af Nils Harbo

I anden del af den store test ser vi på lavprisguitarer og "guitarpacks".

I sommerens løb har vi testet guitarer, forstærkere og trommesæt, med det formål at undersøge hvor gode "billige" instrumenter er.

Herunder kan du læse test af elektriske guitarer.

Squier

Den sorte Strat, vers. 1

Instrument: Squier Electric Pack

Fabrikant: Squier (by Fender), fremstillet i Kina

Pris: 1.495,- (slagtilbud i Aldi). Set til 1.795,- hos en musikhandler

Beskrivelse: Guitarpakke med Squier Strat elguitar (21 bånd), 10 W Squier forstærker, rem, kabel, gigbag, tuner, plektre, DVD og undervisningsbog.

Forhandlere: Aldi og flere musikforretninger (hvis de stadig har den på lager)

Importør: Fender Scandinavia (www.fender.com)

Squier "Electric Pack"

Denne guitarpakke var et slagtilbud i Aldi i 2004 til knap 1.500 kr. og det er lykkedes os at opspore et resteksemplar hos importøren.

I denne test kigger vi på fire ”Strater”, men ”Stratocaster” og ”Strat” er reelt registrerede varemærker, som kun Fender og Squier må bruge.

I Squiers guitarpakke har man valgt at bruge sit højt beskyttede brand og kalde guitaren en ”Strat”. Som på de fleste Stratocasters er halsen bygget af ahorn (en meget hård træsort og derfor velegnet til halse) med rosentræs gribebræt og udstyret som en classic Strat med 3 single coil pickupper, 5-polet omskifter og klassisk vibratosystem. Lyden er god, guitaren lyder funky, som en Strat skal og med denne lyd er den meget inspirerende at spille på.

Halsen er fin lige hals, men den er en anelse tykkere end f.eks. Pearl Rivers Strat. (Men det har mange af de Strater, jeg i tidens løb har prøvet også haft). Vibratoarmen er stram, men går ellers godt. Den er en anelse båndfalsk og slæderne på stolen må justeres. Guitarens almene tilstand er god, den har faktisk også en pæn sustain. Men den matcher ikke de gode af Fenders egne Strater (der også koster mindst det dobbelte). Det er især spillekomforten og den måde hals, strenge og bånd opfører sig på overfor guitaristen.

Det giver kort sagt ikke fornemmelsen af verdens bedste action. Guitaren er fremstillet i Kina, men det er ikke lykkedes mig at få opklaret hvilken fabrik, der har produceret den.

Den medfølgende 10W forstærker har en kanal, med omskifter mellem Clean og Overdrive. Forstærkeren spiller pænt højt og lyder rigtig saftig og powerfuld i OD-indstillingen, kendere vil høre den velkendte ”bid” i diskanten, man kender fra originale klassiske Fender-forstærkere. Ret imponerende overdrivelyd der kan komme fra denne lille sag! Men p.g.a. af de 10 watt skal en begynder ikke regne med at kunne bruge forstærkeren i øvelokalet. Og den kan ikke spille ret højt med ren lyd. Brugbarheden indskrænker sig derved lidt, men det virker som en særdeles god forstærker til soloøvning.

Konklusion:

En lækker guitar for pengene og man forstår godt Squier er et valg for mange, der vil prøve at snuse lidt til sagerne, før man investerer i en ”rigtig” Fender Stratocaster, der jo mindst koster 5.000 kr.

Og den medfølgende forstærker er guf for øregangene.

Behringers guitarpakke

Den sorte Strat, vers. 2

Instrument: Behringer Guitarpack (indeh. guitar, forstærker, rem, strenge mv.)

Fabrikant: Behringer (fremstillet i Kina)

Pris: 1.395,- (set til 995,-)

Beskrivelse: Elektrisk guitar i Stratocaster stil, med polstret gigbag samt kabel, rem, plektre og GM 108 15 watts Behringer guitarforstærker, samt 2 lærebøger.

Forhandlere: Nettorvet og en række musikforretninger

Importør: www.kinovox.dk

Behringer Guitar Pack

Behringers bud på en Strat type guitar er også (bortset fra de 22 bånd) konstrueret efter den klassiske originale model: med ahorn hals, 3 singlecoil pickupper, 5 positions omskifter og vintage vibratosystem.

Guitaren lyder også som den skal, med samme sprøde output og funky bid i diskanten som de øvrige modeller. Halsen er pæn lige med en okay ”action”, selvom spillekomforten ikke matcher en ægte Fender Stratocaster. Desværre er der en fejl med vibratosystemet.

På den udleverede testmodel er det umuligt at skrue vibratoarmen på, da hullet i den øverste metalplade ved stolen ikke helt passer ud for hullet længere nede i vibratosystemet. Det tyder naturligvis på manglende kvalitetskontrol eller travlhed ved samlebåndet, og det er ikke betryggende.

Den medfølgende GM-108 15 watts forstærker (med 8' højtaler), har V-tone modelling, 3 bånds EQ og cd/lineinput (kan fås for 595,-, hvis man køber den separat). I modelingsektionen kan man vælge mellem 3 classic guitar amps, 3 kabinet simuleringer samt 3 gainindstillinger hvilket giver tilsammen 27 forskellige grundindstillinger. Med lidt øvelse kan man nemt få denne amp til at lyde a la Fender (minus fjederrumklang), Marshall eller Vox-forstærkere.

Det er denne forstærkers styrke og de 15 watt giver lige lidt ekstra kræfter, der betyder at begynderen måske kan klare sig i øvelokalet med denne forstærker. Men der er naturligvis begrænset bund i en 8” højtaler og det kræver et øvelokale med god akustik og medmusikanter, der spiller kontrolleret og afdæmpet. Hvor begynderen kan få afprøvet sine grænser vil den professionelle måske savne lidt mere ægte varme, ”saft” og samarbejdsvilje i forstærkeren, der alligevel imponerer med sin fleksible lyd.

Konklusion:

Kan man finde denne guitar (plus en god øveforstærker med cd-input) til kun 995,-, som nogle forretninger sælger den for, er det et absolut kup.

Kvaliteten er ganske vist langt fra de ”ægte” Stratocastere, men både guitar og forstærker giver begynderen et rimeligt startsted og en mulighed for at afprøve om rockguitar er noget man vil satse videre på.

Samick SPS1

Den sorte Strat, vers. 3

Instrument: Samick SPS1

Fabrikant: Samick (Indonesien)

Pris: 1.095,-

Beskrivelse: Elektrisk guitar i Stratocaster stil

Forhandlere: Div. musikforretninger

Importør: www.ascon.dk

Samicks bud på en Strat til begyndere er meget identisk med de øvrige testmodeller. Udstyret med 21 bånd, 3 single coil pickupper, 5-polet omskifter og klassisk vibratosystem føles den og lyder som en ægte Strat.

Lyden er også helt i top og outputniveauet identisk med de øvrige guitarer, men halsen slår en mindre bue, hvilket ikke er god stil. Guitaren er knap så nem at spille på, det virker vanskeligt at vride strengene under solospil.

For en begynder kan det volde problemer. (Og for en professionel kan det betyde stress og miljøfarlige arbejdsforhold! –så han ville nok aldrig spille på denne guitar)

Konklusion:

Selvom margenerne er små, ender Samicken med at få prædikatet som testens dårligste Strat kopi. Trods lækker lyd og autentisk look, er spillekomforten ikke god.

Det viser noget om at man også kan være uheldig, hvis man går rundt og prøver at shoppe en elektrisk guitar for omkring 1.000 kr. Har man kun dette beløb, skal man se sig rigtig godt for.

Maestro GP-2-1 Guitarpack

Den sorte Strat, vers. 4

Instrument: Maestro GP-2-1 Guitarpack

Fabrikant: Pearl River (Kina)

Pris: 1.995,- (vejl.)

Beskrivelse: Guitarpakke med Maestro EG11r elektrisk guitar i Stratocaster stil, med gigbag samt kabel, rem, US-strenge, plektre og Pearl River M-15 15 watts forstærker.

Forhandlere: Musikinstrumenter.net, Metro og Peter Justesen (Tax Free)

Importør: www.best-music.dk

Maestro GP-2-1 Guitarpack

Testmodellen, vi har fået stillet til rådighed, er en såkaldt ”vareprøve” som den danske importør får tilsendt, når han vil tjekke kvaliteten af en guitar. Der er ikke noget mærke på guitaren eller ”Made in”, det kommer først senere, hvor den i efteråret vil blive solgt under navnet Maestro (i bl.a. Metro).

Elguitaren er klassisk stratkopi og som på de fleste Stratocasters er halsen bygget af ahorn (en meget hård træsort og derfor velegnet til halse) med rosentræs gribebræt. Helt efter bogen er der 3 single coil pickupper med fint output, 5-polet omskifter og klassisk vibratosystem. Guitaren har dog et ”ekstra” bånd, i alt 22 bånd, (som Behringers).

Lyden er ret god, guitaren lyder funky rent, som en Strat skal; og også bluesy nok ved spil med forvrængerpedal. Men stemmeskruerne virker ikke som den højeste kvalitet og pickupperne er justeret for højt, så de støder mod strengene.

Guitaren er også en smule båndfalsk, men det fik jeg elimineret med en stjerneskruetækker og justering af slæderne. Desværre blev vibratoarmens gevind ødelagt, da den blev skruet i første gang og det er ikke betryggende...! Ellers virker det som en god guitar og der er ikke stor forskel fra Squiers Strat, bortset fra at spillekomfort og hals føles en anelse bedre.

Den lille M15 forstærker er noget af en overraskelse! Den lyder superfedt og har en rigtig sprød top. Når man aktiverer forvrængningskanalen sker der ting og sager. De 15 watt giver lige lidt ekstra kræfter, der betyder at begynderen måske kan klare sig i øvelokalet med denne forstærker. Men der er naturligvis begrænset bund p.g.a. af den lille størrelse og det kræver et øvelokale med god akustik, hvis man skal høre sig selv ordentligt. Den professionelle guitarist vil nyde den varme ”saft” og ”samarbejdsvilje”, der er i forstærkeren, der vil være stærkt velegnet til personlig øvebrug eller til indspilning af soloer i studiet.

Den lille forstærker kan – uden i virkeligheden at spille øresønderrivende højt- lyde som en stor, godt cranket vintager for fuld skrue. Der er fine muligheder for kontrol med trebånds eq, master og gain. Dog er der ingen rumklang og det ville have været rart med mulighed for en fodkontakt til at skifte mellem ren lyd og distortion. Alligevel ret imponerende lyd i denne lille forstærker.

Konklusion:

Denne guitarpakke havner snart i Metro (efteråret 2005). Som de øvrige pakker, et fornuftigt køb, med en guitar der lyder godt og er god at spille på, selvom problemerne med vibratoarmen på testmodellen trækker ned.

Forstærkeren imponerer ved sin autentisk varme lyd, men Maestro-pakken er med sin vejl. pris på næsten 2.000 kr. dog også testens dyreste guitarpakke.

Lur mig dog, om den ikke dukker op til en lavere pris.

Greg Bennet Avion AV3-VS

More or less Paul

Instrument: Greg Bennet Avion AV3-VS

Fabrikant: Samick (Indonesien)

Pris: Vejl. udsalgspris 2.495,-.

Beskrivelse: Elektrisk guitar i ”Les Paul” stil med single cutaway, bygget af mahognitræ (krop og hals) med gribebræt af rosentræ og Grover stemmemekanikker. Skala 41”, 23 bånd.

Forhandlere: Bl.a. Nettorvet.dk

Importør: www.ascon.dk

Når vi nu har testet Strater, er det jo også på sin plads at finde en Les Paul-kopi. Og her har vi fundet en Greg Bennet Avion, der er produceret af Samick; en af verdens største musikinstrumentfabrikker.

Denne guitar er bygget på Samicks fabrik i Jakarta, Indonesien, hvor der produceres omkring 35.000 guitarer pr. måned. Man bygger også guitarer for bl.a. Fender, Washburn, B.C. Rich, Epiphone, Jasmine by Takamine og andre ”brands”. Avionguitaren er designet af amerikaneren Greg Bennett, der også er kendt for sit design for amerikanske guitarproducenter.

Guitaren er testens dyreste elektriske guitar, men den har også en pæn kvalitet. Den er nem at spille på med god hals og gode bånd, der minder om forlægget, the Gibson-style. Dog er de øverste små bånd svære at spille på for en fuldvoksen mand. Guitaren er tung som en Les Paul og lyden fra de to humbucking pickupper er fyldig, som man forventer af denne type guitar.

Yes, Gary, we want more!

Konklusion:

En smuk og lækker Les Paul kopi og et godt alternativ for begynderen, der ikke står med 15.000 kr. eller 35.000 til at købe ”the real thing”. Måske også en mulighed for den mere professionelle, der ønsker en billig øveguitar.

Selvom AV3 naturligvis ikke kommer op på originalernes standard, er der alligevel kælet for detaljerne. Spillekomfort og lyd er god. Som begynderguitar er den dog på grund af vægten dog ikke så anbefalelsesværdig til mindre børn.

Vi har testet guitarer, amps og trommesæt

Foto: Nils Harbo

Læs mere om lavprisinstrumenter

Du kan læse mere om lavprisinstrumenter og konklusionen på hele testen ved at klikke her: Lavprisinstrumenter

Læs om forstærkere her:Billige forstærkere

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.