af Nils Harbo

Softwarejunglen er næsten umulig at overskue. MUSIKEREN har lavet en stribe minitests med udvalgte kreative værktøjer til kreative musikere. Vi ser på software, der tilbyder musikeren en hjælpende hånd til musikproduktion, sangskrivning eller øvning.

Steinway to heaven

MUSIKEREN er det første magasin i verden, der tester det nye ”softflygel” Akoustik Piano fra Native Instruments.

Når man påtænker at et Steinway flygel vejer omkring 500 kg. og koster over 800.000 kr., så får man virkelig meget for pengene i Akoustik Piano.

Fire meget vellykkede pianolyde: ”Bechstein D 280” (tysk præcision og håndværk -brugt af så forskellige folk som Claude Debussy og The Beatles); ”Steinway D” (Steinways mest berømte koncertflygel, en wienerklassiker) og lyden er her emuleret både åben, spændstig og kontant; ”Bösendorfer Imperial Grand” (også meget berømt, tidligere udgivet i virtuel form af East West) samt ”Steingräber Model 130”, et opretstående klaver med en lyd af Tom Waits eller farmors gamle piano i den fine spisestue; meget anvendelig til f.eks. roots music og blues, men også til rock (britpop).

Stilen er fornem, både i koncertsal og lounge

Foto: NI

Det Berlin-baserede NI er ellers mest kendt for elektroniske instrumenter, men med Akoustik Piano har man gennem en kombination af multisampling, avanceret emulering af resonansbund, pedaler og hammerlyde; samt opfriskende detaljer som lågets vinkel og dygtig implementering af convolution rumklang, formået at skabe meget autentiske akustiske pianolyde.

Editeringsmulighederne er alsidige med mange gode features, f.eks. mulighed for anvendelsen af tre pedaler, eq, forskellige temperede stemninger, skiftende stereoperspektiv (hørt fra enten performer el. publikum!).

I stand alone mode kan man bl.a bruge en recorder

Foto: NI

Tung sag

Alt i alt giver Akoustik Piano en superb lyd og er en meget inspirerende og dermed kreativ oplevelse.

Desværre oplever jeg performanceproblemer på testcomputeren, en Mac Dual PowerPC G5, 1.8 GHz med 1 GB RAM (med Edirol FA-101 firewire audiointerface og Logic Pro 7 som host), der ellers overholder de anbefalede systemkrav. Og som Mac-bruger og Logicbruger, er jeg normalt ikke vant til problemer.

Et opkald til den danske importør og efterfølgende supporthjælp fra NI løser imidlertid de fleste af vanskelighederne. Det viser sig bl.a. at jeg mangler nogle extension-filer, der heldigvis kan downloades fra NI. Ydermere ”fyrer” jeg 24-bit lydene (fire DVD’er med i alt 15 GB) og installerer 16-bit lydene (11.2 GB). Det giver lidt mere overskud –og egentlig stadig flot lyd. Men når jeg spiller live via Logic, lykkes det mig ikke helt at komme af med de generende klik-lyde, der kommer når computer og disklæsning er overbelastet, samt en lidt for stor latency (forsinkelse).

Der er ingen problemer, når man afspiller fra sequenceren og dropper jeg Logic som host application og spiller i Stand-Alone mode fungerer pianoet upåklageligt. NI er opmærksomme på at Akoustic Piano kan være krævende og tung og skriver en del om det i manualen (man kan bl.a. nedsætte forbruget af stemmer, foruden at man kan bruge en ”Eco”-knap, der sparer på rumklangen).

Der er fire pianoer indbygget i Akoustik Piano

Foto: NI

Support påkrævet

Mit bedste råd til læsere, der er interesseret i softwaren, er altid at være på forkant og bruge de seneste updates og drivers, hvis Akoustik Piano skal fungere optimalt. Det er heller ingen skade til at have markedets hurtigste computer. Og for mindst et par tusinde kroner ram! Så vil du måske få den fulde glæde af NIs nyeste software! Det kan naturligvis lægge en dæmper på glæden for en gennemsnitsmusiker med en gennemsnitscomputer og en gennemsnitsøkonomi.

Trods disse installerings og driftsproblemer i forbindelse med mit sequencerprogram må man alligevel sige at Akoustic Piano er et fantastisk virtuelt instrument og for min skyld må de gerne beholde armene oppe hos Native Instruments oven på releasen af dette nye software.

Facts & konklusion

AKOUSTIK PIANO

Producent: Native Instruments

Pris: 2.385,-

Fordele: Helt fantastisk og naturtro emulering af koncertflygel

Ulemper: Kræver meget stor computerkraft, meget RAM og hurtig (samt stor) harddisk.

Grejredaktionens dom: Akoustik Piano er som at blive gift: det lyder ret lækkert, men kræver sit af alle parter

Platform/format: Windows, Macintosh, (Stand-alone, VST, DXi, RTAS og AU)

Alternativer

En nyhed fra Steinberg er The Grand 2, der dels er billigere (1.895,-) og dels er mindre krævende for computeren.

Jeg har haft mulighed for at teste The Grand 2, der har mange rigtig fornuftige redigeringsmuligheder og endda bedre muligheder for at ”økonomisere”.

Man kan styre CPUbelastningen ved indstilling af ”quality”, disc streaming (hvor meget der preloades ind i RAM) og Steinbergs særlige RAMsave technology er også implementeret. De to flygler fylder tilsammen 4 GB, men lyder heller ikke nær så dynamiske og ”store” som i Akoustik Piano. Lyden er åben og lys, men tonerne kan have en tendens til at lyde lidt metalliske, når de klinger ud. Med langsomme audiointerfaces og computere kan latency også være et problem, men The Grand 2 er alligevel et opløftende bekendtskab. På en musikproduktion med flere instrumenter kan Grand 2 sagtens tilføje varm og autentisk flygellyd. Et kæmpe skridt i forhold til den begrænsende ”midilyd” elller ”dåselyd”, man måtte lade sig nøje med for få år siden.

Andre flygelalternativer er ”klassikeren” Bosendorfer 290 fra EastWest (ca. 1.700,-) eller Ivory Grand Pianos fra Synthogy (ca. 2.600,-.)

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.