peace-sættes tilsvarende tam slet ikke har samme fylde og robuste varme.

Trommetester Bo Fabiansen udtrykker tilfredshed med sættet og erklærer at sættet er så godt, at han sagtens kunne tage ud at spille med det på mindre jobs.

Før han kan nå så langt, er han dog nødt til at investere i bækkener (1.000-3.000 kr.), trommestol (300-700 kr.), stikker (25-100 kr.) og evt. transportkasser, hvis ikke de nye trommer skal have buler og skrammer.

På nettorvet.dk kan man købe en bækkenpakke, fremstillet af Istanbul Agop. Sættet hedder Alchemy MS-X og består af (2x)14” hihat, 16” crash og 20” ridebækken. Vi har haft lejlighed til at prøve sættet, der koster 1.295 kr. og således er noget af det billigste man kan få i bækkener. De tre størrelser bækkener lyder ganske fornuftigt, om end ikke fuldprofessionelt. De rækker dog sagtens til øve og undervisningsbrug.

Men sættet består af tre dele og vælger man denne bækkenløsning (!) til sit Sonor-sæt, mangler man et bækkenstativ. På markedet kan dog også finde sæt, der kun består af to dele (hi-hat og 18” kombineret crash/ride) og vi har også set bækkenpakker af mærkerne Meinl, Sabian og Zildjian, der ikke ligger så langt fra prisen på Alchemy-sættet.

Konklusion

Sonor Force 505 er et ganske godt trommesæt i forhold til prisen, der af importøren er sat til 4.285 kr. Men måske vil den blive prissat lavere i varehusene? I alle tilfælde får man et rimelig robust sæt, med fin finish, rimelige skind og god lyd.

Nybegynderen vil dog have brug for vejledning til samling af sættet –og den kan han næppe få i Brugsen.

Kan sættet fås til samme pris hos musikhandleren, vil servicen og hjælpen antagelig komme oveni, ganske ”gratis”. Men sættet leveres uden stol og bækkener, så for nybegynderen bliver det nødvendigt med yderligere investeringer på 1.500-2.000 kr.

Til gengæld har man et robust trommesæt med flot lyd, der antagelig kan holde i en årrække.

Man skal dog være opmærksom på, at man i samme prisleje på 4.000-5.000 kr. også kan finde begyndersæt fra mærker som Tama, Premier og Pearl; og mange af disse sæt inkluderer bækkener.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.